Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Αναγνώριση των πτυχίων Νομικής γαλλικού Πανεπιστημίου με φοίτηση στην Αθήνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

IdEF: Το πρώτο κολλέγιο που αναγνώρισαν επαγγελματικά οι δικηγορικοί σύλλογοι στην Ελλάδα.

Ένα τέλος στη φοιτητική μετανάστευση για όσους επιθυμούσαν να γίνουν δικηγόροι και δεν εξασφάλιζαν μία θέση σε ελληνικό Πανεπιστήμιο βάζει η αναγνώριση των πτυχίων Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 13 με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα οι νομικές σπουδές στο εξωτερικό ήταν μονόδρομος προκειμένου οι πτυχιούχοι να μπορούν να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους στη χώρα μας, για να δικηγορήσουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η πρώτη ιστορικά επίσημη αναγνώριση πτυχίου Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF στην Αθήνα ανατρέπει τα δεδομένα αυτού του μοντέλου νομικών σπουδών. Ειδικότερα, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδας δέχθηκαν και επισήμως, τους πρώτους πτυχιούχους Νομικής του δημόσιου Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Cité με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF, ως ασκούμενους. Στις 17 Ιουνίου 2016 η ολοκλήρωση της διαδικασίας που διενεργήθηκε με απόλυτη επιτυχία από τη Μόνιμη Επιτροπή Δοκιμασίας Επάρκειας, επέτρεψε στους πρώτους επιτυχόντες την εγγραφή στα βιβλία ασκουμένων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κολλεγίου IdEF συνεχάρη τους πτυχιούχους Νομικής που έλαβαν μέρος στις πρώτες εξετάσεις επάρκειας ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής Δοκιμασίας Επάρκειας, για την μέχρι και 100% επιτυχία τους σε μαθήματα όπως το Ποινικό Δίκαιο και η Διοικητική Δικονομία και τους εύχεται καλή επιτυχία στον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων του Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι οι παλαιότεροι πτυχιούχοι του Κολλεγίου IdEF, που δικηγορούν ήδη στην Ελλάδα ως δικηγόροι της Ε.Ε. ή/και ως Έλληνες δικηγόροι, απέκτησαν την ιδιότητα του δικηγόρου στην αλλοδαπή όπου τα πτυχία αναγνωρίζονταν ανέκαθεν.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα Νομικών Σπουδών του Κολλεγίου IdEF στην Αθήνα απευθύνεται:


  • στους αποφοίτους Λυκείου που επιθυμούν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο νομικές σπουδές, ενώ μπορούν να ενημερωθούν για τις υποτροφίες αριστείας που μπορούν να διεκδικήσουν,
  • στους φοιτητές και πτυχιούχους Ελληνικών Πανεπιστημίων, που μπορούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία κατάταξης στο δεύτερο έτος,
  • στους φοιτητές και πτυχιούχους Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα χωρίς να χάσουν τα χρόνια νομικών σπουδών που έχουν ήδη κατοχυρώσει στην αλλοδαπή,
  • στους πτυχιούχους Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων αλλά και τους ήδη δικηγόρους, οι οποίοι καλούνται να ενημερωθούν και για τις μεταπτυχιακές σπουδές στο IdEF

Σήμερα, οι κάτοχοι πτυχίου Νομικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF που επιθυμούν να δικηγορήσουν στην Ελλάδα, έχουν τις ακόλουθες δυνατότητες:

Εγγραφή στο μητρώο ασκουμένων - Απόκτηση της δικηγορικής ιδιότητας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν.4194/2013 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6(4) του ν.4285/2014, και ισχύει, οι κάτοχοι πτυχίου Νομικής του Δημόσιου Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF στην Ελλάδα, εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, με την ίδια διαδικασία που ισχύει για όλους τους πτυχιούχους Νομικών Σχολών της Ε.Ε. που έκαναν το σύνολο των σπουδών τους στην αλλοδαπή. Μετά την πρακτική άσκηση διάρκειας 18 μηνών, συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων, ακριβώς όπως και οι πτυχιούχοι των Ελληνικών Νομικών Σχολών. Οι επιτυχόντες στον πανελλήνιο διαγωνισμό, μπορούν να ζητήσουν τον διορισμό τους ως δικηγόροι στο Δικηγορικό Σύλλογο του Πρωτοδικείου που επιθυμούν, με αίτησή τους προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εγγραφή στο μητρώο ασκουμένων - Απόκτηση της δικηγορικής ιδιότητας στη Γαλλία

Οι κάτοχοι πτυχίου Νομικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF στην Ελλάδα, εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των Δικηγορικών Συλλόγων της Γαλλίας, με την ίδια διαδικασία που ισχύει για όλους τους πτυχιούχους Γαλλικών Νομικών Σχολών δηλαδή, υπό τους ίδιους όρους με τους Γάλλους συναδέλφους τους.

Η έναρξη της άσκησης προϋποθέτει επιτυχή εξέταση στα κατά τόπους Institut d’Etudes Judiciaires (IEJ). Η διάρκεια της άσκησης είναι 18 μήνες. Η επιτυχής συμμετοχή στις εξετάσεις του CAPA ολοκληρώνει τη διαδικασία και απονέμει τον επαγγελματικό τίτλο του Avocat (Δικηγόρος). Στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμούν, επιστρέφουν στην Ελλάδα και εγγράφονται αυτομάτως στους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Δικηγόρου.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών Νομικής που παρέχει στην Ελλάδα το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF σε σύμπραξη με το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Cité, καθώς και για τα Προγράμματα Υποτροφιών Αριστείας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.idef.gr.

IdEF

Κηφισίας 125-127, 11524 Αθήνα

Σταθμός μετρό Πανόρμου

Τηλ: 210 6980772 - 210 6930474


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.