Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Έρευνα: Δραματική αύξηση της κατάθλιψης στους Έλληνες την τελευταία 5ετία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που καταγράφει έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σχετικά με την ψυχική υγεία των Ελλήνων. Αρνητικά συναισθήματα βιώνειένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων. Η κατάθλιψη παρουσιάζει αύξηση 80,8% και χτυπά πιο πολύ τις γυναίκες. Το 11,3 % αδυνατεί να αγοράσει τα φάρμακά του και ποσοστό 13,6% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να λάβει ιατρική φροντίδα ή θεραπεία.

Η έρευνα διενεργήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και αφορά την υγεία του πληθυσμού από 15 ετών και πάνω.

Αύξηση της κατάθλιψης

Aπό κατάθλιψη δήλωσε ότι πάσχει το 4,7% του πληθυσμού, ποσοστό αυξημένο κατά 80,8% σε σχέση με το ποσοστό της αντίστοιχης έρευνας του 2009 (2,6%).

Οι γυναίκες υποφέρουν πιο πολύ

Οι 3 στους 10 πάσχοντες είναι άνδρες (33,0%) και οι 7 γυναίκες (67,0%). Παράλληλα, το 7,6% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών υποφέρει από αγχώδεις διαταραχές, το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές και το 1,0% από ανοϊκή διαταραχή ή νόσο Alzheimer. Και πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τα προβλήματα αυτά; Μόνο το 4,7% του πληθυσμού ηλικίας 15+ επισκέφθηκε ψυχίατρο ή ψυχολόγο για πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Τα ποσοστά ανδρών και γυναικών που καταγράφηκαν είναι 3,3% και 6,0%,.

Για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στην έρευνα ερώτημα αναφορικά με τον αυτοκτονικό ιδεασμό και τη συχνότητα εμφάνισής του. Σύμφωνα με τις απαντήσεις «σκέψεις ότι θα ήταν καλύτερα να μη ζει ή να βλάψει τον εαυτό του» έκανε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 εβδομάδων πριν τη διενέργεια της έρευνας, το 3,3% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω που απάντησε με σαφήνεια στο συγκεκριμένο υποερώτημα της ψυχικής υγείας.

Σε ποιες περιοχές είναι καλή η κατάσταση...

Στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου φαίνεται πως τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα μιας και το 75,9% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει πολύ καλή ή καλή υγεία, ποσοστό αυξημένο κατά 4 περίπου μονάδες την τελευταία πενταετία.

Στο σύνολο της χώρας το 74,8% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει πολύ καλή ή καλή υγεία, το 18,2% μέτρια υγεία και το 7,0% κακή ή πολύ κακή υγεία.

Πανελλαδικά, σε σχέση με το 2009, καταγράφεται μικρή μείωση (-0,7%) στο ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει πολύ καλή ή καλή υγεία, αύξηση (9,6%) στο ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει μέτρια υγεία και μείωση (-13,6%) στο ποσοστό όσων δηλώνουν κακή ή πολύ κακή υγεία.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ- Ποια είναι τα προβλήματα στην υγεία των Ελλήνων

Οι μισοί περίπου Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν κάποιο χρονιο πρόβλημα ή χρόνια πάθηση. Χρόνιες παθήσεις εμφανίζονται στο 54,1 των γυναικών και στο 44.8 των ανδρών. Η αύξηση συγκριτικά με το 2009 είναι 25%.( Χρόνιο θεωρείται το πρόβλημα υγείας ή η πάθηση που διαρκεί ή πρόκειται να διαρκέσει περισσότερους από 6 μήνες, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή)

Το 4,4% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι πάσχει από άσθμα

Το 2,1% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου,.

Ένας στους πέντε (20,9%) του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι πάσχει από υπέρταση.

Από σακχαρώδη διαβήτη δήλωσε ότι πάσχει το 9,2% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω,

Το 2,1% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή υφίσταται τις χρόνιες συνέπειες παλαιού εγκεφαλικού.

Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ανέφερε το 15,4% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω.

Ένας στους δύο (52,8%) ηλικίας 15 ετών και άνω φοράει γυαλιά, φακούς επαφής ή κάνει χρήση οπτικών ή τεχνικών βοηθημάτων όρασης.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.