Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ασυδοσία καταγγέλλουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Ρόδο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προειδοποιούν ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Να πάρει το νόμο στα χέρια του απειλεί το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της απασχόλησης στα ξενοδοχεία, καθώς το σώμα επιθεωρητών εργασίας κωφεύει στις συνεχείς καταγγελίες του.

Ο πρόεδρος του σωματείου έστειλε επιστολή στο ΣΕΠΕ με την οποία «σε σκληρή γλώσσα» αποτυπώνει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, για τα οποία όμως δεν υπάρχει καμία μέριμνα.

Στην ουσία τονίζεται ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυδοσία και να καταστρατηγούνται θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου Θανάσης Σταμούλης ο οποίος και υπογράφει την επιστολή μαζί με το γενικό γραμματέα Γιώργο Καντή, η Επιθεώρηση Εργασίας απλά παρακολουθεί τις παρανομίες χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής: «Κύριε Επιθεωρητά, παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες από το Σωματείο μας για τις πολλές παραβιάσεις από μέρους των εργοδοτών η υπηρεσία σας απλώς κωφεύει. Κατά καιρούς σας έχουμε επισημάνει ότι σε πολλά ξενοδοχεία της Ρόδου οι εργοδότες έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους και ποτέ η υπηρεσία σας, αν και γνωρίζει ποια είναι τα εν λόγω ξενοδοχεία, δεν επέβαλε ούτε ένα ευρώ πρόστιμο αλλά ούτε έστειλε κάποιον από τους εργοδότες στον εισαγγελέα.

1. Στις διάφορες καταγγελίες του Σωματείου μας, ότι οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν αναλυτικό έγγραφο της μισθοδοσίας τους (με αποτέλεσμα οι εργοδότες να τους αμείβουν με μισθό που καθορίζουν αυτοί και όχι η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία είναι σε ισχύ έως και το τέλος του 2013) η υπηρεσία σας απλώς παρακολουθεί τις παρανομίες.

2. Στις καταγγελίες του Σωματείου μας, ώστε να προσκομίσουν οι εργοδότες μισθολογικές καταστάσεις (αν και είναι δουλειά της υπηρεσίας σας) αυτοί με διάφορα προσχήματα δεν σας λαμβάνουν καν υπόψη τους και εσείς απλά το δέχεστε.

3. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις καταγγελίες του Σωματείου μας σχετικά με τις καταστάσεις υπηρεσίας που προσκομίζουν οι ξενοδόχοι στην υπηρεσία σας για τα ωράρια και την απασχόληση της 6ης και 7ης ημέρας.

Παρά την υποχρεωτική ενημέρωσή σας από τους κυρίους για τις διάφορες αλλαγές που γίνονται, αυτοί σας αγνοούν με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη εισφοροδιαφυγή και οι εργαζόμενοι να ασφαλίζονται με λιγότερα ένσημα στο ΙΚΑ.

4. Στις καταγγελίες για παράνομη απασχόληση, η απάντησή σας είναι ότι πρέπει να απευθυνθούμε στην αστυνομία, υπονοώντας ότι εσείς δεν είστε υπεύθυνη υπηρεσία.

5. Σε καταγγελίες του σωματείου μας, που κατά καιρούς έχουν κατατεθεί κανονικά με αριθμούς πρωτοκόλλου π.χ. 438, ότι συνδικαλιστικά μας στελέχη διώκονται από τους εργοδότες τους, εσείς απλά απέχετε.

6. Στις καταγγελίες σχετικά με τον σωρό των μαθητών που απασχολούνται στα ξενοδοχεία της Ρόδου εσείς όχι μόνο δεν τους επιστρέφετε πίσω τους διάφορους συνοδευτικούς φακέλους αλλά τους επιλέγετε να τους σφραγίζετε και να νομιμοποιείτε τις παρανομίες.

Κύριε επιθεωρητά, το Σωματείο μας έχει φτάσει πια στα όριά του, δεν θα ανεχτεί κανέναν να παίζει με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ενημερώνουμε λοιπόν πρώτα εσάς που βρίσκεστε σε αυτήν την υπεύθυνη θέση ότι για την όποια παράλειψη συμβεί από δω και πέρα, θα σας θεωρήσουμε υπεύθυνο.

Μην μας αναγκάσετε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας, γιατί ο νόμος είναι με το δίκιο του εργάτη. Οι εργαζόμενοι κατά καιρούς έχουν δείξει την δύναμή τους και επιφυλάσσονται να το επαναλάβουν».


Πηγή: http://www.rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.