Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΝΑΠ: Η πλέον χειραφετημένη ελληνική ανακοίνωση για την 3η Δεκεμβρίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αυτό το "κάτι" που διαφοροποιεί διακριτά την ανακοίνωση της κινηματικής Παρέμβασης Αναπήρων Πολιτών από τις αντίστοιχες των φορέων του επίσημου αναπηρικού κινήματος, είναι η υπόδειξη της διεξόδου από την σημερινή τραγική κατάσταση για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους στην “Ελλάδα της κρίσης”. Η ΠΑΝΑΠ αναφέρεται στην ανάγκη οικοδόμησης ενός νέου σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, ως μοναδική ουσιώδη απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα που βιώνουν οι λεγόμενες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ομως, η “απάντηση” δεν συνοδεύεται από αναλυτική πρόταση για το “πως” της υλοποίησής της. Αρκείται στα αυτονόητα, δηλαδή στην καταγραφή και μόνον των προϋποθέσεων και κριτηρίων που ορίζουν το νέο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Υπό την παραπάνω έννοια χρειάζεται προσθήκες.

Ετερο στοιχείο διαφοροποίησης της ανακοίνωσης της ΠΑΝΑΠ για την 3η Δεκεμβρίου είναι η μη αγνόηση της πολιτικής και ιδεολογικής διάστασης που “περιγράφουν” τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην χώρα μας. Ο χαρακτηρισμός των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών ως “νεοφιλελεύθερων” παντελώς απουσιάζει σε όλες τις ανακοινώσεις των επίσημων αναπηρικών φορέων, πλην αυτής της ΠΑΝΑΠ. Ωσάν το διαρκές κυριαρχούν επί χρόνια επικοινωνιακό “ανέκδοτο” σύμφωνα με το οποίο τα ατήματα των ατόμων με αναπηρία δεν έχουν ιδεολογική και πολιτική χροιά - άρα το ίδιο ισχύει και για την διαχείρισή τους, να εξακολουθεί εν ισχύ ακόμα και σήμερα όπου η πραγματικότητα αποδεικνύει κραυγαλέα το αντίθετο! Ωσάν οι επίσημοι αναπηρικοί φορείς να φοβούνται μήπως ... στιγματιστούν, απλώς αναφέροντας το αυτονόητο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα των επιλογών που στιγματίζουν τις ζωές των χιλιάδων ατόμων που εκπροσωπούν. ΝΕΟ – ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ!

Η αναγνώριση και συνειδητοποίηση της προφανούς πολιτικής και ιδεολογικής βάσης των αδιεξόδων που σήμερα βιώνουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, είναι προαπαιτούμενο στοιχειώδους χειραφέτησης. Διότι δίχως την αναγνώριση και συνειδητοποίηση της αντικεμενικής βάσης των πραγμάτων, δίχως την κατανόηση των όρων του παιχνιδιού, δε νοείται καμμιά σοβαρή στρατηγική διεκδίκησης, είτε αυτή προσανατολίζεται στην ανατροπή των όρων, είτε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα εντός των υφισταμένων όρων. Μέχρι στιγμής, οι επίσημοι αναπηρικοί φορείς μοιάζουν να προσανατολίζονται στην δεύτερη εκδοχή (δηλαδή στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα εντός των υφισταμένων όρων), όμως το πράττουν λάθος. Αρνούνται πρακτικά να προτείνουν τα κριτήρια και προϋποθέσεις (ανέγερσης) ενός νέου αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, αντιμετωπίζουν το μέχρι πρόσφατα υπάρχον που σήμερα καταρρέει ως κεκτημένο και εμμένουν ως τέτοιο να το διεκδικούν. Το αδιέξοδο είναι νομοτελειακό. Η ίδια (νεοφιλελεύθερη) ιδεολογική και πολιτική βάση που έκτισε τις παθογένειες του μέχρι πρόσφατα κοινωνικού κράτους, ορίζει σήμερα και το “νομοτελειακόν” της κατάρρευσής του. Το μόνο νεοφιλελεύθερο κεκτημένο στις μέρες μας είναι το κεκτημένο της κατάρρευσης, τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα που μπορούν να διεκδικηθούν εντός αυτού είναι σημαντικό μερτικό από την διαδικασία αντιπαροχής, αντ’ αυτού διεκδικείται η επανασύσταση του οικοδομήματος ως είχε παρότι πλέον δεν υπάρχει! Είναι βέβαιον ότι οι ... κατεδαφιστές (θεωρούν ότι) έχουν δεδομένη την πολλαπλή αντιπαροχή, εξίσου βέβαιον είναι ότι για τους ... ευάλωτους πρώην “κατοίκους” που διεκδικούν πεισματικά ένα οικοδόμημα που πλέον δεν υπάρχει ουδέν αντίκρυσμα προβλέπεται. Πόσο μάλλον όταν διεκδικούν με εμμονή το κατεδαφισθέν από τους έχοντες λαμβάνειν αντιπαροχή, αντί να διεκδικούν μερίδιο σε καθεαυτήν την αντιπαροχή.

Υπό τις δύο παραπάνω έννοιες διαφοροποίησής της, η ανακοίνωση της ΠΑΝΑΠ είναι συγκριτικά η πλέον χειραφετημένη (παρότι ατελής) όλων όσων εκδόθηκαν για την φετινή Ελληνική 3ηΔεκεμβρίου από φορείς εκπροσώπησης ατόμων με αναπηρία. Αντί επιλόγου δημοσιεύουμε το “διά ταύτα της” : Καλούμε τους πολίτες με αναπηρία και τις οικογένειες τους να προασπίσουν την ζωή και την αξιοπρέπεια τους αντιπαλεύοντας σθεναρά την πολιτική της βαρβαρότητας που θέτει στο περιθώριο τις ανάγκες της κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.