Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Νεφελούδης: Δεν κάνουμε βήμα πίσω στις ομαδικές απολύσεις - Τι λέει η ΓΣΕΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Είναι κορωνίδα της πολιτικής μας η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, στον "Αθήνα 9.84" και πρόσθεσε ότι «δίκαιη ανάπτυξη χωρίς ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και χωρίς εργασιακή ισορροπία δεν μπορεί να υπάρξει».

«Πρέπει να βάλουμε ξανά το νερό στο αυλάκι και να συζητήσουμε μαζί, κυβέρνηση και συνδικάτα, για την προστασία των εργασιακών σχέσεων. Όχι μόνο δεν πιέζουμε σε τίποτα τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, αλλά ίσα - ίσα θα βρουν ένα σύμμαχο για την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων σε ένα καθεστώς ρύθμισης. Για εμάς είναι κορωνίδα της πολιτικής μας η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, για παράδειγμα. Δεν κάνουμε βήμα πίσω στις ομαδικές απολύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Νεφελούδης.

Παράλληλα, ο κ. Νεφελούδης επισήμανε ότι «άλλες σκέψεις έχει το ΔΝΤ, άλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς έχουμε θέσει από την αρχή την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αντιμετώπιση της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με το "lockout", την ανταπεργία, που είναι ζητήματα που δεν περνούν στην Ελλάδα ».

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο είπε, πως «ο συνδικαλιστικός νόμος 1264 του 1982, προφανώς και θέλει επικαιροποιήσεις, αλλά αυτές δεν μπορούν να περιλάβουν περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, σε καμία περίπτωση. Είναι μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά» κατέληξε ο κ. Νεφελούδης.

-------------

"Όχι" της ΓΣΕΕ στις απαιτήσεις των δανειστών στα εργασιακά


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εργασίας με τη συσταθείσα επιτροπή που θα φέρει το πόρισμα για τα εργασιακά δήλωσε "εμείς καταθέσαμε τις απόψεις μας, που είναι αυτές που είχαμε συνομολογήσει ως κοινή άποψη τον Οκτώβρη του 2014, στη Γενεύη, υπό την προεδρία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας".

Επίσης ο κ.Παναγόπουλος τόνισε πως θεωρεί ότι οι δανειστές επιδιώκουν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της αμοιβής της εργασίας και σε περαιτέρω απορρύθμιση της ήδη διαλυμένης αγοράς καθώς "οι πιο πολλοί εργαζόμενοι έχουν δύο και τρεις μήνες να πληρωθούν, πόσο δε μάλλον να έχουν στοιχειώδη συλλογική προστασία, όπως απαιτεί το δίκαιο και η λογική".

Όπως ανέφερε η ΓΣΕΕ δεν ζητάει ειδική μεταχείριση για την Ελλάδα αλλά στο εργατικό δίκαιο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. "Τώρα με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, είμαστε η χειρότερη χώρα της Αφρικανικής και Ασιατικής Ηπείρου".

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι απάντηση των συνδικάτων σε όσα απαιτούν οι δανειστές είναι όχι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε: "Προφανώς και ιδίως στην περαιτέρω διάλυση του συλλογικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων. Αλλά σας λέω ότι η δική μας σημαντική γραμμή άμυνας και δεν θα πω κόκκινες γραμμές, γιατί έχουν εξευτελιστεί πλέον αυτές οι εκφράσεις, είναι αυτό που συνομολογήσαμε με την προεδρία του ILO στη Γενεύη το 2014.

Πίσω από αυτό ουδείς δικαιούται να πάει".

-------------

«Ξεπάγωμα» της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προτείνει η ΓΣΕΕ

Ζητά την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων.

Έξαρση παρουσιάζουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις με ενώσεις προσώπων κατά την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η οποία και προτείνει το «ξεπάγωμα» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων.

Την πρόταση αυτή κατέθεσε η ΕΣΕΕ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των εκπροσώπων της ΕΣΕΕ, του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ, με την Επιτροπή Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων για την αγορά εργασίας.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως επάνω στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις επιπτώσεις που είχαν τα μνημόνια στον εργασιακό κοινωνικό διάλογο, στον καθορισμό του κατώτατου μισθού και στα ζητήματα της διαπραγματευτικής κουλτούρας, της μετενέργειας και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων.

Στην σχετική συζήτηση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΕΕ κατέθεσε τις θέσεις του εμπορικού κόσμου της χώρας, οι οποίες αναλύονται ως εξής:

• Το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων (διαπραγμάτευση, συλλογική σύμβαση ή προσφυγή στην μεσολάβηση/διαιτησία) που ισχύει από 25ετίας, έχει πράγματι προβλήματα στην πράξη. Αυτό που χρειάζεται όμως, δεν είναι ισοπέδωση του συστήματος αλλά βελτίωσή του, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό.

• Η επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιβίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ουσιαστικό αντίκρισμα που έχουν στην κοινωνία και στην οικονομία.

• Η εθνική κλαδική σύμβαση των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν ανέκαθεν το σημείο αναφοράς για τον κλάδο, δημιουργώντας καθεστώς σταθερότητας των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο και ενισχύοντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στους συμβαλλόμενους εργοδότες και εργαζόμενους.
• Η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και δεν μπορεί να ορίζεται από το κράτος.
• Οι επιχειρησιακές συμβάσεις με ενώσεις προσώπων εμφανίζουν έξαρση, αποτυπώνοντας στην ουσία την επιθυμία των επιχειρήσεων να προσεγγίσουν τον κατώτατο μισθό έτσι όπως ορίζεται από το κράτος. Αν και το έντονο ενδιαφέρον αυτήν την εποχή για επιχειρησιακές συμβάσεις είναι όψιμα αυξημένο για λόγους που δεν σχετίζονται με την συλλογική διαπραγμάτευση, εντούτοις συνιστούν διέξοδο για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή θέση, ώστε να διατηρήσουν ακέραιες τις θέσεις εργασίας.

Όλοι οι παριστάμενοι εργοδοτικοί φορείς, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, συμφώνησαν ότι κυρίαρχη σημασία έχει το «ξεπάγωμα» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων. Η ολική επαναφορά της ΕΓΣΣΕ, θα καταστήσει δυνατή την εκπλήρωση της κοινωνικής της αποστολής, επιστρέφοντας στην πλήρη συμβατική της μορφή και στην επεκτασιμότητα της ισχύος της.

Τέλος, οι συμμετέχοντες εργοδοτικοί φορείς εξέφρασαν την ευχή και την βούληση να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της ατζέντας του διαλόγου με την ΓΣΕΕ, προκειμένου να συμπεριληφθούν θέματα θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η εισαγωγή του εργοσήμου και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.