Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Αλλαγές της φορολογικής δήλωσης που αφορούν και ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Σημαντικές μεταβολές καταγράφονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις, η εκκαθάριση των οποίων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.
Οι κυριότερες μεταβολές που έγιναν στη φορολογική δήλωση και αφορούν και ανθρώπους με αναπηρία, είναι οι εξής:


  • Υποχρεωτική συμπλήρωση ΑΦΜ συζύγου, καθώς μόνο αν υπάρχει η ένδειξη έγγαμος προσμετράται το ανώτατο όριο δηλούμενων δαπανών 30.000 ευρώ από αποδείξεις και η έκπτωση ασφαλίστρων 2.400 ευρώ.
  • Συμπλήρωση των ενδείξεων «ναι» για διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας, ώστε να μην κοπεί το αφορολόγητο λόγω μη προσκόμισης αποδείξεων για την κάλυψή του. 
  • Ετήσια δαπάνη (κωδικός 769) για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες. 
  • Δαπάνη (κωδικός 770) για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Δεν υπάρχει επιβάρυνση αντικειμενικής δαπάνης όταν ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό ή όταν ο ίδιος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία ≥ 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι 65 ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο. 
  • Δαπάνες από αποδείξεις για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών, ώστε να μη χαθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Κάθε φορολογούμενος προσκομίζει δαπάνες μέχρι 12.000 ευρώ ή 24.000 οι σύζυγοι, και για πρόσθετη έκπτωση φόρου 300 ευρώ μπορεί να προσκομίσει άλλες 3.000 ευρώ αποδείξεις ο καθένας.


Δείτε επίσης: 

6 ερωτήσεις - απαντήσεις και παραδείγματα για τις αποδείξεις








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.