Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Εσύ νοιάζεσαι;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Διαστάσεις αρχίζει να παίρνει το θέμα με το διαφαινόμενο κλείσιμο πολλών κοινωφελών ιδρυμάτων που αποτελούν καταφύγιο είτε για παιδιά που στερούνται άλλης προστασίας, είτε για άτομα με ειδικές ανάγκες. Έκκληση προς την Πολιτεία από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πανελλαδική εκστρατεία συλλογής υπογραφών από άλλους φορείς ώστε το ζήτημα να φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Οι εκπρόσωποι 30 φορέων που συμμετέχουν στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί» εξέθεσαν την κατάσταση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με συντονιστή τον γνωστό δημοσιογράφο, Παύλο Τσίμα.

Η δραστική περικοπή των τακτικών κρατικών επιχορηγήσεων, η καθυστέρηση καταβολής νοσηλίων από τα συμβαλλόμενα ασφαλιστικά ταμεία, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των φορέων αλλά και των δωρεών και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», οδηγούν με την ακρίβεια μαθηματικής εξίσωσης σε λουκέτο μια σειρά από οργανισμούς που για δεκαετίες καλύπτον τα κενά του ίδιου του κράτους.

Κοινή συνισταμένη πίσω από όλα αυτά, η Πολιτεία που όχι μόνο δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απορρέουσες από το Σύνταγμα υποχρεώσεις της, αλλά δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται πως με τα «μέτρα» που παίρνει, οδηγεί τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε κατ΄οίκον περιορισμό και αποκλεισμό τον οποίο οι αναπτυγμένες κοινωνίες προσπαθούν να αποτινάξουν.

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε ακόμη μία προσπάθεια ενημέρωσης προς την Πολιτεία για το μέγεθος του προβλήματος αλλά και το τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξης που εγείρεται. Το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση εξεδήλωσαν (μέσω αντιπροσώπων) η υπουργός Απασχόλησης, Λούκα Κατσέλη και η υφυπουργός, Αννα Νταλάρα, ενώ παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν η βουλευτής της ΝΔ, Ευγενία Τζουμάνη, η οποία δεσμεύθηκε στην προσπάθεια για ανατροπή της κατάστασης.

Επειδή όμως, οι άνθρωποι της Ειδικής Αγωγής φαίνεται πως έχουν «χορτάσει» από υποσχέσεις (δεν μπορούν κι αλλιώς αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι παραμένουν έως και εννέα μήνες απλήρωτοι) έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια προκειμένου να συλλέξουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, ώστε είτε θέλουν οι πολιτικοί είτε όχι, να υποχρεωθούν να συζητήσουν το θέμα στη Βουλή.

Τουλάχιστον έτσι θα πέσουν οι μάσκες και θα μπορεί ο καθένας να γνωρίζει ποιος συναινεί στο κλείσιμο των φορέων, οδηγώντας τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε έναν ιδιότυπο και σύγχρονο μεσαίωνα.

Με πρωτοβουλία εργαζομένων στο χώρο, ξεκίνησε η πανελλαδική δράση iCare την Πέμπτη 19/5/2011.Πρόκειται για μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.noesi.gr/icare και το έντυπο συλλογής υπογραφών στο www.noesi.gr/icare.pdf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.