Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΚΕΠΑ: Κολαστήριο για τους ανάπηρους στη Δωδεκάνησο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βασανίζονται με ατελείωτα δρομολόγια στη θάλασσα για να αποδείξουν ότι είναι ανάπηροι και να εισπράττουν ψίχουλα.

Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, που θεσπίστηκε με τον ασφαλιστικό νόμο Λοβέρδου (3863/2010), είχε σκοπό, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο του ΙΚΑ, την «εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας».Από την 1η Σεπτεμβρίου 2011, πλην ολιγάριθμων εξαιρέσεων, καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που υπήρχαν στο Δημόσιο, στις νομαρχίες και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και αντικαταστάθηκαν από 54 γραμματείες ΚΕΠΑ ανά την επικράτεια. Θεωρητική, έμπαινε τέλος, έτσι, στο προβληματικό παλαιό καθεστώς, όπου το ποσοστό αναπηρίας καθοριζόταν με βάση τα ποσά που ήταν διατεθειμένος κανείς να καταβάλει σε κάθε λογής επίορκους.

Στην πράξη, όμως, ξεκίνησε ένας μακρύς γραφειοκρατικός εφιάλτης για δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία. Κι αυτό γιατί κάθε ανάπηρος που έληγε η γνωμάτευσή του και έπρεπε να ανανεωθεί, ή που έφτανε σε ηλικία συνταξιοδότησης, έπρεπε να υποβληθεί εκ νέου σε διαδικασία πιστοποίησης της πάθησής του, από τις νεοσύστατες τριμελείς επιτροπές των ΚΕΠΑ. Το ίδιο συνέβη και σε πολλούς των οποίων οι γνωματεύσεις ήταν εν ισχύι. Τα κριτήρια επιλογής των ελεγχόμενων παραμένων ασαφή.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), στην Αττική, από την στιγμή υποβολής της αίτησης για εξέταση από την επιτροπή του ΚΕΠΑ, χρειάζονται κατά μέσο όρο 3 – 4 μήνες μέχρι να κληθεί ο «υποψήφιος». Στην περιφέρεια συχνά περνά πάνω από ένας χρόνος, ιδιαίτερα αν πρόκειται για νευρολογικό πρόβλημα, οι πάσχοντες από τα οποία λαμβάνουν τα πιο υψηλά επιδόματα. Ακόμα και αφού επιτελεστεί το ελάσσον θαύμα της εξέτασης, χρειάζονται ως και τέσσερις μήνες επιπλέον για τη γνωμάτευση.

Τραγικότερη όλων είναι η κατάσταση στα νησιά. Μέχρι πρότινος, άτομα με αναπηρία από οποιοδήποτε νησί της Δωδεκανήσου ήταν υποχρεωμένα να ταξιδέψουν δύο φορές στη Ρόδο για τη διαδικασία ΚΕΠΑ. Μία για την κατάθεση της αίτησης και μια για την εξέταση, πληρώνοντας για εισιτήρια και διαμονή και αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο αποκλεισμού για μέρες μακριά από το σπίτι τους, λόγω καιρού. Εδώ και τρεις μήνες, παρέχεται η δυνατότητα κατάθεσης της αίτησης και στην Κω. Οι εξετάσεις όμως εξακολουθούν να διεξάγονται μόνο στη Ρόδο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μαραθώνιας διαδικασίας πιστοποίησης, αναστέλλεται η παροχή συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας σε όσους ελέγχονται. Συγκρατούνται λοιπόν οι κρατικές δαπάνες – με τη μικρή, ενοχλητική λεπτομέρεια, ορισμένοι από τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας μένουν για μήνες χωρίς εισόδημα και ασφάλιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.