Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Τελευταίες εξελίξεις για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Όπως είχαμε πει και σε προηγούμενη ανάρτηση εδώ στο Blog (θα την βρείτε εδώ Τι γίνεται με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων;) είχε ξεκινήσει σε αρκετούς δήμους η καταβολή, ενώ σε άλλους υπήρχαν κάποια προβλήματα που εξηγούνται και στην ανάρτηση. Βέβαια επειδή αρκετοί φίλοι ρωτούν και ξαναρωτούν για το τι γίνεται προσπάθησα να συγκεντρώσω άρθρα από διάφορες περιοχές που περιγράφουν την κατάσταση. Ας δούμε τι λένε, όμως τα άρθρα:


--------------------

Νέες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας

Καθυστερήσεις καταγράφονται για μια ακόμη φορά στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων (Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου) στους κερκυραίους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αλ. Πουλή η ευθύνη βαραίνει για μια ακόμη φορά το υπουργείο αφού ο δήμος Κέρκυρας έχει αποστείλει τα σχετικά δικαιολογητικά από τις 28 Δεκεμβρίου του 2012.

Η απόφαση για την καταβολή των προνοιακών έχει ωστόσο υπογραφεί πρόσφατα από τον υπ. Υγείας, εξέλιξη που ίσως ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση.

Η διαδικασία είναι αρκετά χρονονοβόρα, αφού τα χρήματα κατατίθενται στο Τ.Π.Δ. από εκεί πάνε στα ταμεία του δήμου, ακολουθεί η αποστολή των ενταλμάτων πληρωμής στον αρμόδιο επίτροπο για υπογραφή πριν αποσταλούν ξανά στο Δήμο, όπου μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ προωθούνται στους δικαιούχους.

Πιθανόν τα χρήματα να έλθουν εντός 10ημερου, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των δικαιούχων, στην πλειοψηφία τους ευπαθή άτομα, αφού κάθε καθυστέρηση αυξάνει όπως είναι φυσικό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


Πηγή: http://www.corfutime.gr


--------------------

Την Τρίτη ξεκινά η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων


Από το Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Καλυμνίων εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων:

Ενημερώνουμε τους συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας ότι η καταβολή των επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης (πρόνοιας) για το δίμηνο ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012, ξεκινά την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013.



Πηγή: http://kalymnos-news.gr

--------------------

Πότε θα δοθούν τα προνοιακά επιδόματα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2013


Σε απόγνωση έχουν φθάσει δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων των οποίων το μόνο έσοδο είναι αυτά τα λιγοστά χρήματα. Δεν έχουν λάβει Ιανουάριο και Φεβρουάριο και ίσως αν οι δήμοι έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες να το λάβουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Εξάλλου, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των Προνοιακών Επιδομάτων όπως ανακοινώθηκε από το Τμήμα Εφαρμογής Επιδοματικής Πολιτικής και Ελέγχου της Δ/νσης Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου. Οι επιδοτούμενοι που δεν προσήλθαν στην Υπηρεσία θα πρέπει να προσκομίσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1.Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
2.Βεβαίωση Μονίμου κατοικίας
3.Εκκαθαριστικό Εφορίας οικ.έτους 2012 ή βεβαίωση απαλλαγής .
4.Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 με θεωρημένο το γνήσιο της Υπογραφής από Δημόσια Υπηρεσία στην οποία θα αναφέρεται:
Α. Δεν εισπράττω επίδομα για τον ίδιο λόγο από άλλο Φορέα της ημεδαπής ή αλλοδαπής
Β. Θα ενημερώσω την Υπηρεσία σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας, εισαγωγής σε ίδρυμα, μετοίκησης στο εξωτερικό.
Η προσκόμιση των ανωτέρω δικαιολογητικών είναι δυνατή είτε μέσω νομίμου εκπροσώπου είτε με ταχυδρομική αποστολή στη διεύθυνση Τμήμα Επιδοματικής Πολιτικής Δήμου Ηρακλείου, οδός 1770 αρ. 24, Ηράκλειο.
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά είναι απαραίτητα για την συνέχιση καταβολής του επιδόματος. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανή η διακοπή του επιδόματος και διαγραφή από τα Μητρώα της Υπηρεσίας μας.


Πηγή: http://www.pelop.gr

--------------------

Αναβολή για τις αγωγές των 5 πρώην αντιδημάρχων
Οικονομική Επιτροπή: «Ναι στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων αλλά… θέλουμε στοιχεία και καταστάσεις»



Τα προνοιακά επιδόματα απασχόλησαν ως πρώτο και βασικότερο θέμα τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας.

Η Επιτροπή κλήθηκε να αποφασίσει για την καταβολή των επιδομάτων σε δικαιούχους και την έκδοση ενταλμάτων πληρωμής τα οποία αφορούν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2012. Προηγουμένως τέθηκαν διευκρινιστικά ερωτήματα από τον κ., Γκαμπέση, κατ’ αρχήν,

και στη συνέχεια επεκτάθηκαν από όλα τα μέλη της Επιτροπής, μπροστά στην ευθύνη των αιρετών λόγω της αυστηρότερης πλέον αντιμετώπισης από πλευράς νόμου των αποφάσεων που λαμβάνονται από Επιτροπές των Δήμων.

Τα ερωτήματα – αιτήματα λοιπόν που μπήκαν και περιμένουν υπηρεσιακές απαντήσεις στην επόμενη συνεδρίαση, αφορούν στην προσκόμιση κατάστασης με το σύνολο των δικαιούχων (ονόματα και αριθμοί), την προσκόμιση καταστάσεων καταλογισμών,

(σε ποιο στάδιο βρίσκονται), πόσες περιπτώσεις πήγαν στον Εισαγγελέα, ποιοι και πόσα επιδόματα επιστράφησαν από αυτούς που τελικά δεν τα δικαιούνταν, εάν υπάρχουν μηχανογραφημένα τα στοιχεία των δικαιούχων ώστε να διασταυρώνονται αυτόματα οι τυχόν διπλοεγγραφές κ.ά.

Αυτά τα στοιχεία αποφασίστηκε από την Επιτροπή να ζητηθούν από την αρμόδια υπηρεσία πρόνοιας του Δήμου και μ’ αυτή τη «σημείωση» η Επιτροπή ψήφισε θετικά εγκρίνοντας την καταβολή των επιδομάτων που εκκρεμεί, στους δικαιούχους που τα περιμένουν.

Εξώδικο για τις κολώνες της ΔΕΗ
Ένα ακόμα θέμα που «ταλαιπώρησε» την Επιτροπή ήταν αυτό που αφορά τις αποζημιώσεις ΔΕΗ και ΟΤΕ προς τον Δήμο για τη χρήση κοινόχρηστων εκτάσεων (κολώνες, καφάο κ.λπ.).

Ο Δήμος διεκδικεί τα χρήματα (30 ευρώ για κάθε κολώνα της ΔΕΗ) αλλά οι όποιες προσπάθειες μέχρι σήμερα έπεσαν στο κενό.

Γι’ ατό αποφασίστηκε χθες, κατά πλειοψηφία, να αποσταλεί εξώδικο στη ΔΕΗ και παράλληλα η Τεχνική Υπηρεσία να καταμετρήσει τις κολώνες ώστε να βγει ο «λογαριασμός» που οφείλει η Επιχείρηση στο Δήμο, εδώ και χρόνια.

Αναβολή για τις αγωγές πρώην αντιδημάρχων
Τέλος, πέντε θέματα που αφορούσαν στην εξουσιοδότηση δικηγόρου του Δήμου για τη γνωστή υπόθεση της αγωγής των πέντε πρώην αντιδημάρχων κατά του Δήμου, 
αναβλήθηκαν από την Επιτροπή, αλλά όπως φαίνεται αναζητείται μία λύση από κοινού με την δήμαρχο και τους πρώην αντιδημάρχους ώστε να μην φτάσουν στα δικαστήρια…


Πηγή: http://www.laosver.gr

--------------------

Πάτρα: Σκάκι στις πλάτες 7.000 δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων


Μεθόδους που δεν αποτελούν τιμή για κανένα από τους εμπλεκόμενους με την καταβολή του προνοιακού επιδόματος σε 7000 δικαιούχους στην Πάτρα, μεταχειρίζεται σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν στο patrastimes.gr δεκάδες οικογένειες... δικαιούχων αλλά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. η Δημοτική Αρχή.

Οι δυο πλευρές καταλογίζουν στην Δημοτική Αρχή της Πάτρας σκοπιμότητα στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την έγκαιρη καταβολή του προνοιακού επιδόματος, καθώς όπως υποστηρίζουν, στόχος ήταν να υποχρεωθούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν «πακέτο» τον προϋπολογισμό υπό την απειλή, πως εάν δεν ψηφίσουν δεν θα πάρουν τα επιδόματα οι 7000 δικαιούχοι.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι , ουσιαστικά ο Δήμος επέλεξε να ταλαιπωρήσει χιλιάδες οικογένειες, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει ως πολιορκητικό κριό για να ψηφίσουν πακέτο και αναγκαστικά το σύνολο του προϋπολογισμό.

Η Δημοτική Αρχή

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει, πως εσκεμμένα και με αντιπολιτευτικά κίνητρα της καταλογίζονται ευθύνες, καθώς ακόμα και’ αν είχε προχωρήσει στη σύνταξη και ψήφιση προϋπολογισμού, οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι που έστελνε το υπουργείο, θα τον ακύρωναν, με αποτέλεσμα οι διαδικασία απόδοσης των επιδομάτων να μην μπορούσε να εκτελεστεί.


Πηγή: http://www.newsnow.gr


--------------------

"Ιδού η λύση για τα προνοιακά επιδόματα, κ. Δημαρά"



Σε γραπτή της παρέμβαση η πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, Βίβιαν Σαμούρη, για την καθυστέρηση των προνοιακών επιδομάτων αναφέρει τα εξής:

«Οφείλω, δυστυχώς, να υπενθυμίσω, προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι πολιτικές κοινωνικής προστασίας επιδοματικού τύπου έχουν, αυτονόητα, τη μορφή του κατεπείγοντος, καθώς για τους βιώνοντες κοινωνικούς κινδύνους, τους απόρους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους αναξιοπαθούντες, με την ευρεία έννοια του όρου, τυχόν καθυστέρηση καταβολής του προνοιακού επιδόματος ισούται με απόγνωση, συνήθως, στην απόλυτη έκτασή της.

Και ιδιαίτερα στις ημέρες μας, όπου η εξασφάλιση φαγητού και φαρμάκων αποτελεί ζητούμενο, για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας…

Θεωρείται, λοιπόν, απαράδεκτο και, κατά προέκταση, σε πολιτικό επίπεδο, ανήθικο, να έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών των προνοιακών επιδομάτων και οι δικαιούχοι συμπολίτες μας να μη δύνανται να τα εισπράξουν, επειδή η δημοτική Αρχή σταθερά ολιγωρεί και πρακτικά αδιαφορεί…

Αντί, λοιπόν, να έχει έρθει έγκαιρα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός και, ακολούθως, να έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση πριν παρέλθει ο Ιανουάριος (σ.σ.: διαδικασίες απαραίτητες, σύμφωνα με τη Νο 47490/18.12.2012 κοινή υπουργική απόφαση Εσωτερικών και Οικονομικών, για την εκταμίευση των επιδομάτων), ορίστηκε, μετά από έντονες αντιδράσεις, Συμβούλιο επ' αυτού, για τις 14 Φεβρουαρίου!

Αν, δε, στα παραπάνω συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός πως η δημοτική Αρχή παρακάμπτει εκούσια το ότι δεν διαθέτει πλειοψηφία -με συνέπεια η διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού να είναι πολύ πιθανό να αποβεί εξαιρετικά χρονοβόρα- τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της ανευθυνότητάς της.

Πλέον, ο κ. Δήμαρχος, έχει ηθικό καθήκον να ανατρέψει -ακόμη και με το αναλογούν ρίσκο- αυτή την παρατεταμένη αδικία και, παρακάμπτοντας τις ισχύουσες κανονικότητες, να επιλύσει ένα πρόβλημα που, με ευθύνη της δημοτικής Αρχής, εξελίχθηκε σε ανθρωπιστική κρίση.

Κύριε Δήμαρχε, υπογράφοντας, απλώς, ένα "εντέλλεσθαι", οι συμπολίτες μας πληρώνονται στο αμέσως επόμενο λεπτό… Θα το αποτολμήσετε κ. Δήμαρχε ή θα αναγάγετε την απάθεια σε πολιτική πρακτική;».


Πηγή: http://www.thebest.gr

--------------------

Την Πέμπτη η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων



Μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ η είσπραξη των δικαιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης
Αρχίζει από την ερχόμενη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Νοεμβρίου –Δεκεμβρίου 2012 από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία καταβολής των επιδομάτων γίνεται πλέον μέσω των Διατραπεζικών Συστημάτων ΔΙΑΣ Α.Ε. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να τα εισπράττουν μέσω του ειδικού λογαριασμού τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr


--------------------

Βάσει και των πιο πάνω βλέπουμε πως αλλού το θέμα λύνεται και τα χρήματα μπαίνουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και αλλού θα υπάρξουν παραπέρα καθυστερήσεις και προβλήματα. Καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να καλούν τους αντίστοιχους δήμους και διευθύνσεις πρόνοιας, για να έχουν μια καλύτερη πληροφόρηση, αν δεν ξέρουν τι γίνεται. 


Νότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.