Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ασφαλιστικά μέτρα θα κάνει το Πολυτεχνείο Κρήτης στον δήμο Χανίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι υποστηρίζει ο δήμος της πόλης για το θέμα της καθαριότητας.

Ο δήμος χρεώνει δημοτικά τέλη στο Πολυτεχνείο το εξωφρενικό ποσό των 12.000 ευρώ τον μήνα για να συλλέγει τα απορρίμματα από 10 κάδους μια φορά την εβδομάδα!

Το υπέρογκο αυτό ποσό οδηγεί το Πολυτεχνείο Κρήτης στην ύστατη λύση να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του δήμου Χανίων, από τον οποίο είχε επανειλημμένως ζητήσει να γίνει δημοτικό συμβούλιο για το θέμα, χωρίς ωστόσο να έχει καμία τύχη, όπως υποστήριξε σήμερα ο πρύτανης του Π.Κ., Βασίλης Διγαλάκης:

Δυστυχώς το Π.Κ. είναι αναγκασμένο να προφυλαχθεί νομικά. Έχει δοθεί εντολή στους νομικούς συμβούλους να προχωρήσουν στις απαραίτητες νομικές κινήσεις για να προασπίσουν τα συμφέροντα του ιδρύματος. Είναι ένας δρόμος που δεν τον ήθελα, αναγκάζομαι να τον κάνω και έστω την τελευταία στιγμή καλώ τον δήμο και το δημοτικό συμβούλιο να αποφύγουμε αυτές τις οδούς και να προχωρήσουμε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης που θα κλείσει το θέμα προς το συμφέρον όλων.

Ο δήμος χρεώνει με 145.000 ευρώ ετησίως τη συγκομιδή απορριμμάτων που κοστίζει 3.000 - 4.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα, ο δήμος Χανίων, χρεώνει το Πολυτεχνείο Κρήτης ως εμπορική επιχείρηση (!) με 2,37 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το ποσό αυτό αφορά σε δημοτικά - ανταποδοτικά τέλη τα οποία ωστόσο κάθε άλλο παρά χαρακτήρα ανταπόδοσης έχουν όπως τόνισε ο κ. Διγαλάκης.

Και αυτό γιατί ο δήμος χρεώνει με το ποσό των 12.000 ευρώ το μήνα (ετησίως 145.000 ευρώ), μόνο τη συλλογή των οργανικών και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από όλους κι όλους 10 κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε μια έκταση 61.000 τ.μ. Και η συγκομιδή αυτή γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα!

Η παραγωγή του ιδρύματος σε οργανικά απορρίμματα ανέρχεται σε περίπου 1-1,5 τόνο ανά εβδομάδα, μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί σε ετήσιο κόστος αποκομιδής και επεξεργασίας ύψους 3.000 - 4.000 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για μια πραγματικά χαώδη απόκλιση αριθμών.

Ο δήμος ζητά 145.000 ευρώ δημοτικά τέλη τον χρόνο. Αυτό γίνεται τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του ιδρύματος για λειτουργικές δαπάνες ανέρχεται στο 1 εκατομ. ευρώ το έτος και όταν τα τέλη τα ενεργειακά για ρεύμα και πετρέλαιο ανέρχονται περίπου στις 700.000 ευρώ το χρόνο. Είναι προφανές ότι το Πολυτεχνείο αδυνατεί να πληρώσει αυτά τα τέλη τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του ιδρύματος.

Δεν θα ωφεληθεί ο δήμος εισπράττοντας 140.000 ευρώ από το Πολυτεχνείο, χρήματα τα οποία το ίδρυμα δεν τα έχει. Αν θέλει ενίσχυση ο δήμος ας πάει απευθείας στην κυβέρνηση να ζητήσει επιχορήγηση και όχι αυτά τα χρήματα να τα πάρει από την πενιχρή επιχορήγηση του ιδρύματος, αναφέρει ο Πρύτανης του Π.Κ.

Να σημειωθεί ότι τόσο στις εσωτερικές οδούς του Ιδρύματος όσο και στον εξωτερικό δρόμο και στον κόμβο εισόδου, ο φωτισμός πραγματοποιείται από φωτιστικά σώματα που έχει εγκαταστήσει και ηλεκτροδοτεί το ίδιο το 'Ιδρυμα και όχι ο δήμος Χανίων. Επίσης, το ίδρυμα είναι αυτό που πραγματοποιεί οδοκαθαρισμό με δική του μέριμνα. Από την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης και έως σήμερα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ εργασίες οδοκαθαρισμού ή καθαρισμού φρεατίων από συνεργεία του δήμου. Τέλος, η δεντροφύτευση, η άρδευση και ο ευπρεπισμός των παρόδιων παρτεριών γίνεται, επίσης, με μέριμνα και έξοδα του Ιδρύματος. Επομένως, τα δημοτικά τέλη σε ποιές υπηρεσίες ανταποκρίνονται;

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Νικόλαος Νικολαϊδης:

Είναι ντροπή από πλευρά της δημοτικής αρχής η οποία αντί να είναι αρωγός στο Πολυτεχνείο Κρήτης, να το βλέπει ανταγωνιστικά και να προσπαθεί να του επιβάλει ένα δυσβάσταχτο ποσό που αποτελεί πάνω από το 10-15% του τακτικού προϋπολογισμού των λειτουργικών εξόδων του ιδρύματος. Είναι ένα ποσό που δεν μπορεί να το αντέξει το Πολυτεχνείο και δεν είναι ανταποδοτικό. Πάντα ελπίζαμε σε μια γόνιμη συνεργασία, δυστυχώς, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.



Την ίδια ώρα ούτε λόγος για τα ανταποδοτικά του Βιολογικού

Την ίδια ώρα ο δήμος Χανίων δεν ανταποκρίνεται στις δικές του υποχρεώσεις προς το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο θα έπρεπε να λαμβάνει ανταποδοτικά οφέλη για την παραχώρηση του χώρου όπου σήμερα λειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Όπως διευκρινίζει ο κ. Διγαλάκης:

Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει παραχωρήσει, από το 1988, έκταση 74.672 τ.μ. για την εγκατάσταση και λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης των Χανίων, η λειτουργία του οποίου πραγματοποιείται σήμερα από Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Χανίων. Καθώς το οικόπεδο στο οποίο έχουν αναγερθεί οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και έχει αποκτηθεί με απαλλοτρίωση. Όταν απαλλοτριωθεί μια έκταση για μια συγκεκριμένη χρήση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι άλλο. Για τον λόγο αυτό η απόφαση της Συγκλήτου της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Κ. ήταν να παραχωρηθεί μεν για τη λειτουργία του βιολογικού, υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν οφέλη για το Πολυτεχνείο προκειμένου να παρακαμφθεί το εμπόδιο της απαλλοτρίωσης. Ανταποδοτικά οφέλη μέχρι σήμερα ουδέποτα υπήρξαν.

Ένα άλλο θέμα αφορά στο ΚΑΜ που επίσης έχει παραχωρηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης για 50 έτη. Ιδρύθηκε η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ που χρησιμοποιεί το κτίριο χωρίς όμως, ποτέ να έχει γίνει τυπικά παραχώρηση στον δήμο και την επιχείρηση αυτή. Προφανώς, σαν Πολυτεχνείο δεν διεκδικούμε το ΚΑΜ, καλώς ανακαινίστηκε και χρησιμοποιείται για οφέλιμους σκοπούς. Επίσης, ο βιολογικός έλυσε ένα τεράστιο πρόβλημα. Όμως, όλα αυτά τα θέματα δεν μπορούν να είναι "στον αέρα".

Το θέμα θα μπορούσε να έχει λυθεί με ένα δημοτικό συμβούλιο

Ο δήμος Χανίων θα μπορούσε να καθορίσει ειδικό συντελεστή για το Πολυτεχνείο με βάση την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών που του παρέχει. Αυτό περνά ως διαδικασία μέσα από το δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται η πρυτανεία, μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή αποφεύγει συστηματικά να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.


Πηγή: http://flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.