Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Μετατίθεται η συζήτηση για τα εργασιακά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναβάλλεται για τις 22 Απριλίου η πρώτη συνεδρίαση της 8μελούς Επιτροπής Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά. Η μετάθεση της συνεδρίασης από τις 6 Απριλίου, που οριστεί αρχικά, οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες, σε προσωπικό κώλυμα του Ολλανδού επικεφαλής της Jan Ban Ours, καθηγητή πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ.

Η καθυστέρηση αυτή λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης, αφού δεν επιθυμεί να ανοίξει και το εργασιακό μέτωπο πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και κλείσει το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που καθορίζει τα μέλη της επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, σκοπός της διαδικασίας διαβούλευσης είναι η εξακρίβωση των βέλτιστων ευρωπαϊκών αλλά και διεθνών πρακτικών, στους τομείς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των ομαδικών απολύσεων και της συνδικαλιστικής δράσης καθώς και η διαμόρφωση προτάσεων για την ευθυγράμμιση της ελληνικών νομοθεσίας, των πρακτικών και των πολιτικών με τις παραπάνω βέλτιστες πρακτικές, αλλά και η εξασφάλιση της τήρησης των συνθηκών εργασίας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

Η επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της την ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η διατήρηση της κοινωνικής ένταξης.

Όπως είχε αποκαλύψει το Enikonomia, ο μοναδικός Έλληνας που συμμετέχει στην επιτροπή είναι ο καθηγητής εργατικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Ιωάννης Κουκιάδης.

Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο ο Jan Van Ours (καθηγητής πολιτικής οικονομίας) και μέλη οι Gerhard Bosch (καθηγητής σε θέματα εργασίας και οικονομικής κοινωνιολογίας στο Εσσεν), Bruno Veneziani (καθηγητής εργατικού δικαίου στο Μπάρι), ο Fernandes Monteiro (καθηγητής εργατικού δικαίου), Wolfang Daubler (καθηγητής εργατικού δικαίου στη Βρέμη), Juan Jimeno (διευθυντής του τμήματος ερευνών της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας) και Petro Silva Martins (καθηγητής οικονομικών της εργασίας στο Queen Mary College).

Παρατηρητής της Επιτροπής θα είναι η Ευτυχία Αχτσιόγλου, διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Κατρούγκαλου.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.