Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Δείτε το θρυλικό εστιατόριο της KGB στη Μόσχα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πολυτέλεια και πιάτα για γερά πορτοφόλια.

Το φημισμένο εστιατόριο της Μόσχας «Αράγκβι» όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια σύχναζαν κατάσκοποι της KGB και κοσμοναύτες άνοιξε και πάλι τις πύλες του μετά από μία ανακαίνιση που κόστισε περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ.

Το πολυτελές εστιατόριο στην οδό Τβερσκάγια άνοιξε για πρώτη φορά το 1938.

Αρχικά το εστιατόριο είχε ανοίξει κατόπιν αιτήματος του Lavrenty Beria προκειμένου να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους πράκτορες της NKVD, της μυστικής υπηρεσίας που αργότερα μετεξελίχθηκε σε KGB. Ήταν, όμως, εξαιρετικά δημοφιλές και με άλλους αξιωματούχους, ενώ στη δεκαετία του 1960, υπό τον Nikita Khrushchev το εστιατόριο αποτέλεσε πόλο έλξης καλλιτεχνών και ηθοποιών.



Οι πολύ υψηλές του τιμές επέτρεπαν σε μία χρυσή ελίτ να το απολαμβάνει, αφού όσοι πήγαιναν για να δειπνήσουν εκεί κατέβαλαν το ένα δέκατο του μέσου μηνιαίου μισθού. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το κρατικό εστιατόριο ιδιωτικοποιήθηκε και άλλαξε χέρια αρκετές φορές για να κλείσει τελικά το 2003. Οι νέοι ιδιοκτήτες του, ο όμιλος Tashir και ο Gor Nakhapetyan δαπάνησαν περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ στην ανακαίνισή του, προσπαθώντας να δώσουν νέα πνοή σε ένα σοβιετικό θρύλο.



Το νέο μενού, σύμφωνα με την Daily Mail, περιλαμβάνει τα κλασικά γεωργιανά πιάτα που του χάρισαν τη φήμη του, όπως το «khinkali» (κροκέτες με κρέας και βραστό) και το «khachapuri» ένα ψωμί με τυρί αλλά και πολλά μη γεωργιανά εδέσματα όπως είναι το μπορστ και το πατέ ρέγγας.

Το εστιατόριο πήρε το όνομά του από τον ποταμό στη Γεωργία και βρίσκεται στο εσωτερικό ενός ξενοδοχείου που στο παρελθόν φιλοξένησε τον Leo Tolstoy και τον Anton Chekhov.



Καθώς το εστιατόριο ήταν σημείο στρατολόγησης πρακτόρων, οι αίθουσες ήταν γεμάτες από κρυφά μικρόφωνα. «Για την KGB, το "Αράγκβι" ήταν πάντα ένας ξεχωριστός τόπος για τη στρατολόγηση των νέων πρακτόρων όπως, εξάλλου, και τα αποχαιρετιστήρια πάρτι γι’ αυτούς που έφευγαν για το εξωτερικό», λέει ο Mikhail Lyubimov, ο οποίος ήταν επικεφαλής των επιχειρήσεων της υπηρεσίας σε Βρετανία και Νορβηγία και σήμερα είναι συγγραφέας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.