Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Μία αυτοκτονία που συγκλονίζει

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

"...Είναι σχεδόν δύσκολο να πιστέψεις αυτήν την ιστορία. Δύσκολο να θυμηθείς το πόσο κοντά έφτασε στο να περάσει πραγματικά. Δύσκολο να θυμάσαι το πως αυτό θα μπορούσε να καταλήξει αλλιώς. Αλλά δεν ήταν ένα όνειρο ή ένας εφιάλτης. Ήταν πολύ αληθινό. Και θα ξανασυμβεί. Σίγουρα, θα έχει και πάλι ένα καινούργιο όνομα, και ίσως διαφορετική δικαιολογία, και μάλλον θα κάνει τη ζημιά του με διαφορετικό τρόπο. Αλλά μην πλανάστε: Οι εχθροί για την Ελευθερία της Σύνδεσης στο Διαδίκτυο, δεν έχουν εξαφανισθεί." -Aaron Swartz keynote: "How we stopped SOPA" at F2C:Freedom to Connect 2012, Washington DC on May 21 2012.

Δείτε το Βίντεο:



Για το ποιος ήταν και για το τι πρόλαβε να κάνει στη σύντομη ζωή του ο Aaron H. Swartz (8 Νοεμβρίου 1986- 11 Ιανουαρίου 2013) , όπως και για τα γεγονότα που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία του, γράφτηκαν και θα γράφονται πολλά (αυτό εδώ το link στον //Παραλληλογράφο// (http://wp.me/p1pa1c-ikW) είναι μια καλή αρχή).


Κι αν ακόμα το όνομα δε σας λέει τίποτα, ίσως κάποιες από τις παρακάτω λέξεις σας φανούν πιο οικείες: RSS, Creative Commons, Open Library, Open Access Movement, Reddit, Avaaz και άλλα πολλά είναι μερικά από τα projects που είχε ενεργή συμμετοχή. (πιο πλήρης περιγραφή εδώ [wikipedia.org])
Πέρα από αυτά, όμως, είχε αναπτύξει και έντονη κινηματική δραστηριότητα υπέρ της ελευθερίας του διαδικτύου και της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας. Κάτι που τελικά το πλήρωσε, απ' ότι φαίνεται, και με τη ζωή του.

Στο παρόν βίντεο (2012) κάνει έναν απολογισμό της μεγάλης νίκης που πέτυχαν οι χρήστες του ίντερνετ στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) απέναντι στα σχεδιαζόμενα νομοσχέδια ελέγχου και λογοκρισίας του ίντερνετ SOPA/PIPA -προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών του θεάματος μέσω των νόμων για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Αναλαμβάνοντας δράση από πολύ νωρίς, συνετέλεσε στην αφύπνιση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας που τελικά πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας σαρώνοντας στο πέρασμά της τα SOPA/PIPA και αναγκάζοντας τα λόμπι του Χόλιγουντ σε άτακτη αναδίπλωση.

"Να θυμάστε ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι αρχιτέκτονες της οικονομικής κρίσης δειπνούν τακτικά στο Λευκό Οίκο -και ακόμα και αυτοί που τελικά οδηγούνται ενώπιον της ΄δικαιοσύνης', ούτε τότε αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι κάναν κάτι κακό, πολύ περισσότερο να χαρακτηριστούν κακούργοι. Με αυτή την έννοια το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει το γιατί ήταν τόσο απαραίτητο ο Aaron Swartz να χαρακτηριστεί κακούργος." -Lawrence "Larry" Lessig Αμερικανός ακαδημαϊκός (στις Νομικές σχολές των Πανεπιστημίων του Harvard και του Stanford) πολιτικός ακτιβιστής στον τομέα των ατομικών ελευθεριών. Μέντορας και στενός φίλος του Aaron Swartz.-

Το βίντεο είναι απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του Democracy NOW! της 14/1/2013


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.