Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Βραχύβιας απόδοσης τα μέτρα κατά της ανεργίας των νέων στην ΕΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αποφάσισαν οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα σε μια συνεκτική προσέγγιση για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οποία βασίζεται ωστόσο σε βραχύβιας απόδοσης μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση των νέων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο επαναπρογραμματισμός, κατά περίπτωση, των κονδυλίων που δεν έχουν διατεθεί. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ για το σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης για νέους εργαζόμενους.

Ακόμη, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΥΕΙ) να είναι πλήρως λειτουργική τον Ιανουάριο του 2014, επιτρέποντας την έναρξη των πρώτων εκταμιεύσεων προς δικαιούχους σε περιοχές της ΕΕ που πλήττονται από ποσοστά ανεργίας νέων άνω του 25%. Προκειμένου η Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων να διαδραματίσει στο ακέραιο το ρόλο της, η εκταμίευση των διαθέσιμων 6 δισ. ευρώ θα πρέπει να λάβει χώρα εντός των δύο πρώτων ετών του προσεχούς Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Περαιτέρω, τα περιθώρια που έχουν παραμείνει διαθέσιμα κάτω από τα ανώτατα όρια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για τα έτη 2014-2016 θα χρησιμοποιηθούν για τη σύσταση ενός «συνολικού περιθωρίου ανάληψης υποχρεώσεων» που θα χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Τα κράτη μέλη που επωφελούνται από την πρωτοβουλία θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, μεταξύ άλλων και μέσω της υλοποίησης της «Εγγύησης για τη Νεολαία», πριν από το τέλος του έτους. Ενθαρρύνονται και άλλα κράτη μέλη να θεσπίσουν παρόμοια προγράμματα το 2014. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση το 2016 ως προς την εφαρμογή της «Εγγύησης για τη Νεολαία» και την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας,

Ακόμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα κράτη μέλη προτρέπονται να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος των πόρων που χορηγεί το ΕΚΤ για να στηρίξουν προγράμματα διασυνοριακής κινητικότητας, η ΕΤΕπ θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων μέσω της πρωτοβουλίας της «Απασχόληση για τους νέους» και του προγράμματος «Επένδυση στις δεξιότητες», που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αμελλητί, ενώ θα καταβληθούν νέες προσπάθειες για προώθηση της κινητικότητας των νέων ατόμων που αναζητούν εργασία, μεταξύ άλλων μέσω ενίσχυσης του προγράμματος «Η πρώτη σου εργασία μέσω του EURES».

Τέλος, πρέπει να έχει καταστεί πλήρως λειτουργικό τον Ιανουάριο του 2014 το πρόγραμμα «Erasmus +», ενώ θα προωθηθούν οι μαθητείες υψηλής ποιότητας και η μάθηση στο χώρο εργασίας, ιδίως μέσω της «ευρωπαϊκής συμμαχίας για θέσεις μαθητείας», η οποία θα δρομολογηθεί τον Ιούλιο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.