Τρίτη 17 Μαΐου 2016

«Πρέπει να προστατευθεί το ελαφάκι της Ρόδου» - Στο Ελαφοκομείο φιλοξενούνται εκατό ελάφια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την ώρα που έχει ξεσπάσει… ολόκληρος πόλεμος για το ενδεχόμενο να επιτραπεί το κυνήγι των ελαφιών στην Ρόδο –έστω και σε ελεγχόμενο βαθμό- το Ελαφοκομείο του Δήμου Ρόδου, φιλοξενεί πολλά ελαφάκια σε μια πολύχρονη προσπάθεια να προστατευθεί το εξαιρετικά σπάνιο αυτό είδος, που είναι μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» η κτηνίατρος του Δήμου Ρόδου κυρία Κατερίνα Βελώνη «στο Ελαφοκομείο φιλοξενούνται 100 ελάφια. Ο Δήμος Ρόδου φροντίζει για την φύλαξη, την σίτισή τους και την κτηνιατρική τους κάλυψη. Πρέπει να υπάρχει πάντα μια τέτοια ‘δεξαμενή’ ασφαλείας ώστε εάν ποτέ συμβεί κάτι το έκτακτο, να μην χαθεί το είδος αυτό».

Η αναπαραγωγή τους είναι ελεγχόμενη και το Ελαφοκομείο που λειτουργεί σε μια περιοχή 50 στρεμμάτων στο Ροδίνι, είναι επισκέψιμο για το κοινό και για εκπαιδευτικούς λόγους.

«Το σπάνιο αυτό είδος, είναι το Ελαφάκι της Ρόδου ‘Ντάμα – Ντάμα’ – ‘Πλατώνι’ ή Rhodian. Τα ‘Πλατώνια’ υπάρχουν σε διάφορα μέρη της γης (Μέση Ανατολή, Νότια Ιταλία κ.ά.) αλλά αυτό το είδος είναι μοναδικό. Η μοναδικότητά του οφείλεται στον αποκλεισμό του από τα άλλα είδη. Είναι εξαιρετικά σπάνιο το γεγονός ότι αυτό το είδος δεν έχει υποστεί καμία ανάμειξη με άλλα είδη, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι το DNA είναι ακριβώς το ίδιο εδώ και αιώνες», εξηγεί η κυρία Βελώνη.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να επιτραπεί το κυνήγι του ελαφιού στην Ρόδο, η κυρία Βελώνη τονίζει ότι πρόκειται για προστατευόμενο είδος: «Το ελαφάκι της Ρόδου είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Είναι άγριο, προστατευόμενο ζώο. Παραμένει το Σύμβολο της Ρόδου. Δεν θα πρέπει να αφανιστεί, πρέπει να προστατευθεί. Πιστεύω ότι υπάρχουν άλλες λύσεις για να προστατευθούν οι καλλιέργειες των παραγωγών. Μεγαλύτερη ζημιά κάνουν τα ανεπιτήρητα κατσίκια, ο πληθυσμός των οποίων είναι υπερ-πολλαπλάσιος των ελαφιών. Κάποτε σε ένα χωριό, μας είχαν καταγγείλει ότι τα ελάφια έτρωγαν τα καρπούζια, και τελικά, διαπιστώσαμε ύστερα από έρευνα ιδίοις όμμασι ότι ήταν… σμήνη από γλάρους! Το ελάφι είναι ένα ζώο που τελικώς, δεν προστατεύεται επαρκώς. Είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση και κυρίως τρόποι για να αποζημιώνονται οι παραγωγοί».

Ο εντεταλμένος της υπηρεσίας πρασίνου, δημοτικός σύμβουλος κ. Στέφανος Κυριαζής, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Ρόδου, ξοδεύει για το Ελαφοκομείο τουλάχιστον 30.000 ευρώ τον χρόνο, για την επαρκή κάλυψη των αναγκών του. Στόχος είναι η φιλοξενία και η προστασία του είδους που αποτελεί το Σύμβολο της Ρόδου.

Σημειώνεται ότι το Ελαφάκι της Ρόδου δεν μπορεί να ζήσει σε άλλες κλιματικές συνθήκες ενώ δεν έχει υποστεί καμία ανάμειξη με άλλα είδη από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Τα Ελαφάκια της Ρόδου (Dama – Dama) αποτελούν μέρος του ροδίτικου φυσικού περιβάλλοντος εδώ και 8.000 χρόνια. Ο ιδιότυπος αυτός ‘αποκλεισμός’ τους, συνέτεινε στην μοναδικότητά του και στο καθαρό του DNA.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να επιτραπεί η θήρα του ελαφιού στην Ρόδο σε ελεγχόμενο βαθμό, δεν έχει σημειωθεί ακόμη καμία εξέλιξη ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται νομοθετική ρύθμιση για τις αποζημιώσεις των παραγωγών.


Πηγή: http://www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.