Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΕΣΑμεΑ: Έλλειψη μέτρων για την ανεργία των ατόμων με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29.05.2013

Την έλλειψη διακριτών και στοχευμένων μέτρων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία στον Στρατηγικό Άξονα Ανάπτυξης 8 «Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας εργατικού δυναμικού» που περιλαμβάνεται στο κείμενο του υπουργείου Εργασίας «Προτάσεις για τη διαμόρφωση Κατευθύνσεων Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής - 2η Εγκύκλιος», επισημαίνει η Ε.Σ.Α.μεΑ.

Η διαχρονική ανεργία που μαστίζει τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει αποκτήσει εκρηκτική μορφή, δοθέντος και του γεγονότος ότι ο μοναδικός νόμος για την προστασία της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία (ν. 2643/98) έχει καταστεί ανενεργός την τελευταία τετραετία. Σε αυτή την ιδιαίτερα δυσμενή μνημονιακή περίοδο ακόμα και από τα προγράμματα τα οποία εκπονούνται από το υπουργείο Εργασίας και τους εποπτευόμενους φορείς του (π.χ. Ο.Α.Ε.Δ.) που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές για την ενίσχυση και προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, απουσιάζουν διακριτά μέτρα για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση ή την επανένταξη στον κόσμο της εργασίας εκείνων των εργαζομένων που απέκτησαν αναπηρία κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Παράλληλα, τα άτομα με αναπηρία/χρόνια πάθηση είναι «αόρατα» στα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ελλείψει επίσημων στατιστικών στοιχείων από την τα άτομα με αναπηρία αγνοούνται και από τις πολιτικές και τα μέτρα που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται. Πρόκειται για ένα μεγάλο κενό που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

Η ΕΣΑμεΑ υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες ζητά τη σύσταση Ομάδας Εργασίας υπό την προεδρία της Γ.Γ. Εργασίας κ. Α. Στρατινάκη με τη συμμετοχή της Γ.Γ Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Α Δαλλαπόρτα, της Γ.Γ. Πρόνοιας κ. Ε. Μπέκου, του Διοικητού του ΟΑΕΔ κ. Θ. Αμπατζόγλου, εκπροσώπου της ΟΚΕ, εκπροσώπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και εκπροσώπους της Ε.Σ.Α.μεΑ., με την τεχνική υποστήριξη των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου και του ΟΑΕΔ, προκειμένου να επεξεργαστεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και την καταπολέμηση της ανεργίας τους.

Η επιστολή προς το υπουργείο επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
(application/msword, 95 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.