Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Επίσημη συνάντηση στην Στατιστική Υπηρεσία - Να πάψουν τα άτομα με αναπηρία να είναι αόρατα!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17.06.2013

Μετά την ανοιχτή επιστολή που είχε απευθύνει η ΕΣΑμεΑ στην Στατιστική Υπηρεσία στις 30/5/2013, στην οποία καταγγελλόταν ότι τα άτομα με αναπηρία είναι «αόρατα» για την ΕΛΣΤΑΤ, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη και του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Ο κ. Βαρδακαστάνης εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ, τόνισε ότι τα άτομα με αναπηρία/ χρόνια πάθηση και οι οικογένειές τους αποτελούν πλέον αόρατους πολίτες που απουσιάζουν συστηματικά από τις πολιτικές και τους σχεδιασμούς όλων των υπουργείων και των περιφερειών, σε αντίθεση με άλλες ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, Ρομά κ.λπ.) για τις οποίες - αν και μικρότερες πληθυσμιακά - υπάρχουν εκτενείς αναφορές βασισμένες σε έρευνες, δείκτες και συγκρίσιμα στοιχεία που επιτρέπουν την ανάπτυξη και παρακολούθηση συγκεκριμένων πολιτικών για την υποστήριξή τους. Η έλλειψη αυτή στις σημερινές συνθήκες κρίσης είναι ιδιαίτερα αισθητή σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής πραγματικότητας, όπως η ανεργία και η φτώχεια . Έτσι στην παρουσίαση π.χ. στατιστικών δεικτών για την ανεργία, δεν υπήρξε και συνεχίζει να μην υπάρχει ούτε μία αναφορά για την ανεργία των ατόμων με αναπηρία, η οποία ακολούθως οδηγεί και στην απουσία στοχευμένων πολιτικών για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση. Ανάλογη είναι η έλλειψη δεικτών και στοιχείων για τη φτώχεια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναπηρία. Αναπηρία και φτώχεια συνήθως συναντώνται μαζί και αλληλοτροφοδοτούνται. Παρά ταύτα δείκτες, που να δείχνουν πόσο συχνά συναντάται η φτώχεια στα άτομα με αναπηρία/ χρόνια πάθηση ή πόσες είναι οι οικογένειες στις οποίες συναντάται η φτώχεια και στη φροντίδα τους έχουν κάποιο μέλος με αναπηρία, είναι άγνωστοι και μη μετρήσιμοι για την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ο κ. Γεωργίου από την πλευρά του αναγνώρισε την ανάγκη αποτύπωσης στις έρευνες των θεμάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία καθώς και των ίδιων των ΑμεΑ, τόσο για την κοινωνία συνολικά όσο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας, στην οποία θα συμμετέχει και η ΕΣΑμεΑ, η οποία θα επεξεργαστεί συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη στατιστικών, τη συγκέντρωση δεδομένων και την ανάπτυξη δεικτών στοχευμένων στην Αναπηρία

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.