Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Οι μικροοργανισμοί που προστατεύουν την υγεία μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό είναι τα προβιοτικά.

Μέσα στον εντερικό σωλήνα του κάθε ανθρώπου κατοικούν εκατομμύρια μικροοργανισμοί που απαρτίζουν τη λεγόμενη χλωρίδα του εντέρου. Τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια (προβιοτικά) παίζουν ουσιώδη ρόλο στην προστασία και υγεία του οργανισμού.

Συνολικά υπάρχουν περισσότερες από 400 κατηγορίες τέτοιων μικροοργανισμών στο έντερο μας ενώ τα πιο σημαντικά είναι τα γένη Lactobacillus (λακτοβάκιλλοι), Bifidobacterium (μπιφιδοβακτήρια), καθώς και οι Saccharomyces.

Τα περισσότερα οφέλη από τα προβιοτικά σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος.

Τα προβιοτικά βοηθούν στην καλύτερη ανοχή του ατόμου στη λακτόζη των γαλακτοκομικών, στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου όπως είναι η νόσος του Chrons και τέλος στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου που είναι γνωστή και ως σπαστική κολίτιδα.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά δρουν ενάντια στη εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα προβιοτικά υπάρχουν σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως είναι το γιαούρτι και το κεφίρ, αν και οι βιομηχανίες πλέον άρχισαν να εμπλουτίζουν και άλλα τρόφιμα με προβιοτικά.

Η ευαίσθητη ισορροπία του εντέρου διαταράσσεται συχνά από παράγοντες όπως μια κακή διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και αυξημένη σε λιπαρά και αλκοόλ, τροφικές δηλητηριάσεις και γαστρεντερίτιδα, στρες και τέλος στη λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων.

Γενικά, τα προβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου και μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύτιμο σύμμαχο υγείας, όχι μόνο για άτομα που εμφανίζουν γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και για υγιείς ανθρώπους που επιθυμούν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την άμυνα του εντερικού σωλήνα, με σκοπό την πιο αποτελεσματική πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων.


Πηγή: http://www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.