Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Στοχοποιούνται φτωχοί και ανάπηροι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Στις μυλόπετρες της «δημοσιονομικής προσαρμογής» κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.

Tο μαχαίρι των περικοπών θα πέσει αλύπητα στους πιο αδύνατους, τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα θα μπούνε στις μυλόπετρες της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η αιμορραγία των χιλιάδων δικαιούχων θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, βάζοντας σε σκληρή δοκιμασία αυτούς και τις οικογένειές τους. Δεκάδες επιδόματα σε ανάπηρους, φτωχούς και οικογένειες με ανάγκες θα περικοπούν, θα συγχωνευτούν, ενώ άλλα θα μειωθούν δραστικά, θέτοντας γι' αυτά πρόσθετα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και προϋποθέσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η μεταφορά της αρμοδιότητας παροχής ορισμένων επιδομάτων από το υπουργείο Υγείας και τους ΟΤΑ προς τον ΟΓΑ, όπως ανακοίνωσε και την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης καθώς στην αρμοδιότητα του συγκεκριμένου υπουργείου πέρασε όλη η «κοινωνική» πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση στα επιδόματα σε μια σειρά πάσχοντες, που μέχρι τώρα αποδίδει το υπουργείο Υγείας, σε αρχικό στάδιο θα φτάσει στο 20%, ενώ η μείωση μελλοντικά ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Και αυτό όταν από τους 500.000 βαριά ανάπηρους μόνο 180.000 λαμβάνουν κάποιο επίδομα. Ετσι το επίδομα τυφλότητας από 362 ευρώ σήμερα θα μειωθεί στα 287 ευρώ, το ίδιο και το επίδομα για τους κωφάλαλους, τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών. Στους πάσχοντες από βαριά νοητική στέρηση θα μειωθεί από τα 527 σήμερα στα 369 ευρώ, στους πάσχοντες από αιμορροφιλία - AIDS θα μειωθεί στα 569 ευρώ από 697 ευρώ σήμερα. Το επίδομα των πασχόντων από παραπληγία - τετραπληγία - ακρωτηριασμό για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους θα μειωθεί από τα 771 φέτος στα 629 ευρώ, ενώ και το επίδομα όσων συνταξιούχων αναπήρων το λαμβάνουν θα μειωθεί από τα 313 ευρώ στα 230 ευρώ.

Η ανάλγητη επίθεση της συγκυβέρνησης δε σταματά εδώ, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες ομάδες και κατηγορίες δικαιούχων, που αποδίδονται είτε από τον ΟΓΑ και άλλα Ταμεία είτε από τους δήμους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην κλίνη του Προκρούστη βρίσκονται τα βοηθήματα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης φτωχών, βοηθήματα σε παλιννοστούντες, σε ανάδοχες οικογένειες κλπ.

Η επίθεση αυτή ξετυλίγεται με πρόσχημα τον «εξορθολογισμό» των κοινωνικών προγραμμάτων και την αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης των φορέων που τα αποδίδουν. Στην πραγματικότητα υπηρετεί τη μείωση κατά 1,5% του ΑΕΠ της δαπάνης που γίνεται στον τομέα αυτό. Στόχος που τέθηκε και με το 2ο Μνημόνιο τον περασμένο Φλεβάρη. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιήθηκε και ο ΟΟΣΑ ο οποίος εκπόνησε σχετική μελέτη.

Η ίδια η μελέτη και η αξιολόγηση που έκανε για τα κοινωνικά προγράμματα δεν κρύβει ότι έγινε για «να υποστηρίξει συγκεκριμένες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα σημεία που μπορεί να γίνει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο δημοσιονομική εξοικονόμηση..!»

Στο πνεύμα αυτό η μελέτη του ΟΟΣΑ καταλήγει να προτείνει την κατάργηση όλων των οικογενειακών επιδομάτων και στα χνάρια αυτά κινείται η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προτείνει την απόδοση ενός μόνο οικογενειακού επιδόματος που θα αποδίδεται από τον ΟΓΑ με βάση τον αριθμό των παιδιών, το οποίο θα αντικαταστήσει, χωρίς επιπλέον κόστος, τα επιδόματα για τις πολύτεκνες οικογένειες, το ανταποδοτικό οικογενειακό επίδομα που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ, την οικονομική βοήθεια στις οικογένειες με χαμηλό επίδομα με ανήλικα παιδιά και το επίδομα τοκετού.

Ανάλογα προτείνεται και η κατάργηση των επιδομάτων αναπηρίας τα οποία και σε αυτή την περίπτωση θα αντικατασταθούν από ένα το οποίο θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Σκοπός, όπως υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, πρέπει να είναι ο «περιορισμός της εισροής στο σύστημα της αναπηρίας». Η λογική αυτή οδηγεί στον εξοβελισμό χιλιάδων αναπήρων ακόμα και από το υπάρχον μίζερο και απάνθρωπο σύστημα κοινωνικής προστασίας, με ασύλληπτες συνέπειες γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.