Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας Unicef και Special Olympics στην Αθήνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- UNICEF: Δ.Τ. 26/2011

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2011


Στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, Special Olympics και UNICEF

ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην περιθωριοποίηση των παιδιών με αναπηρίες

Στα πλαίσια της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011 στην Αθήνα, η UNICEF και τα Special Olympics υπέγραψαν σήμερα ένα Μνημόνιο Συνεργασίας για να ενισχύσουν την κοινή τους δέσμευση να προστατεύουν τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την ένταξη των παιδιών με αναπηρίες.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Athens Hilton, ο Dr. Timothy Shriver, Πρόεδρος και CEO των Special Olympics και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF κ. Anthony Lake, δεσμεύθηκαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, συνεργαζόμενοι ακόμα πιο στενά από κοινού ώστε να καταπολεμήσουν νομοθετικά, κοινωνικά και φυσικά εμπόδια που αποκλείουν τα παιδιά με αναπηρία από την πλήρη τους συμμετοχή.

Τους επικεφαλής των δύο διεθνών οργανισμών καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας προς όφελος των παιδιών με αναπηρίες στην Ελλάδα και τον κόσμο.

«Τα παιδιά με αναπηρίες έχουν τις ίδιες ελπίδες και όνειρα όπως όλα τα παιδιά και το ίδιο δικαίωμα να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους,» δήλωσε ο Anthony Lake, Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF. «Η στέρηση αυτού του δικαιώματος είναι μια απώλεια όχι μόνο για αυτά τα παιδιά αλλά και για τις κοινωνίες μας. Αυτό είναι πέρα από κάθε ηθική. Ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ Special Olympics και UNICEF θα βοηθήσουμε να προστατευθεί το δικαίωμα αυτό για περισσότερα παιδιά με αναπηρίες και πράττοντας έτσι, θα τους επιτρέψουμε να συνεισφέρουν ακόμα περισσότερο στις κοινότητες και στις χώρες τους.»

Ως συχνοί στόχοι διακρίσεων και παραμέλησης, τα παιδιά με αναπηρίες στερούνται συνήθως από αναγκαίες υπηρεσίες όπως η βασική ιατρική περίθαλψη, η εκπαίδευση και άλλες παροχές της κοινωνικής πρόνοιας. Αρνητικές κοινωνικές συμπεριφορές καθιστούν επίσης τα παιδιά με αναπηρίες εξαιρετικά ευάλωτα στη βία, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση. Η αντιμετώπιση των διακρίσεων που κρατά τα παιδιά με αναπηρίες στο περιθώριο της κοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μπορέσουμε να τα εντάξουμε ως ίσα και ενεργά μέλη των κοινοτήτων τους.

Από το 2007 η UNICEF και τα Special Olympics έχουν εργαστεί μαζί για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ικανότητες και τα δικαιώματα των παιδιών με νοητική αναπηρία, για την αλλαγή των αντιλήψεων και την αντιμετώπιση αρνητικών στάσεων. Μαζί οι δύο οργανισμοί προωθούν τη συμμετοχή και την ενδυνάμωση των παιδιών με διανοητική αναπηρία και των οικογενειών τους σε όλο τον κόσμο και προσπαθούν να οικοδομήσουν την αυτοδυναμία, την αυτοπεποίθηση και τις ικανότητες συνηγορίας τους, μέσω του αθλητισμού και σχετικών υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών.

«Έχουμε την τιμή να καλωσορίζουμε τη UNICEF εδώ μαζί μας στην Αθήνα, στους Παγκόσμιους Αγώνες μας και από κοινού για να απευθύνουμε αυτή την κρίσιμη έκκληση για δράση για ένταξη», δήλωσε ο Dr. Timothy P. Shriver, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Special Olympics. «Καθώς οι αθλητές αυτοί λαμβάνουν θέση στην παγκόσμια σκηνή, αυτή είναι η ιδανική στιγμή για την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ Special Olympics και UNICEF, διπλασιάζοντας τις προσπάθειές μας για να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για τους αθλητές μας και τις οικογένειές τους και για όλα τα παιδιά με αναπηρίες.»

Τα τελευταία χρόνια, η UNICEF και τα Special Olympics συνεργάστηκαν για την ίδρυση των πρώτων Δικτύων Οικογενειακής Υποστήριξης για οικογένειες με παιδιά με διανοητικές αναπηρίες στην Καμπότζη, παρέχοντας ευκαιρίες στα παιδιά στην Τζαμάικα ώστε να συμμετάσχουν στα Προγράμματα Νέων Αθλητών, καθώς και παρέχοντας ιατρικές εξετάσεις και παροχή συμβουλών σχετικά με τη διατροφή και την εκπαίδευση για την οικογενειακή υγεία, σε διάφορα σημεία σε όλο το Καζακστάν.

UNICEF και Special Olympics εργάζονται σήμερα μαζί σε 15 χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας και θα επιδιώξουν να διευρύνουν την γεωγραφική εμβέλεια των κοινών τους προσπαθειών. Μία κορυφαία προτεραιότητα είναι να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία είναι η πρώτη συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 21ου αιώνα και το πρώτο νομικά δεσμευτικό έγγραφο που παρέχει ολοκληρωμένη προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Έχοντας υιοθετηθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2006, μέχρι το Μάιο του 2011, 100 χώρες την έχουν ήδη επικυρώσει.

Η συνεργασία θα επιδιώξει επίσης την ενσωμάτωση των παιδιών και νέων με αναπηρίες στην κοινωνία. Για το σκοπό αυτό, η UNICEF υποστηρίζει την Παγκόσμια Σύνοδο Νεολαίας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, παράλληλα με τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics Αθήνα 2011. Η Σύνοδος, που διοργανώνεται από τα Special Olympics φέρνει κοντά νέους - με ή και χωρίς διανοητική αναπηρία - από 30 χώρες. Με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ένταξης και της διαφορετικότητας, η Παγκόσμια Σύνοδος Νεολαίας φέρνει μαζί αυτούς τους νεαρούς ηγέτες για να αναπτύξουν στρατηγικές σχεδιασμένες να αλλάξουν τις αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με την αναπηρία και να αντιμετωπίσουν αρνητικές συμπεριφορές.

«Για μένα, η συμμετοχή στην Παγκόσμια Σύνοδο Νεολαίας είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μάθω τι βιώνουν οι αθλητές των Special Olympics σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω πως μαζεύοντας όλες τις ιδέες μας είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλήξουμε σε λύσεις προκειμένου να κατανοήσουμε τους αθλητές και ο ένας τον άλλο», είπε ο Wai Tsun "Hazel" Law, ένας 15χρονος από το Χονγκ Κονγκ που συμμετέχει. «Τότε, μπορούμε να τις φέρουμε πίσω στο σχολείο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά μαζί και να διαδώσουμε το μήνυμα του σεβασμού και της αποδοχής σε ολόκληρη την κοινότητα.»

Σχετικά με τα Special Olympics

Τα Special Olympics είναι ένας διεθνής οργανισμός που αλλάζει τη ζωή μέσα από τη δύναμη του αθλητισμού με την ενθάρρυνση και την ενίσχυση των ατόμων με διανοητική αναπηρία, την προώθηση της αποδοχής για όλους και την καλλιέργεια κατανόησης και σεβασμού εντός των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. Έχοντας ιδρυθεί το 1968 από την Eunice Kennedy Shriver, το κίνημα των Special Olympics έχει αυξηθεί από μερικές εκατοντάδες αθλητές σε περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια αθλητές σε πάνω από 170 χώρες σε όλες τις περιοχές του κόσμου, προσφέροντας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους προπόνηση, αγώνες και άλλα συναφή προγράμματα. Τα Special Olympics είναι μια καθημερινή πραγματικότητα, αλλάζοντας τη ζωή των ατόμων με διανοητική αναπηρία σε μέρη όπως η Κίνα και από περιοχές όπως η Μέση Ανατολή μέχρι και τις αυλές και τις παιδικές χαρές σε κάθε μικρή γειτονιά. Τα Special Olympics παρέχουν στους ανθρώπους με διανοητική αναπηρία τις ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, να αναπτύξουν τη φυσική τους κατάσταση, να δείξουν θάρρος και να νιώσουν την εμπειρία της χαράς και τη φιλίας. Επισκεφτείτε τα Special Olympics στο www.specialolympics.org. Ακολουθήστε μας στο: Twitter@specialolympics - Fb.com/ specialolympics - youtube.com/specialolympicshq και specialolympicsblog.wordpress.com.



Σχετικά με τη UNICEF

Η UNICEF δρα στο πεδίο σε πάνω από 150 χώρες ή περιοχές για να βοηθήσει τα παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, από τη νηπιακή ηλικία μέχρι την εφηβεία. Είναι ο μεγαλύτερος πάροχος εμβολίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως και υποστηρίζει την παιδική υγεία και τη διατροφή, τη δημιουργία εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, την ποιοτική βασική εκπαίδευση για όλα τα αγόρια και τα κορίτσια, καθώς και την προστασία των παιδιών από τη βία, την εκμετάλλευση και το AIDS. Η UNICEF χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από εθελοντικές συνεισφορές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.