Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι πρέπει να αποφεύγετε για να μην έχετε προβλήματα.

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους. Είναι όμως κι ένα λεπτό ζήτημα για το οποίο είναι άβολο και αμήχανο να μιλήσει κανείς ανοιχτά. Μία από τις αιτίες που την προκαλούν όμως είναι η κακή διατροφή. Δείτε λοιπόν ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να μην έχετε προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Χοτ-ντογκ

Μπορεί να τρώγεται χειμώνα καλοκαίρι, αλλά το χοτ - ντογκ αποτελείται από λουκάνικο που είναι μια επεξεργασμένη τροφή με μηδενικές ίνες και επηρεάζει την λειτουργία του εντέρου.

Αντικαταστήστε το λουκάνικο με καρότο που έχει 25 με 38 γραμμάρια φυτικές ίνες και θα σας δώσει περισσότερο ενέργεια από το επεξεργασμένο κρέας.

Καφές

Μπορεί όλοι να έχουμε ακούσει ότι ο καφές «ενεργοποιεί» το έντερο, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και κατ’ επέκταση απόφραξη του εντερικού συστήματος. Δώστε προσοχή στην ποσότητα.

Λευκά ζυμαρικά

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται στα λευκά ζυμαρικά και δημητριακά δεν ευνοούν τη δυσκοιλιότητα, αντιθέτως την επιδεινώνουν. Αντικαταστήστε τα με ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή σίκαλης.

Μπανάνα

Είναι γνωστό πως τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φαίνεται όμως ότι οι μπανάνες αποτελούν εξαίρεση . Αυτό επειδή οι μπανάνες και ειδικά οι άγουρες περιέχουν μεγάλη ποσότητα μιας κατηγορίας φυσικών χημικών ουσιών που ονομάζονται ταννίνες. Οι ταννίνες είναι αυτές που ευθύνονται για την πικρή γεύση της άγουρης μπανάνας και επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου. Από την άλλη, οι ώριμες μπανάνες δεν περιέχουν σημαντική ποσότητα αυτών των χημικών ουσιών. Βέβαια, ο οργανισμός κάθε ανθρώπου παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία στις ταννίνες, γι’ αυτό καταναλώστε μπανάνες αλλά με μέτρο.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα προκαλεί δυσκοιλιότητα με δυο τρόπους . Πρώτον περιέχει πολλά λιπαρά που επιβραδύνουν την πέψη και δεύτερον περιέχει καφεΐνη που προκαλεί αφυδάτωση.

Γάλα

Μπορεί το ασβέστιο να δυναμώνει τα κόκαλα, αλλά η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων επιβραδύνει την πέψη και σκληραίνει τα κόπρανα.

Πίτσα

Όπως το χοντ - ντογκ, έτσι και η πίτσα και γενικότερα τα τρόφιμα που ανήκουν στην κατηγορία φαστ φουντ περιέχουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών που επιβραδύνουν την πέψη. Επίσης περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες.

Πατατάκια

Εάν χρειάζεστε ένα σνακ κατά τη διάρκεια του σινεμά, επιλέξτε ποπ κορν αντί για πατατάκια που έχουν διπλάσια ποσότητα σε φυτικές ίνες.

Μπριζόλα

Το κόκκινο κρέας έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά συγκριτικά με το λευκό, επισημαίνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και αυτά τα λιπαρά επηρεάζουν μέχρι και το έντερο καθιστώντας δύσκολο το «έργο» της τουαλέτας.

Παγωτό

Το παγωτό μπορεί να είναι μια απόλαυση αλλά εάν έχετε ήδη συμπτώματα δυσκοιλιότητας, το γαλακτοκομικό αυτό προϊόν το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να την επιδεινώσει.

Τηγανητό κοτόπουλο και βάφλα

Οι βάφλες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τα τηγανητά τρόφιμα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν αρνητικά τη δυσκοιλιότητα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.