Τρίτη 24 Μαΐου 2016

"Μαύρος" Ιούνιος για περισσότερους από 120.000 χαμηλοσυνταξιούχους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τρέχουν να προλάβουν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, στο υπουργείο Εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι περισσότερες διατάξεις τίθενται σε εφαρμογή από την έναρξη ισχύος του νόμου, ήτοι τις 13 Μαΐου, με αιχμή τις μειώσεις ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Συγκεκριμένα, οι πρώτοι "κόφτες" του νέου ασφαλιστικού ήδη εφαρμόζονται σε επικουρικές συντάξεις, μερίσματα, ανώτατα πλαφόν συντάξεων αλλά και κύριες συντάξεις τραπεζοϋπαλλήλων, γράφει το Euro2day.

Στον αντίποδα, και το ΕΚΑΣ του Ιουνίου αναμένεται να λάβουν οι περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς στο υπουργείο Εργασίας δεν φαίνεται να προλαβαίνουν τις περικοπές από τη σύνταξη που θα καταβληθεί στο τέλος Μαΐου.

Έτσι, τον Ιούνιο, με την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου θα λάβουν την πρώτη ψυχρολουσία οι περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που βάσει των νέων εισοδηματικών κριτηρίων θα χάσουν το ΕΚΑΣ, χωρίς όμως να αναγκαστούν να επιστρέψουν αναδρομικά, ποσά που ήδη καταβλήθηκαν από τις αρχές του έτους.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός βουλής, η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μικρή υπαναχώρηση, σχετικά με την αναδρομική επιστροφή των ποσών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προαναγγέλλει από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της περασμένης Κυριακής την αλλαγή πλεύσης. Είχε βέβαια προηγηθεί (το βράδυ της Παρασκευής) η κατάθεση τροπολογίας με την οποία ορίζονταν οι δόσεις της παρακράτησης των "αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών". Οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης απόφασης θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία η οποία αφού εγκριθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών, θα κατατεθεί προς ψήφιση και από την ελληνική βουλή.

Στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων, αν και η μείωση αρχίζει να μετρά από τη σύνταξη του Ιουνίου, οι πρώτες περικοπές θα γίνουν το νωρίτερο, στις συντάξεις Ιουλίου. Θα αφορά όσους εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που ξεπερνά τα 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή 1.170 καθαρά. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μειώσεις θα επιβληθούν κατά κύριο λόγο σε όσους λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις άνω των 200 ευρώ (καθαρό ποσό). Οι καταβαλλόμενες επικουρικές επανυπολογίζονται με το νέο σύστημα και με αναπλήρωση συντάξιμων αποδοχών 0,45% κατ΄ έτος (18% στην 40ετία).

Στον υπολογισμού του ορίου προστασίας (1.300 ευρώ μεικτά) δεν συμπεριλαμβάνονται τα μερίσματα. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, ο υπολογισμός των νέων μειωμένων ποσών να μην γίνει εγκαίρως, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι μειώσεις θα εμφανιστούν με τη σύνταξη του Αυγούστου (τέλος Ιουλίου), με αναδρομική όμως παρακράτηση.

Μειώσεις 20%-30% αναμένονται σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, σε περίπου 10.000 συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους που βρίσκονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ. Και στην περίπτωση αυτή, ο νέος τρόπος υπολογισμού "τρέχει" από την έναρξη ισχύος του νόμου, ήτοι από τις 13 Μαΐου 2016, όμως εκτιμάται ότι οι πρώτες μειώσεις θα φανούν στις συντάξεις Ιουλίου, οι οποίες θα υπολογιστούν με το νέο, μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75% από 3,3%).

Στα τέλη Ιουνίου θα περικοπεί κατά τουλάχιστον 32% και το μέρισμα που καταβάλλεται σε 280.000 συνταξιούχους του δημοσίους, από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Το μέρισμα ψαλιδίζεται αναδρομικά από 1/1/2016, με αποτέλεσμα στο τέλος Ιουνίου που θα πληρωθεί για πρώτη φορά το τριμηνιαίο μέρισμα για τους μήνες Απρίλιο – Ιούνιο να ενσωματωθεί και μέρος των αναδρομικών.

Εχθές, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΠΥ αποφάσισε πως οι επιστροφές θα γίνουν σε τρεις τριμηνιαίας δόσεις.

Συνολικά, θα "επιστραφούν" ποσά της τάξης των 16 εκατ. ευρώ το μήνα, για τρεις μήνες. Οι αναδρομικές "κρατήσεις" των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών θα γίνουν τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Ομοίως, από τις συντάξεις του Ιουνίου αρχίζουν να μετρούν οι περικοπές των νέων πλαφόν. Η εφαρμογή τους όμως, θα γίνει έναν μήνα αργότερα, με αναδρομική ισχύ και σε αυτήν την περίπτωση. Έτσι, στα τέλη Ιουνίου, κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) θα μειωθεί κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται μειωμένη μέχρι 31/12/2018.

Αντίστοιχα, συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά, θα μειωθούν κατά το υπερβάλλον ποσό.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.