Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Τα παίρνουν πίσω για τους αναπήρους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Σε διορθώσεις υποχρεώνεται το υπουργείο Εργασίας μετά την κραυγή αγωνίας των χρονίως πασχόντων για το κούρεμα των επιδομάτων αναπηρίας και παροχών που λαμβάνουν οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο νέος Κανονισμός Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας για νοσήματα όπως η μεσογειακή αναιμία, ο αυτισμός, ο διαβήτης αλλά και για ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ή νοσούν με AIDS προβλέπει περιορισμό των ποσοστών αναπηρίας, με αποτέλεσμα οι βαριά πάσχοντες να απειλούνται ακόμη και με αποκλεισμό από τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα προνοιακά επιδόματα και τις ελαφρύνσεις (όπως είναι για παράδειγμα η ένταξή τους στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, μετά το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ», διευκρινίζεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιστημονική επιτροπή (υπεύθυνη για την κατάρτιση του νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας) προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές μετά και την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τις ομοσπονδίες βαρέως πασχόντων.

«Οι προσαρμογές αυτές θα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν απόλυτα τα δικαιώματα ατόμων με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένων, νεφροπαθών, ατόμων με μεσογειακή αναιμία κ.λπ.», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση στη Βουλή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος υπογράμμισε ότι ναι μεν κατανοεί την ανάγκη εξορθολογισμού των επιδομάτων αναπηρίας, πρόσθεσε όμως ότι επιβάλλεται «όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη τη βοήθεια του κράτους να την έχουν πραγματικά και την ώρα και με τον τρόπο που πρέπει. Είναι δείγμα στοιχειώδους ανθρωπιάς, ενότητας και συνοχής της κοινωνίας μας». Αμεση ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Επίδομα τοκετού. Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας με τους νέους γονείς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα νοσηλείας για τον τοκετό. «Θεωρούμε πως η κατάργηση του βοηθήματος τοκετού προκαλεί τεράστια προβλήματα στις επίτοκες γυναίκες και προβληματίζει τα νέα ζευγάρια εάν θα πρέπει να τεκνοποιούν στην εποχή του Μνημονίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών της χώρας Δημήτρης Βαρνάβας. Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο για την κάλυψη των εξόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως άλλωστε ορίζει και η σχετική Υπουργική Απόφαση. Παρόλα αυτά, πληροφορίες μιλούν για παρερμηνεία της απόφασης από διοικητές νοσοκομείων, ενώ καθυστερήσεις παρατηρούνται και από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων να εκδώσουν αντίστοιχες αποφάσεις καταβολής των επιδομάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.