Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Οι ανατροπές στις συνταγές των φαρμάκων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος να μειωθεί η δαπάνη του δημοσίου.

Μια σειρά από αλλαγές στο σύστημα συνταγογράφησης επεξεργάζεται ο ΕΟΠΠΥ, προκειμένου να μειώσει τα κονδύλια που διατίθενται από τον οργανισμό και να μειώσουν την πολυφαρμακία.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού θα καταγράφεται ο αριθμός των χαπιών που έχει ήδη χορηγηθεί σε κάθε ασθενή. Σε περίπτωση που χρειαστεί εκ νέου συνταγογράφηση, το σύστημα θα δείχνει εάν έχει φτάσει ή ξεπεράσει την ποσότητα του φαρμάκου που έχει χορηγήσει ο γιατρός του με προηγούμενη συνταγή.

Στο παράδειγμα που αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του «Έθνους», ο συμβεβλημένος γιατρός χορηγεί στον ασφαλισμένο συνταγή, στην οποία αναφέρεται ότι πρέπει να λάβει τρία χάπια για επτά μέρες (σύνολο 21 χάπια). Ο ασθενής πηγαίνει στο φαρμακείο και παίρνει δύο κουτιά του φαρμάκου, τα οποία περιέχουν 15 χάπια το καθένα (σύνολο 30 χάπια).

Στην περίπτωση που ο ίδιος ασθενής χρειαστεί εκ νέου την ίδια θεραπεία, δηλαδή άλλα 21 χάπια, θα μπορεί να πάρει από το φαρμακείο μόνο ένα κουτί με 15 χάπια, άσχετα εάν η συνταγή αναγράφει δύο κουτιά.

Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ θα έχει ήδη καταγράψει το «υπόλοιπο» των εννέα χαπιών που προέκυψε από την προηγούμενη θεραπεία και σε αυτό θα προστίθενται τα 15 χάπια του νέου κουτιού (σύνολο 24).

Στην περίπτωση που χρειαστεί πάλι την ίδια αγωγή, θα υπολογίζεται υπόλοιπο τριών χαπιών από την προηγούμενη θεραπεία, στην οποία είχαν χορηγηθεί 24, ενώ η συνταγή προέβλεπε 21 χάπια.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, ανέφερε στο «Έθνος» ότι το σύστημα βρίσκεται στην τελική φάση της υλοποίησής του. Εκτιμάται ότι θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο και δεν θα μπορεί να παρακαμφθεί σε κανένα στάδιο εκτέλεσης μιας συνταγής.

Η παραγγελία των επιπλέον ποσοτήτων φαρμάκου θα «κόβεται» στο φαρμακείο. Στην οθόνη του φαρμακοποιού θα βγαίνει η ένδειξη «ο ασφαλισμένος έχει φτάσει στην ποσότητα του φαρμάκου που του έχει χορηγηθεί».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.