Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

«Άλλος χρωστάει, και άλλος θα πληρώσει τελικά...»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατά ενός γενικευμένου «κουρέματος» δανείων οι ελληνικές τράπεζες.

Αν αποφασισθεί οριζόντιο και γενικευμένο κούρεμα των δανείων, αυτό θα είναι άδικο και εις βάρος όσων δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις ή τις εκπληρώνουν με συνέπεια, επισημαίνεται σε ειδικό ένθετο στην μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με θέμα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2011 και 2012.

Μία τέτοια επιλογή θα οδηγούσε σε στεβλή ανακατανομή εισοδήματος, σε νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού και θα υπονόμευε τα συναλλακτικά ήθη, με τον τελικό «λογαριασμό» να πηγαίνει σε όσους δεν έχουν καμία ευθύνη, τονίζεται.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως μια τέτοια απόφαση θα συνεπαγόταν ισόποσες ζημίες στους ισολογισμούς των τραπεζών και κατά συνέπεια περαιτέρω μείωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, με ζημία για τους μετόχους τους.

«Οι ανωτέρω ζημίες θα έπρεπε να καλυφθούν κυρίως μέσω μιας νέας ανακεφαλαιοποίησής τους με ποσά που θα έπρεπε να αναζητηθούν στους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ», αναφέρει η ΕΕΤ.

Μάλιστα, το τελικό κόστος αποπληρωμής των νέων αυτών κεφαλαίων θα έπρεπε να το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή για μια ακόμα φορά ο συνεπής Έλληνας φορολογούμενος με συνεπαγόμενη επιπλέον αύξηση του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕΤ ο συνολικός αριθμός ρυθμισμένων δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών) υπερβαίνει τις 800.000, εκ των οποίων τα μισά αφορούν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Γνώμονα των ρυθμίσεων αυτών αποτελούν, αφενός μεν, η κοινωνικά δικαιολογημένη ανάγκη διευκόλυνσης των δανειοληπτών και αφετέρου η διασφάλιση των συμφερόντων των καταθετών, που στηρίζουν με το υστέρημά τους τη χορήγηση δανείων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.