Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Στους 90 Φιναλίστ του Google Science Fair ο Πρεβεζάνος Χάρης Ιωάννου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια ακόμη σημαντική διάκριση περίμενε τον Πρεβεζάνο Χάρη Ιωάννου, αφού όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες είναι ένας από τους 90 Φιναλίστ του Google Science Fair για το 2013.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε διάκριση κάποιου Έλληνα στο συγκεκριμένο θεσμό που διοργανώνει η Google, αναζητώντας την ιδέα που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Ο Χάρης Ιωάννου, μαθητής Λυκείου, είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στον 24ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό, στον τομέα της Μηχανικής, που διεξήχθη 21-26 Σεπτεμβρίου 2012 στην Μπροτισλάβα ενώ η UNICEF, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Βραβεία UNICEF 2012» τίμησε το μαθητή για την ιδιαίτερη ευαισθησία του και την καινοτόμο συμβολή του στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, με την κατασκευή του τεχνητού γαντιού που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της δυσκινησίας των άνω άκρων στα άτομα αυτά.
ioannou

Ο νεαρός σχεδίασε ένα γάντι που εξοπλισμένο με αισθητήρες πίεσης βοηθάει τον χρήστη στο να κάνει κινήσεις που είναι εύκολες μεν για κάποιον που δεν αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα αλλά δεν ισχύει το ίδιο για εκείνους με σοβαρές δυσκολίες στον συντονισμό των άνω άκρων.

Ο Χ.Ιωάννου παρουσίασε την ιδέα του στην ομιλία του στο TedxAthens 2012, στην οποία και είχε πει: "Κάποιοι άνθρωποι έχουν την ατυχία να μην έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους. Αυτό καθιστά δύσκολη έως αδύνατη να χρησιμοποιούν καθημερινά συσκευές. Για να βοηθήσω στην αντιμετώπιση είτε εκ γενετής ή επίκτητων αναπηριών, ανακάλυψα μια καινοτόμο τεχνολογία, για ανθρώπους που βιώνουν αναπηρία στα άνω άκρα, που δεν έχουν δύναμη κίνησης της παλάμης και των δακτύλων. Κατάλαβα πόσο δύσκολη καθημερινότητα της γιαγιάς μου που πάσχει από μια αναπηρία στο χέρι ότι δεν έχει τη σωστή ποσότητα δύναμης για να χρησιμοποιεί καθημερινά αντικείμενα και συσκευές.

Για να λύσω ένα τέτοιο πρόβλημα, κατέληξα σε μια εφεύρεση μετά από δυόμισι χρόνια, ένα γάντι εξωσκελετού, που μπορεί να αισθανθεί στην παλάμη ένα κινητικό ερέθισμα του ανθρώπου με τη βοήθεια των αισθητήρων πίεσης και ένα σύστημα επεξεργασίας που τρέχει ένα απλό αλγόριθμο ενεργοποιεί κάποιους μηχανισμούς με ακρίβεια με αποτέλεσμα να ενισχύει και να υποστηρίζει τη δύναμη του χρήστη."





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.