Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Καθ΄ οδόν για… Πάτρα το ΤΕΙ Πύργου!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πυροδοτήθηκε η βραδυφλεγής «βόμβα» στο ΤΕΙ Πύργου, καθώς δύο έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα η εφ. «Πατρίς», αλλά και οι δημόσιες δεσμεύσεις της αναπλ. υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου για την επαναλειτουργία του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το προσεχές χρονικό διάστημα είναι πολύ πιθανό η ηλειακή πρωτεύουσα να μην έχει κανένα ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή να μείνει με κάποιο de facto απαξιωμένο και υποβαθμισμένο τμήμα, χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό, το οποίο ύστερα από λίγο διάστημα θα μεταφερθεί «για λόγους εξοικονόμησης» στην Πάτρα.

Σύμφωνα με το πρώτο έγγραφο που δημοσιεύει η εφ. «Πατρίς», το τμήμα Πληροφορικής & ΜΜΕ, το «κόσμημα» του Πύργου επί μια δεκαετία που «θάφτηκε» από το αλήστου μνήμης σχέδιο «Αθηνά», είναι πολύ πιθανό να επαναλειτουργήσει, αλλά με νέο αντικείμενο σπουδών και έδρα την Πάτρα.



Όπως αποκαλύπτεται στο επίμαχο έγγραφο, στις 11 Απριλίου του 2016 ο προϊστάμενος του τμήματος Πληροφορικής & ΜΜΕ, Επίκουρος Καθηγητής κ.Αθανάσιος Κούτρας, κατέθεσε προς συζήτηση στην Κοσμητεία της Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας20σέλιδη πρόταση επαναλειτουργίας του τμήματος στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Στη σελίδα 15 του σχετικού εγγράφου αναφέρεται ότι «στο νέο τμήμα προτείνεται ως ονομασίαΤμήμα Παραγωγής και Διαχείρισης Διαδραστικών Ψηφιακών Μέσων (Digital Media Development and Management Department), ενώ στη σελίδα 16 (ενότητα 4:3 Χωροθέτηση Τμήματος) αναφέρεται ότι «Προτείνεται ως τόπος εγκατάστασης του Τμήματος η πόλη της Πάτρας στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας». Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα Πληροφορικής & ΜΜΕ έχει ενταχθεί σε καθεστώς μεταβατικότητας ως τις 31 Οκτωβρίου του 2018.

«Κλείνουν» εμμέσως το τμήμα ΔΟΕΠ & ΤΜ Πύργου

Το δεύτερο έγγραφο που φέρνει στο φως η εφ.«Πατρίς» συνδέεται άμεσα με τις προχθεσινές δηλώσεις της αναπλ. υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου σχετικά με την επαναλειτουργία του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Πάτρας, αφού αποκαλύπτεται η πρόταση του προέδρου του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, καθηγητή κ.Αναστάσιου Παναγόπουλου, (στις 19/2/2016) με την οποία ζητά την επαναλειτουργία του τμήματος.

Προφανώς και είναι απόλυτα λογικό ο πρόεδρος ενός υπό κατάργηση τμήματος να ζητά την επαναλειτουργία του, ωστόσο είναι άξια απορίας η παντελής έλλειψη αναφοράς της κας Αναγνωστοπούλου στο τμήμα Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων (ΔΟΕΠ & ΤΜ) και στο μέλλον του, το οποίο εκ των πραγμάτων θα υποβαθμιστεί με την παράλληλη λειτουργία ενός παρεμφερών σπουδών τμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα προβλέπονται ρητά στο Προεδρικό Διάταγμα 93/2013, που αφορά το σχέδιο «Αθηνά 2» (άρ.8 παρ. 5) «Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Πάτρας με έδρα την Πάτρα εξακολουθεί να λειτουργεί με την υφιστάμενη μορφή του μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2018, οπότε και καταργείται. Το διατηρούμενο μέχρι 31−10−2018 Τμήμα λειτουργεί εκ παραλλήλου προς το Τμήμα της συγχώνευσης, το οποίο λειτουργεί από 01−09−2013. Μετά την κατάργηση του Τμήματος, οι φοιτητές του εντάσσονται αυτοδίκαια με πράξη του Προέδρου του οικείου Τ.Ε.Ι. στο Τμήμα ΔΟΕΠ & ΤΜ του Τ.Ε.Ι. Δυτ. Ελλάδας. Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων εντάσσεται αυτοδίκαια στο Τμήμα ΔΟΕΠ & ΤΜ του Τ.Ε.Ι. Δυτ. Ελλάδας το αργότερο μέχρι 31.10.2018».

Επομένως, ο υπάρχων σχεδιασμός στοχεύει στη δημιουργία ενός κραταιού και ενισχυμένου με προσωπικό και εξοπλισμό τμήματος με προοπτική στον Πύργο, το οποίο θα θεραπεύει τον τουρισμό και τον πολιτισμό, με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών στις τουριστικές και πολιτιστικές επιχειρήσεις της Ηλείας και την ωφέλεια των επιχειρήσεων αυτών από την αξιοποίηση άρτια εκπαιδευμένου και καταρτισμένου προσωπικού.

Α.Ζαφειροπούλου: «Ιδανικός τόπος η Ηλεία για τμήμα Τουρισμού & Πολιτισμού»

Όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς» η πρόεδρος του τμήματος ΔΟΕΠ & ΤΜ, Αναστασία Ζαφειροπούλου, η Ηλεία έχει ναυαρχίδα την Αρχαία Ολυμπία, το Κατάκολο και ένα τεράστιο τουριστικό και πολιτιστικό απόθεμα, συνεπώς ο Πύργος αποτελεί το ιδανικό μέρος για ένα ΤΕΙ με αντικείμενο σπουδών τον τουρισμό και τον πολιτισμό, και διατύπωσε τον έντονο σκεπτικισμό της για τις δηλώσεις της αναπλ.υπουργού Παιδείας, καθώς το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα έχει δύο τμήματα με το ίδιο ουσιαστικά αντικείμενο σπουδών.

«Θα έχουμε δύο σχεδόν ομοειδή τμήματα στο ίδιο ίδρυμα. Δεν μπορώ να προσδιορίσω τη σκέψη της κας Αναγνωστοπούλου και δεν γνωρίζω αν η ίδια έχει γνώση της ύπαρξης του τμήματος στον Πύργο και ποια είναι τα σχέδιά της. Πιστεύω ότι η τοπική κοινωνία δεν θα ήθελε να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στον νομό-ναυαρχίδα του τουρισμού και του πολιτισμού. διότι μπορεί να προσδώσει όφελος στις τουριστικές και πολιτιστικές επιχειρήσεις του νομού με προσωπικό εκπαιδευμένο και καταρτισμένο. Σας υπενθυμίζω τη φράση του προέδρου του Δ.Λ.Τ. Πύργου, κ.Βαρουξή, ότι η Ηλεία δεν θα απολογηθεί επειδή έχει το Κατάκολο και την Ολυμπία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η κα Ζαφειροπούλου, έχοντας θητεύσει το διάστημα 2000-2006 στην προεδρία του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, ανέλυσε το πλάνο του σχεδίου «Αθηνά» και εξέφρασε την ανησυχία της για το τι μπορεί να συνεπάγεται για το τμήμα ΔΟΕΠ & ΤΜ η επαναλειτουργία του υπό κατάργηση τμήματος της Πάτρας.

«Σε κάθε απόφαση θα πρέπει αυτός που τη λαμβάνει, να συνυπολογίζει και τις επιπτώσεις. Το να επαναλειτουργήσει ένα τμήμα δεν είναι κακό, αλλά δεν ξέρω αν κ.Αναγνωστοπούλου γνωρίζει ότι ήδη λειτουργεί ένα τμήμα στον Πύργο, στο οποίο η μία από τις τρεις κατευθύνσεις, η Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, εφαρμόζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, το οποίο –σύμφωνα με το Π.Δ. 94/2013- είναι προγραμματισμένο να ενσωματωθεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 στο τμήμα ΔΟΕΠ & ΤΜ του Πύργου. Αυτό έγινε για να αντιστοιχήσουν τα μαθήματά τους με το νέο τμήμα οι παλαιοί σπουδαστές, να απορροφηθούν ομαλά και να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους», επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» η κ.Ζαφειροπούλου.

Ο αναπλ. προέδρου Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Ν.Σαλάχας, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι δεν υπάρχει τίποτα προαποφασισμένο από τη διοίκηση του ιδρύματος και ότι όλες οι διαδικασίες είναι ανοιχτές για την κατάθεση προτάσεων από οποιονδήποτε.

«Προτάσεις για τέτοια ζητήματα μπορεί να καταθέσει οποιοσδήποτε είτε ένα τμήμα οργανωμένα. Όλες οι διαδικασίες είναι ανοιχτές και όλα θα συζητηθούν στα αρμόδια όργανα του ιδρύματος. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα σε επίπεδο οργάνων αυτή η συζήτηση και είναι κάτι που μπορεί να διαρκέσει από 1-2 μήνες έως και Χριστούγεννα. Σε κάθε περίπτωση όλο το πλαίσιο της διαβούλευσης είναι ανοιχτό. Θα θυμάστε ότι και στο “Αθηνά 1” ακούγονταν χίλια δυο», σημείωσε ο κ.Σαλάχας, προσθέτοντας ότι την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η εξωτερική αξιολόγηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.


Πηγή: http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.