Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Επιφυλακτικοί οι Αιγύπτιοι για τον δεύτερο νεκρικό θάλαμο στον τάφο του Τουταγχαμών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Απαιτούνται κι άλλες αναλύσεις, τίποτα δεν είναι βέβαιο» λέει τώρα ο υπουργός Αρχαιοτήτων.

Απαιτούνται επιπρόσθετες αναλύσεις στον τάφο του Τουταγχαμών προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι εκεί είναι κρυμμένος ο νεκρικός θάλαμος της Νεφερτίτης, της θρυλικής βασίλισσας της αρχαίας Αιγύπτου, υποστήριξε σήμερα ο νέος υπουργός Αρχαιοτήτων, τονίζοντας ότι προς το παρόν «τίποτα δεν είναι βέβαιο».

Με τη δήλωση αυτή ο υπουργός Χάλεντ Αλ Ανάνι προσπάθησε να τηρήσει αποστάσεις από τον ενθουσιασμό που είχε δείξει ο προκάτοχός του, ο Μαμντούχ αλ Νταμάτι που απομακρύνθηκε από τη θέση του στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ο Νταμάτι είχε πει στα μέσα Μαρτίου ότι είναι «κατά 90% σίγουρος» ότι ο τάφος του νεαρού φαραώ μπορεί να περιέχει δύο νεκρικές κρύπτες, όπως υποστηρίζει ο Βρετανός αιγυπτιολόγος Νίκολας Ριβς.

Ο Ριβς υποστηρίζει ότι ο ένας από τους δύο υπόγειους θαλάμους στον τάφο του Τουταγχαμών είναι η κρύπτη της Νεφερτίτης, της βασίλισσας που διαδραμάτισε καθοριστικό πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο στην Αίγυπτο πριν από 3.300 χρόνια, στο πλευρό του συζύγου της, του φαραώ Ακενατών. Η δεύτερη υπόγεια αίθουσα είναι πιθανότατα ένας αποθηκευτικός χώρος που δεν έχει εξερευνηθεί και μάλλον χρονολογείται από την εποχή του Τουταγχαμών.

«Ελπίζω ότι θα βρούμε κάτι, όμως προς το παρόν τίποτα δεν είναι βέβαιο», είπε ο Ανάνι μιλώντας σε έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου έξω από τον τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, κοντά στο Λούξορ. Αμερικανοί ειδικοί πραγματοποίησαν σήμερα νέες αναλύσεις με ραντάρ στον τάφο, παρουσία του Βρετανού αρχαιολόγου.

Τα αποτελέσματα των νέων ερευνών θα ανακοινωθούν αύριο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.