Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

To 16% των μαθητών θύματα bullying

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για το αυξανόμενης ανησυχίας φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) εξέδωσε ανακίνωση η αναπληρώτρια γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, δρ. Τέτα Διαμαντοπούλου, με αφορμή τη συμμετοχή της σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα.

Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής:

"Το φαινόμενο της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού (bullying), έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις στη χώρα μας.
Σοκάρουν τα στοιχεία ερευνών για τον σχολικό εκφοβισμό και τη βία στα σχολεία.
Σύμφωνα με έρευνα του ΕΨΥΠΕ στα δημοτικά σχολεία της χώρας, το 16% των μαθητών εκφοβίζονται και το 6% εκφοβίζουν.
Επίσης, Ευρωπαϊκή Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 167 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, σε δείγμα 4.098 μαθητών, κατέδειξε ότι το 32% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού.
Οι μαρτυρίες των παιδιών που υφίστανται τη βία και τον εκφοβισμό μέσα στα σχολεία, οδηγούν στην ανάγκη αφύπνισης της κοινωνίας, των γονέων και των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα τώρα που η βία στην κοινωνία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού.
Η αξία της υιοθέτησης μιας σωστής αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και του bullying είναι επιτακτική με προγράμματα πρόληψης και διαχείρισης του φαινομένου.
Ωστόσο, κανένα πρόγραμμα δεν θα αποδώσει καρπούς, εάν όλοι οι θεσμοί που εμπλέκονται στην κοινωνικοποίηση των νέων δεν επιδιώξουν να εμπνεύσουν στα παιδιά ήθος, ποιότητα στις σχέσεις, στην επικοινωνία, στην αισθητική, καθώς και το σεβασμό στην ύπαρξη του άλλου.
Η νεολαία της χώρας ζητάει αγάπη, ενδιαφέρον, ασφάλεια και το δικαίωμα να ονειρεύεται έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, φτώχεια, ανεργία και βία, έναν κόσμο με εξασφαλισμένη Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.