Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Μέτρα και ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποστόλου: Άμεσα οι αποζημιώσεις της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στη Ρόδο

«Η φωτιά κατέκαψε περί τα 17.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων».

«Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς της περιοχής, κατά το δυνατόν, στην προτέρα της κατάσταση» δήλωσε για την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Σαββάτου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νότια Ρόδο.

Ο υπουργός επισκέφθηκε το νησί συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές που προκάλεσε στη νησί η πρόσφατη πυρκαγιά και για τις ανάγκες παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Μετά τις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές και τη συνεργασία που είχε με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ίδιων των αγροτών και των φορέων τους, ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για «μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή, καθώς η φωτιά κατέκαψε περί τα 17.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων». Για τα τελευταία, ο υπουργός δεσμεύτηκε πως «με την ολοκλήρωση της πρώτης εκτίμησης θα αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ για το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο, ενώ παράλληλα αρχίζει η διαδικασία σύνταξης του φακέλου για τις ζημιές που θα καλυφθούν μέσω κρατικών ενισχύσεων και de minimis».

Ο κ Αποστόλου ενημερώθηκε αναλυτικά από τους τοπικούς παράγοντες για το μέγεθος της καταστροφής και για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες, καθώς και για το ζήτημα της προστασίας των ελαφιών, δεδομένου ότι στην περιοχή που κάηκε ήταν ένα από τα καταφύγια τους.

«Αυτό επίσης που άμεσα θα μας απασχολήσει, είναι ο τρόπος κάλυψης των δαπανών για την αντικατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου άρδευσης, ώστε να καταστεί δυνατή η άρδευση των κηπευτικών που γλίτωσαν από τη φωτιά» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση βρέθηκε έγκαιρα στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου και κοντά στους πολίτες που υπέστησαν τις συνέπειες από την καταστροφική πυρκαγιά.

-------------------

Δέκα δρομολόγια εκτελούν κάθε μέρα τα καραβάκια της θαλάσσιας συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό

Μεγαλύτερη η κίνηση το Σαββατοκύριακο.

Δέκα δρομολόγια πλέον εκτελούν κάθε μέρα τα καραβάκια της θαλάσσιας συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό Κόλπο καθώς δρομολογήθηκε εκτός από τον «Κωσταντή» και ο «Άγιος Γεώργιος». Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πλοιοκτήτης Μανώλης Κάιλας, μεγαλύτερη κίνηση σημειώνεται το Σαββατοκύριακο, ενώ η κίνηση ήταν αρκετά ικανοποιητική το τριήμερο που πέρασε.

Δέκα δρομολόγια εκτελούν κάθε μέρα τα καραβάκια της θαλάσσιας συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό

«Τα καραβάκια παίρνουν Θεσσαλονικείς αλλά και τουρίστες, όλων των ηλικιών, κυρίως για αναψυχή» σημειώνει ο κ. Κάιλας και διευκρινίζει ότι στο τέλος του Ιουνίου θα εκτιμηθεί και πάλι η κατάσταση προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δρομολογηθεί και τρίτο πλοιάριο.

Οι στάσεις των δρομολογίων γίνονται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το Λευκό Πύργο, την Περαία και τους Νέους Επιβάτες ενώ σε περίπτωση που δρομολογηθεί και τρίτο πλοιάριο θα ενταχθούν στα δρομολόγια και οι στάσεις της Καλαμαριάς και της Αγίας Τριάδας.

-------------------

Καθημερινή «μάχη» με τις δηλητηριώδεις ουσίες από την καύση των απορριμμάτων


«Μάχη» με τις δηλητηριώδης ουσίες, που εκλύονται από την καύση των απορριμμάτων, δίνουν σε καθημερινή πλέον βάση οι πυροσβέστες της Ηλείας, οι οποίοι, πέραν από το γεγονός πως παλεύουν να κατασβέσουν τις πυρκαγιές που τελευταία καίγονται ανεξέλεγκτα στα σκουπίδια, με κίνδυνο την επέκτασή τους, είναι και υποχρεωμένοι να αναπνέουν τις τοξίνες που εκλύονται από την καύση. Το παραπάνω έχει προκαλέσει ανησυχία στη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, με τον διοικητή, Νίκο Σπαή, να κάνει για πολλοστή φορά έκκληση προς την τοπική αυτοδιοίκηση, Α’ και Β’ βαθμού, να ξεκινήσει αποκομιδή, από όλα τα σημεία αλλά και από εκείνα που είναι άκρως επικίνδυνα, όπως αυτά που βρίσκονται δίπλα σε δασικές εκτάσεις.


Εκτός από την επικινδυνότητα που υπάρχει, από τις δηλητηριώδης ουσίες, όχι μόνο στην ατμόσφαιρα και το περιβάλλον αλλά και στην ανθρώπινη υγεία, όπως εξηγεί ο κ. Σπαής, από τις φωτιές αυτές, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης σε δασικές εκτάσεις που θα έχει ως αποτέλεσμα χειρότερες συνέπειες για τα δάση.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, τόνισε δε, ότι τα σημεία με τις σωρούς των απορριμμάτων που βρίσκονται εκτεθειμένα σε διάφορα σημεία της πόλης και κυρίως των τοπικών κοινοτήτων – που εκεί στην πλειοψηφία τους τα σκουπίδια είναι στις εισόδους των χωριών αλλά και δίπλα από δασικές εκτάσεις – είναι πυριτιδαποθήκες ενώ σχολίασε ότι σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά, σε απορρίμματα, είτε από εμπρησμό είτε από αυτανάφλεξη, τότε είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρξει κίνδυνος για ολόκληρο το χωριό ακόμα και για γειτονικές τοπικές κοινότητες.

«Μάχη» με τις τοξίνες

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου και διοικητής Νομού, Νίκος Σπαής, μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέγραψε – μέσα σε μια ημέρα – δώδεκα συμβάντα εκδήλωσης πυρκαγιάς σε σωρούς απορριμμάτων, στην πλειοψηφία τους τα οποία καίγονταν, επί της οδού Κατακόλου, στο ύψος του πρώην εργοστασίου της Κεράμικα.

Εκεί, δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά, ωστόσο κατά μήκος της επαρχιακής οδού Κατακόλου, ήδη η κατάσταση με την παρουσία των απορριμμάτων είναι τραγική. Επίσης, όπως αποκάλυψε, ο κ. Σπαής, φαίνεται τις φωτιές αυτές να θέτει ανθρώπινη παρέμβαση και όχι περίπτωση αυτανάφλεξης, ωστόσο τα ακριβή αίτια ερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου.

«Τα σκουπίδια είναι μια πύρινη βόμβα καθώς γενικά πέραν ότι είναι επικίνδυνο να μεταδωθεί η πυρκαγιά σε δασική έκταση είναι και επικίνδυνη η καύση των απορριμμάτων γιατί βγαίνουν τοξικά αέρια επικίνδυνα τόσο για τους πυροσβέστες υπαλλήλους όσο και για την υγεία των ανθρώπων. Οι πολίτες για να απαλλαγούν από αυτό το βάσανο φαντάζομαι οτι προσπαθούν να τα κάψουν για να αποφύγουν την δυσοσμία και την βρωμιά. Όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι η πυρκαγιά αυτή μπορεί να εξελιχθεί ανεξέλεγκτα και να έχουμε συμβάντα όπως το 2007. Γι’ αυτό κάνω έκκληση και στους πολίτες, να μην καίνε τα απορρίμματα διότι προκαλούν χειρότερες και σοβαρότερες συνέπειες με την καύση. Δεν αφήνουμε τα σκουπίδια σε δάσος ή δασικές εκτάσεις διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Επίσης ο εμπρησμός από αμέλεια όσο και από πρόθεση αποτελούν αξιόποινες πράξεις οι οποίες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπαής.

Επέκταση σε δάσος

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι ένα μήνα περίπου πριν, στο τέλος Μαΐου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, κλήθηκε να επέμβει σε ένα πολύ σοβαρό συμβάν εκδήλωσης πυρκαγιάς, σε απορρίμματα στην περιοχή του Χειμαδιού, όπου εκεί εκτός από τα σκουπίδια είχε φουντώσει και δασική έκταση που βρισκόταν ακριβώς δίπλα από τον όγκο των σάπιων απορριμμάτων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου και σε αυτή την περίπτωση αποσόβησε τα χειρότερα και κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά προτού αυτή επεκταθεί περισσότερο. Πάντως, μέρος του δάσους που βρίσκεται στο σημείο δεν γλίτωσε, αφού, η φωτιά κατέκαψε πεύκα που βρίσκονταν πλησίον των σκουπιδιών.

-------------------

WWF: Ελλιπής δασοπροστασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

«Ένα θλιβερό σίριαλ που βλέπουμε επί χρόνια σε επανάληψη».

Σχεδόν 1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η ετοιμότητα της χώρας σε σχέση με τη δασοπροστασία χαρακτηρίζεται από «υποχρηματοδότηση, έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού, πολιτικές αποφάσεις που παρέχουν κίνητρο για δασικές πυρκαγιές και έλλειψη οργάνωσης σε βασικούς τομείς», καταγγέλλει η WWF, «με την επίκληση για ήπιες καιρικές συνθήκες να φαντάζει απαραίτητη», όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, καλεί τους πολίτες να αποτελέσουν την πρώτη γραμμή άμυνας για τα δάση μας, «δείχνοντας» ως οδηγό το παράδειγμα της Άνδρου.

«Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σωστής προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού είναι ένα θλιβερό σίριαλ που βλέπουμε επί χρόνια σε επανάληψη», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς. «Ως WWF θα συνεχίσουμε χωρίς δισταγμό να εναντιωνόμαστε σε κάθε νομοσχέδιο που απογυμνώνει τα δάση μας, ενώ ταυτόχρονα θα είμαστε στο πλευρό κάθε θετικής πρωτοβουλίας, καταθέτοντας προτάσεις», τονίζει, εξαίροντας παράλληλα «το ρόλο των εθελοντών που αποδεικνύουν έμπρακτα και με θυσίες ότι τα δάση είναι υπόθεση όλων μας».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η WWF, η πυροπροστασία κινείται σε ρυθμούς υποχρηματοδότησης (-13%) και νομικού αλαλούμ, καθώς 1,9 εκατ. ευρώ περίπου των χρημάτων που είναι απαραίτητα για έργα πρόληψης λαμβάνουν οι ήδη υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, η λιγοστή χρηματοδότηση για εργασίες πρόληψης διατίθεται με μεγάλη καθυστέρηση. Περί το 1,5 εκατ. ευρώ λιγότερα θα εισπράξουν φέτος οι δήμοι για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Η διάθεση μάλιστα των 16,9 εκατ. ευρώ συνολικά θα γίνει για ακόμη μια χρονιά χωρίς καμία ουσιαστική αξιολόγηση.

Όπως εξηγεί η Εύη Κορακάκη, υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων του WWF «οι χρηματοδοτήσεις δεν συνδυάζονται με τις πιθανές προβλέψεις των σχεδίων πυροπροστασίας που οφείλουν να έχουν οι δήμοι, ούτε γίνονται βάσει αιτημάτων για συγκεκριμένες, μετρήσιμες και ελεγχόμενες παρεμβάσεις. Την ώρα μάλιστα που δεν έχουν ανακληθεί ακόμα οι νομικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στους ψηφισμένους δασοκτόνους νόμους (ν. 4280/2014 και ν. 4315/2014), οι οποίοι αυξάνουν την ένταση και τον αριθμό των χρήσεων που επιτρέπονται στα ελληνικά δάση, με την κυβέρνηση να επιχειρεί συνεχώς να τακτοποιήσει αυθαίρετα μέσα σε δασική γη».

Επιπλέον, η κ. Κορακάκη επισημαίνει ότι «ακόμα και σε ευνοϊκούς για την ενίσχυση της δασοπροστασίας νόμους, όπως ο ν. 4249/2014, υπάρχουν, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του, εκκρεμότητες. Η θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα (άρθρο 100 ν. 4249/2014) για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό εκκρεμεί, όπως και πολλές από τις προβλέψεις για την οργάνωση και πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων παραμένουν ακόμα στα χαρτιά».

«Είναι επιτακτικό να υπάρξουν σύντομα πρωτοβουλίες για την πρακτική υλοποίηση των προβλέψεων (του άρθρου 118 του ν. 4249/2014) όπως για παράδειγμα αποφάσεις και ΚΥΑ για μια σειρά ζητημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας. Σε επίπεδο καταστολής, στον ήδη γερασμένο στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος έρχονται να προστεθούν τεράστιες ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό (π.χ. λάστιχα πυροσβεστικών οχημάτων, ανταλλακτικά) και ατομικά μέσα προστασίας», καταλήγει η υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων της WWF.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες; Σύμφωνα πάντα με τη WWF, τουλάχιστον το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από αμέλεια ημών των ιδίων, των πολιτών, ενώ υπολογίζεται ότι στην πράξη αυτό το ποσοστό ξεπερνά το 70%, αφού γνωρίζουμε τα αίτια μόνο για τις μισές από τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται ετησίως.

Ειδικότερα η οργάνωση προτείνει ως καλή πρακτική το φετινό παράδειγμα της Άνδρου, όπου τα τελευταία 30 χρόνια το 40% του νησιού έχει καεί, με το 20% να έχει καεί επανειλημμένα και το νησί να κινδυνεύει με μη αναστρέψιμη βλάβη. Φέτος το καλοκαίρι με μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την αποτελεσματική πρόληψη, η WWF καλεί τους Ανδριώτες να πάρουν το μέλλον του νησιού στα χέρια τους. «Μια συμμαχία για την ευαισθητοποίηση και τη δράση μιας τοπικής κοινωνίας, αποδεικνύει ότι ως πολίτες μπορούμε σίγουρα να κάνουμε τη διαφορά», όπως υπογραμμίζει η οργάνωση. Περισσότερες πληροφορίες: wwf.gr/andros.

Andros

-------------------

Εργασίες συντήρησης στην εθνική Θεσσαλονίκης-Κιλκίς

Θα διαρκέσουν 15 μέρες.

Εργασίες συντήρησης ξεκινούν αύριο και θα διαρκέσουν για 15 μέρες στη νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Κιλκίς. Συγκεκριμένα, θα γίνει ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα από τη διασταύρωση με την νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών (στον κόμβο της Λητής) μέχρι τα όρια του Νομού Κιλκίς και προς τις δυο κατευθύνσεις.

Επιπλέον θα γίνουν έργα καθαρισμού του ερείσματος, κοπής χόρτων και κλαδεμάτων και σήμανσης.

-------------------

Εγκρίθηκε το αίτημα βοήθειας από την Ε.Ε. για τον σεισμό στα Ιόνια

Χρηματοδότηση ύψους 1,65 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Εγκρίθηκε από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, χρηματοδότηση ύψους 1,65 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στα Ιόνια Νησιά το Νοέμβριο του 2015, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Το υπουργείο, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, «προχώρησε αμέσως μετά τον σεισμό σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να υποβληθεί εμπρόθεσμα και με επιτυχία το σχετικό αίτημα κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης παρεμβαίνει για την κάλυψη μέρους της αποκατάστασης δημοσίων υποδομών, δαπανών υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών και των δαπανών προσωρινών μέτρων ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού στις οποίες έχουν ήδη προβεί οι αρμόδιοι φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των τριών συναρμόδιων υπουργών (Οικονομίας, Οικονομικών και Υποδομών-Μεταφορών) που εξασφαλίζει κονδύλι 1,78 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης και την κάλυψη δαπανών στέγασης κατοίκων περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.patrisnews.com , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.