Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Στελέχη επιχειρήσεων γένους αρσενικού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το 64% των θέσεων ανώτερων διοικητικών στελεχών στις ελληνικές επιχειρήσεις καταλαμβάνονται συχνότερα από άνδρες παρά από γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Randstad Hellas με αντικείμενο, τον ρόλο των γυναικών στην ηγεσία, την κινητικότητα των εργαζομένων, την αυτοπεποίθηση και την εργασιακή τους ικανοποίηση.

Το αποτέλεσμα αυτό κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών στις οποίες τα διοικητικά στελέχη είναι συνήθως γένους αρσενικού και ελάχιστες γυναίκες κατέχουν διευθυντικές θέσεις. Άλλες χώρες με αντίστοιχα ποσοστά είναι η Κίνα (90%), η Ινδία (80%), η Ιαπωνία (78%) και η Τουρκία (75%).

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της ίδιας έρευνας, αυξάνεται μεταξύ των Ελλήνων εργαζομένων ο φόβος ότι θα χάσουν την εργασία τους, ενώ όλο και λιγότεροι αναμένουν ότι θα μπορέσουν βρουν μια νέα εργασία στους επόμενους 6 μήνες, σε σύγκριση με το περασμένο τρίμηνο.

Αναλυτικότερα, το 42% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι άνδρες είναι μακράν καταλληλότεροι για να ηγηθούν μιας εταιρείας. Μόνο το 29% αυτών που συμμετείχαν, πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι καταλληλότερες για τον συγκεκριμένο ρόλο. Άλλες χώρες με προτίμηση στο ανδρικό φύλο για τις ηγετικές θέσεις, είναι η Κίνα (50%), το Χονγκ Κονγκ (63%) και η Μαλαισία (65%). Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα για την Ισπανία (56%), τη Χιλή (57%) και το Μεξικό (50%) δείχνουν υψηλότερη προτίμηση στη γυναικεία ηγεσία.

Επίσης, ενώ το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιστεύει στην αποτελεσματικότητα των διαφορετικών και ισορροπημένων ομάδων ηγεσίας με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, το 52% δηλώνει ότι θα προτιμούσε να έχει προϊστάμενο έναν άνδρα παρά μία γυναίκα. Μόλις το 26% συμφωνεί με τη δήλωση «θα προτιμούσα να έχω προϊστάμενο μία γυναίκα παρά έναν άνδρα».

Στην ερώτηση, αν πιστεύετε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα ποσοστά των θέσεων που κατέχουν οι άνδρες και οι γυναίκες, θα επηρέαζε θετικά την προώθηση περισσότερων γυναικών σε ηγετικές θέσεις, το 50% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε θετικά, ενώ παγκοσμίως το ποσοστό αυτό φτάνει στο 57%.

Η έρευνα κατέδειξε ότι στην Ελλάδα το 50% των εργοδοτών ενθαρρύνει τις γυναίκες να επιδιώξουν ηγετικές θέσεις. Πολύ λιγότερη αντίστοιχη ενθάρρυνση συναντάται σε χώρες όπως η Ουγγαρία (25%), η Ιαπωνία (36%) και η Τσεχία (38%). Ωστόσο, το 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, συμφωνεί ότι είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να προωθηθούν στις ηγετικές θέσεις έναντι των ανδρών. Στην Ελλάδα, το 69% των ερωτηθέντων προσβλέπει σε μια ηγετική θέση. Τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελλάδα (76%) δηλώνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που κατέχουν παρόμοιες θέσεις εργασίας αμείβονται εξίσου από τον εκάστοτε εργοδότη τους.

Η έρευνα της Randstad Hellas πραγματοποιήθηκε για το α' τρίμηνο του 2013, και διεξήχθη μέσω online ερωτηματολογίου σε δείγμα 450 ατόμων από τις 18 έως τις 31 Ιανουαρίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.