Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ανησυχία για την αύξηση των αυτοκτονιών στην Ευρώπη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Περισσότερα κρούσματα σε Ελλάδα και Ιρλανδία!
Η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί Ευρωπαίοι λόγω της οικονομικής κρίσης αποτυπώνεται στην αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών που καταγράφεται στην Ευρώπη και είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Τα ποσοστά των αυτοκτονιών αυξήθηκαν ραγδαία στην Ευρώπη από το 2007 ως το 2009 καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε άνοδο στο ποσοστό ανεργίας και συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών.

Αντίθετα, τα ποσοστά των θανάτων από τροχαία στις χώρες αυτές, μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο, ενδεχομένως επειδή τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων οδήγησαν σε μικρότερη χρήση αυτοκινήτου, σύμφωνα με μία αρχική ανάλυση των δεδομένων από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

«Παρότι αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης, αυτό που επίσης παρατηρούμε τώρα είναι μία ανθρώπινη κρίση», λέει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία, ο οποίος επεξεργάστηκε τα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Στάκλερ και τους συνεργάτες του, τα στοιχεία αποκαλύπτουν τις ταχείες επιπτώσεις των χρηματοπιστωτικών κρίσεων στην υγεία.

Ο Στάκλερ δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν διαθέτουν ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να προβούν σε μία αξιόπιστη εκτίμηση ως προς το πόσοι θάνατοι συνολικά συνδέονται με την χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο σκοπεύουν να ερευνήσουν στο μέλλον. «Θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί κάποιοι άνθρωποι, κάποιες κοινότητες και ολόκληρες κοινωνίες είναι ιδαίτερα ευάλωτες, ενώ κάποιοι άλλοι δείχνουν πιο ανθεκτικοί στις οικονομικές κρίσεις», τόνισαν.

Ο Στάκλερ εξέφρασε φόβους ότι το κοινωνικό κόστος και το κόστος για την υγεία της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης θα αποδειχτεί υψηλό.

«Μπορούμε ήδη να δούμε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο ισχυρές ανατροπές, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση των αυτοκτονιών. Και οι αυτοκτονίες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά στα προβλήματα ψυχικής υγείας. Η αυτοκτονία από μόνη της είναι ένα σχετικά σπάνιο γεγονός, αλλά όπου παρατηρείται αύξηση των αυτοκτονιών παρατηρείται και αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονιών καθώς και νέα κρούσματα κατάθλιψης», είπε.

Με την ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα ο Στάκλερ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν κατά 17% στην Ελλάδα και κατά 13% στην Ιρλανδία.

Ανάμεσα στις δέκα χώρες που εξέτασαν οι επιστήμονες -Αυστρία, Βρετανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία, Λετονία και Ρουμανία-μόνο στην Αυστρία τα ποσοστά των αυτοκτονιών μειώθηκαν το 2009 σε σχέση με το 2007.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.