Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ο ανεπαρκής ύπνος παχαίνει

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Η έλλειψη ύπνου επιβραδύνει τον μεταβολισμό του οργανισμού



Ο ανεπαρκής ύπνος παχαίνει
Ένας καλός βραδινός ύπνος προστατεύει από τη συσσώρευση περιττών κιλών, υποστηρίζουν οι επιστήμονες


Ουάσιγκτον 
Άμεση επίδραση στον μεταβολισμό μας έχει η έλλειψη ύπνου, επισημαίνει τώρα νέα ευρωπαϊκή μελέτη.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of ClinicalNutrition», ο ανεπαρκής ύπνος ενισχύει την αίσθηση της πείνας και παράλληλα επιβραδύνει τον ρυθμό καύσης των θερμίδων.
Σύμφωνα με σουηδούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας, τα άτομα που κοιμούνται επαρκώς το βράδυ έχουν λιγότερες πιθανότητες να συσσωρεύσουν παραπανίσια κιλά.
Το ξενύχτι «βαραίνει»
Οι ερευνητές παρακολούθησαν συνολικά 14 νεαρούς άνδρες τους οποίους υπέβαλαν σε διάφορες δοκιμασίες ύπνου-αφύπνισης: περιστολή ύπνου, διαστήματα αϋπνίας και επαρκούς βραδινού ύπνου.
Το ενδιαφέρον πείραμα διήρκησε αρκετές μέρες και αμέσως μετά τη λήξη του οι ειδικοί κατέγραψαν τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στις ποσότητες τροφής που κατανάλωναν οι εθελοντές, στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στα ορμονικά επίπεδα και στους δείκτες που σχετίζονται με τον μεταβολικό τους ρυθμό.
«Βάσει των ευρημάτων μας είδαμε ότι και μία μόνο νύχτα ανεπαρκούς ύπνου οδηγούσε στην κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τον οργανισμό την επόμενη μέρα» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Κριστιάν Μπένεντικτ.
Συγκεκριμένα, η ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού σημείωνε μια πτώση της τάξεως του 5%-20% και αφορούσε κυρίως διεργασίες όπως την αναπνοή και την πέψη.
Παρά το γεγονός, ότι σε όσους δεν κοιμούνταν επαρκώς διαπιστώθηκε επίσης αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, των επιπέδων της ορμόνης της πείνας, γκρελίνης και των ορμονών του στρες, οι ειδικοί δεν παρατήρησαν κάποια αύξηση ως προς τις ποσότητες των μερίδων που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Χορταστικός ο ύπνος
Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης συνδέσει την έλλειψη ύπνου με την αύξηση του σωματικού βάρους. Ακόμα, είχαν δείξει έναν συσχετισμό μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και εκείνων που παρατηρούνται στα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το στρες και την πείνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.