Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Λεφτά για σαλτανάτια υπάρχουν, όχι όμως για την κατασκήνωση των αναπήρων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΜΦΙΤΡΥΩΝΑ ΤΩΝ SPECIAL OLYMPICS.

Στον αέρα βρίσκεται το κατασκηνωτικό πρόγραμμα για άτομα με αναπηρία μετά από 27 ολόκληρα χρόνια.


Την ίδια ώρα που άναψε η φλόγα για τους Special Olympics στην Αθήνα και πραγματοποιήθηκε η λαμπαδηδρομία στην Καβάλα όπου φιλοξενούνται για προπονήσεις αθλητές, το θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα παιδιών με ειδικές ανάγκες βρίσκεται στον «αέρα». Τα τελευταία 27 χρόνια πραγματοποιείται το θερινό κρατικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για άτομα με αναπηρία από 10 έως 50 ετών. Φέτος το πρόγραμμα αυτό εν μέσω κρίσης, είναι πολύ πιθανό να κοπεί, αν και η Ομοσπονδία Γονέων ΑμεΑ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανατρέψει μια τέτοια απόφαση.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Καβάλας Αλέκος Παυλίδης, «τα παιδιά είναι πολύ λυπημένα με αυτή την εξέλιξη που έρχεται να συμπληρώσει το όλο άσχημο κλίμα που βιώνουν το τελευταίο τετράμηνο μετά την μετακίνηση του ψυχολόγου, της κοινωνικής λειτουργού και της νοσηλεύτριας του Θεραπευτηρίου προς την Παιδόπολη Καβάλας. Κάθε χρόνο το καλοκαίρι το Θεραπευτήριο κλείνει για λίγο καιρό και τα παιδιά πηγαίνουν για δεκαπέντε μέρες σε θερινές κατασκηνώσεις, οι οποίες στην περιοχή μας είναι στη Νέα Πέραμο. Αυτό έχει όφελος τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους που αυτές τις δεκαπέντε μέρες παίρνουν μια μικρή ανάσα και ξεκουράζονται. Όσοι μεγαλώνουν παιδιά με αναπηρία κατανοούν πόσο δύσκολο είναι το έργο τους και πόσο αναγκαίες αυτές οι λίγες μέρες ξεκούρασης. Και τα ίδια τα παιδιά όμως αλλάζουν παραστάσεις, κάνουν τα μπάνια τους, διασκεδάζουν και περιμένουν όλο το χρόνο αυτές τις διακοπές που σημειωτέον για όλα τα παιδιά που κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος πανελλαδικά, το κόστος δεν ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Και όλα αυτά συμβαίνουν, όταν ξοδεύουμε εκατομμύρια ευρώ για τη διοργάνωση των special Olympics, για να βγουν ορισμένοι φωτογραφίες και να γίνουν εκδηλώσεις, όταν τα ΑμεΑ δεν έχουν τα βασικά και πλήττονται πρώτοι από την κρίση» τόνισε ο κ. Παυλίδης και συνέχισε λέγοντας ότι όλες οι ομοσπονδίες ΑμεΑ είχαν εκφράσει την αντίρρησή τους για τη διοργάνωση των special Olympics, ακριβώς επειδή είναι δαπανηροί και αντιπρότειναν τα χρήματα αυτά να δίνονταν για ουσιαστική βοήθεια και παροχές προς τα ΑμεΑ.

Απογοητευμένοι από την αντιμετώπιση των υπευθύνων


Ήταν Μάρτιος όταν ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης διαβεβαίωνε σε συνέντευξη Τύπου, ότι το μετακινηθέν προσωπικό του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Καβάλας προς την Παιδόπολη Καβάλας θα επιστρέψει σε «πολύ λίγες μέρες» στη θέση του. Οι μέρες έγιναν εβδομάδες, οι εβδομάδες μήνες και σε λίγο κοντεύει μισός χρόνος.. Αυτό δηλώνει είτε ότι ο υφυπουργός δεν γνώριζε ότι οι διαδικασίες και τα δεδομένα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψουν την σύντομη επιστροφή του ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού και της νοσηλεύτριας στο Θεραπευτήριο, είτε ότι έδινε «αέρα» υποσχέσεις. Για τον «απεγκλωβισμό» των στελεχών του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων, απαιτείται η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στην Παιδόπολη Καβάλας, κάτι όμως που έχει αργήσει πάρα πολύ. Αυτό έχει ως συνέπεια δυο γεγονότα:

Αφενός τα παιδιά του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων δεν απασχολούνται δημιουργικά και όλα τα προγράμματα και εργαστήρια έχουν μείνει πίσω και αφετέρου τα παιδιά της Παιδόπολης «δένονται» με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία τους όταν επιστρέψουν μετά από καιρό στις θέσεις τους και αντικατασταθούν με το επικουρικό προσωπικό. «Έχουμε απογοητευτεί από όλους, μας εμπαίζουν κανονικά.. οι λίγες μέρες έγιναν τέσσερις μήνες, σε λίγο καιρό το Θεραπευτήριο θα κλείσει για το καλοκαίρι, το κατασκηνωτικό πρόγραμμα είναι στον αέρα και εμείς σε απόγνωση.. και φυσικά δεν έχουμε κανένα εχέγγυο ότι από Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει με πλήρες προσωπικό το Θεραπευτήριο..» σημείωσε ο κ. Παυλίδης.

Η επιστολή των γονέων παιδιών ΑΜΕΑ


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες που υλοποιεί το συγκεκριμένο κατασκηνωτικό πρόγραμμα σε επιστολή – τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση προειδοποίησε ότι εάν δεν υπογραφούν άμεσα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, τότε με αφορμή και τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις για τους αγώνες των Special Olympics, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

«Κύριοι υπουργοί,
Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ στα πλαίσια του Κρατικού Κατασκηνωτικού Προγράμματος, υλοποιεί ανελλιπώς και επιτυχώς το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για άτομα με αναπηρία, από 10 έως 50 ετών, τα τελευταία 27 χρόνια. Μέσω του κατασκηνωτικού προγράμματος ΑμεΑ, 3.000 άτομα με κάθε μορφής αναπηρία, εκ των οποίων 500 που διαβιούν σε ιδρύματα και δομές κλειστής περίθαλψης και φροντίδας, για 15 ημέρες απο-ιδρυματοποιούνται και πάνω από 2.500 παιδιά και ενήλικοι νέοι με αναπηρία, απολαμβάνουν το αγαθό της αναψυχής και της ψυχαγωγίας, ως ίσοι μεταξύ ίσων, με τους άλλους νέους της χώρας. Παράλληλα, 3.000 οικογένειες αυτών των αναπήρων νέων, που για 350 ημέρες το χρόνο αγόγγυστα υπηρετούν αυτά τα παιδιά, βρίσκουν την ευκαιρία να ανασάνουν, να ανασάνουν βαθιά, να ζήσουν όπως οι άλλοι γονείς αυτού του τόπου, απολαμβάνοντας λίγες ημέρες χαλάρωσης.

Τον περασμένο Γενάρη έγινε η πρώτη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον υφυπουργό και γενικό γραμματέα. Λάβαμε δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις ότι μέχρι και 30/3/2011 θα υπογραφούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση του προγράμματος. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επισκέψεις στα αρμόδια γραφεία και συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, ασκώντας πιέσεις για την έγκαιρη διευθέτηση του ζητήματος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε εβδομαδιαία βάση, χωρίς ωστόσο να πάρει ουδεμία απάντηση. Οι υπουργικές αποφάσεις πισωγυρίζουν, βγαίνουν νέες, κολλούν στις υπηρεσίες και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους… Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και 3.000 παιδιά και νέοι με αναπηρία να παραμένουν μετέωρα, θύματα της γραφειοκρατίας! Άραγε φταίει η κρίση ή πίσω από την κρίση κρύβεται η αδυναμία, η αστοχία, η ολιγωρία, η άγνοια εκείνων που κατέχουν υψηλούς θώκους;». 


Αναστασία ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ
evdoanap@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.