Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Νέα βόμβα από τρόικα για τις συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι δανειστές ζητούν μέτρα 1 δισ. ευρώ για τη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού.

Βόμβα ρίχνει στις συντάξεις το μανιφέστο με τις νέες απαιτήσεις που προβάλλει η τρόικα για να κλείσει η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την κυβέρνηση ως προς τα μέτρα που είναι σε εκκρεμότητα και απορρέουν από τη μέχρι τώρα πορεία του Μνημονίου.

Στο ντοκουμέντο με τις απαιτήσεις των δανειστών που παρουσιάζει ο «Τύπος της Κυριακής», αποκαλύπτεται ότι η τρόικα έχει θέσει ως προαπαιτούμενο μέτρο την επιβολή εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες για να καλυφθεί η τρύπα των 600 εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΑΕΕ.

Για πρώτη φορά στις μέχρι τώρα συζητήσεις αποκαλύπτεται ότι ζητά να προσδιοριστούν και άλλα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις καθυστερήσεις και τις αποκλίσεις που καταγράφονται στη συλλογή αλλά και στις απώλειες εσόδων από φόρους, από ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και από άλλες δράσεις που δεν έχουν προχωρήσει ή δεν έχουν αποδώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, όπως η αποτροπή δαπάνης λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας, αλλά και η αποτυχία της είσπραξης 770 εκατομμυρίων ευρώ από την αύξηση του πλαφόν αποδοχών επί των οποίων επιβάλλονται εισφορές από τα 2.400 ευρώ στα 5.450 ευρώ.

Ήδη ανασύρεται από το συρτάρι η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ από το 2014.

Και αυτό γιατί οι αποκλίσεις που επικαλούνται οι δανειστές ξεπερνούν τα 450 εκατομμύρια ευρώ, πέραν των 600 εκατομμυρίων ευρώ που είναι η τρύπα του ΟΑΕΕ.

Στο αγγλικό κείμενο με τα προαπαιτούμενα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, η τρόικα δεν ζητά μόνο την εφαρμογή του μέτρου της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά η αποκάλυψη είναι ότι θέτει εξ αρχής θέμα πρόσθετων μέτρων για να καλυφθούν οι αποκλίσεις από φόρους και εισφορές.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να προσδιορίσει τα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα που είχαν υπολογιστεί από την αύξηση του ορίου αποδοχών επί των οποίων επιβάλλονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις.

Το όριο αυτό που είναι 5.450 ευρώ αφορά στους παλαιούς -μέχρι το 1992- ασφαλισμένους μισθωτούς στο ΙΚΑ και σε ταμεία ΔΕΚΟ - τραπεζών που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ και οι οποίοι μέχρι τις 31/12/2012 είχαν ασφαλιστικές κρατήσεις μόνο για το τμήμα του μισθού μέχρι τις 2.400 ευρώ.

Με νόμο αποφασίστηκε να εξισωθούν με τους νέους -μετά το 1993- ασφαλισμένους οι οποίοι πληρώνουν ασφαλιστικές κρατήσεις μέχρι τις 5.450 ευρώ, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τις 2.400 ευρώ που ίσχυαν για τους παλαιότερους ασφαλισμένους.

Από το μέτρο αυτό το υπουργείο Εργασίας προσδοκούσε να εισπράξει εντός του 2013 περίπου 770 εκατομμύρια ευρώ. Από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του, όμως, η μηνιαία είσπραξη για το ΙΚΑ κινείται οριακά στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Που σημαίνει ότι ο στόχος των 770 εκατομμυρίων ευρώ έχει χαθεί και πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες συζητούν για μια απόδοση της τάξης των 400 - 450 εκατομμυρίων ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Πέραν αυτών, σχεδόν μηδενική είναι η απόδοση του μέτρου της αύξησης των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια. Από το μέτρο αυτό εκτιμήθηκε στον νόμο ότι θα προέκυπταν έσοδα, ή, πιο σωστά, ότι θα υπήρχε αποτροπή δαπάνης της τάξης των 595 εκατομμυρίων ευρώ φέτος και άλλα τόσα για το 2014, ακριβώς επειδή η αύξηση στα όρια ηλικίας θα δυσκόλευε και θα απέτρεπε τη συνταξιοδότηση σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Παρά όμως ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα όρια ηλικίας αυξήθηκαν από το 65ο στο 67ο έτος και από τα 60 στα 62 (μειωμένη) , η απόδοση του μέτρου δεν φαίνεται στα οικονομικά των ταμείων.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι πέρα από τα 600 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν στον ΟΑΕΕ, το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετες παρεμβάσεις δεν θα υπερβαίνει τα 400 - 450 εκατομμύρια ευρώ.

Στο τραπέζι, εκτός από την τροπολογία που προέβλεπε αλλαγή στον υπολογισμό των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ με μειώσεις της τάξεως του 20% - 25%, έχει πέσει και το σενάριο της εισφοράς επί του τζίρου όχι στο 0,2% όπως συζητείται αλλά ίσως στο 0,1% ώστε ένα μέρος των 600 εκατομμυρίων ευρώ να συγκεντρωθεί από μείωση των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ και ένα άλλο από την εισφορά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.