Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

10 ερωτήσεις για την κυτταρίτιδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βρες τις απαντήσεις και μάθε πως να αντιμετωπίσεις την κυτταρίτιδα αποτελεσματικά ή πως να την προλάβεις!

1. Εάν χάσω βάρος, θα φύγει;

Η απώλεια βάρους βοηθάει σημαντικά στη μείωση της κυτταρίτιδας, δεδομένου ότι τα περιττά κιλά αποτελούν έναν από τους παράγοντες που την προκαλούν. Ωστόσο, είναι ο μόνος. Η κακή διατροφή, η δυσκοιλιότητα, η υπερκατανάλωση καφεΐνης και η απουσία σωματικής άσκησης επιτείνουν το πρόβλημα. Έτσι άλλωστε εξηγείται γιατί συχνά βλέπουμε αδύνατες γυναίκες να έχουν κυτταρίτιδα.

2. Σε ποια ηλικία εμφανίζεται;

Αν εξαιρέσουμε τα υπέρβαρα παιδιά (στα οποία μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα), συνήθως παρουσιάζεται μετά την ορμονική ενηλικίωση (εφηβεία), ενώ επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς μεγαλώνουμε, εκ των πραγμάτων ο τρόπος ζωής μας αλλάζει. Εμφανίζονται ορμονικές διαταραχές και αλλαγές στα αγγεία και τον συνδετικό ιστό. Επομένως, μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Παράγοντες όπως η αύξηση βάρους, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση καφέ και οινοπνευματωδών ποτών επιδεινώνουν την κατάσταση σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση.

3. Είμαι 40 ετών και έγκυος. Κινδυνεύω να αποκτήσω έντονη κυτταρίτιδα;

Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πολλές αλλαγές, τόσο στον οργανισμό της γυναίκας όσο και στον τρόπο ζωής της. Συνήθως μειώνεται η φυσική δραστηριότητα (άσκηση), η οποία σε συνδυασμό με τις ορμονικές διαταραχές, την αύξηση βάρους και την κατακράτηση υγρών προκαλούν την ανεπιθύμητη όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Τι να κάνεις: Ακολούθησε ισορροπημένη διατροφή και πρόγραμμα γυμναστικής (π.χ. περπάτημα) για να αποφύγεις το έντονο πρόβλημα κυτταρίτιδας.

4. Έχω κυτταρίτιδα εδώ και αρκετά χρόνια. Τον τελευταίο καιρό όμως πονάω στα επίμαχα σημεία με την αφή. Γιατί; Τι να κάνω;

Το πιο πιθανό είναι να έχεις οιδηματώδη κυτταρίτιδα (με φλεγμονή), συνδυασμένη με αρκετά περιττά κιλά. Είναι λοιπόν καλό να επισκεφτείς ένα δερματολόγο, προκειμένου να διαγνώσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κυτταρίτιδα και αν πρέπει να κάνεις εξετάσεις. Επιπλέον, θα χρειαστεί να ακολουθήσεις κάποια αγωγή, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή.

5. Υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν ότι υπάρχει προδιάθεση στον οργανισμό να εμφανίσει κυτταρίτιδα;

Ναι και μάλιστα μπορείς να διαπιστώσεις αν έχεις προδιάθεση: «τσίμπησε» με το δείκτη και τον αντίχειρα κάποια περιοχή στο σώμα, όπως τους γλουτούς. Εάν στην επιφάνεια του δέρματος εμφανιστεί η όψη «φλοιού πορτοκαλιού», τότε άρχισε να λαμβάνεις μέτρα.

6. Οι αυξομειώσεις του βάρους την επιτείνουν;

Ναι, δεδομένου ότι προκαλούν διαταραχές στη μικροκυκλοφορία. Η ροή του αίματος της λέμφου στο λιπώδη ιστό επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα περαιτέρω λιπογένεση.

7. Γιατί θεωρείται γυναικείο πρόβλημα;

Η δομή του δέρματος παρουσιάζει διαφορές μεταξύ του ανδρικού και του γυναικείου σώματος. Οι γυναίκες έχουν πιο ελαστικό συνδετικό ιστό, ο οποίος, με το πέρασμα του χρόνου, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, χαλαρώνει. Έτσι, τα λιποκύτταρα δε μπορούν να συγκρατηθούν, μεγαλώνουν σε όγκο και προεκβάλλουν στο χόριο (το παχύ εσωτερικό στρώμα του δέρματος), δημιουργώντας την εικόνα φλοιού πορτοκαλιού. Είναι ακόμη σημαντικό να αναφέρουμε ότι τις ημέρες που οι γυναίκες έχουν έμμηνο ρήση τα οιστρογόνα αυξάνονται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαρκώς ορμονικές αυξομειώσεις, οι οποίες επίσης ευθύνονται για την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

8. Οι τοπικές θεραπείες ( κρέμες τοπικής εφαρμογής) βοηθούν; Ποια συστατικά πρέπει να περιέχουν;

Οι τοπικές κρέμες βοηθούν αρκετά, αρκεί να χρησιμοποιούνται τακτικά, καθημερινά και για αρκετό χρονικό διάστημα, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Τα πλέον κατάλληλα συστατικά που πρέπει να περιέχουν είναι: καφεΐνη 5%, φυτικά εκχυλίσματα (αλόη, βασιλικό, γκουαράνα, gotu kola, ginkgo biloba, γκι, κέδρο, κισσό, πιπέρι καγιέν, φύκη) και άλλα συστατικά όπως AHA, VHC, α-λιποΐκο οξύ, βιοφλαβουοειδή, VHB, VHE, λεκιθίνη.

9. Από τη στιγμή που εμφανίζεται, σε πόσο διάστημα επιδεινώνεται;

Δεν υπάρχει τρόπος να το προσδιορίσουμε. Εξαρτάται από την κάθε περίπτωση και το αίτιο που ευθύνεται για την κυτταρίτιδα (αύξηση βάρους, κατανάλωση καφέ και οινοπνευματωδών ποτών, κάπνισμα, καθιστική ζωή, ορμονικές διαταραχές).

10. Τι πρέπει να κόψω οριστικά από τη διατροφή μου;

Ο καφές, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα αναψυκτικά, το αλάτι και η ζάχαρη είναι μερικές από τις συνήθειες που –δυστυχώς–πρέπει να ξεχάσετε. Ακολούθησε ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και άφθονο νερό. Επιπλέον, είναι σημαντικό κατά διαστήματα ο οργανισμός σου να αποτοξινώνεται.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.