Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Φωτάκης: Νέο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της έρευνας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των ερευνητικών φορέων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ανακοίνωσε την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου προσανατολισμένου στην προώθηση της έρευνας, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον τομέα αυτόν.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, το νέο αυτό πλαίσιο που θα αποτελεί παράλληλα χρηματοδοτικό εργαλείο, θα απευθύνεται σε ολόκληρο το ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό με στόχο να αξιοποιηθεί το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει.

Όπως τόνισε ο κ. Φωτάκης, την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των ερευνητικών φορέων, δίνοντας έμφαση στην επιστημονική ποιότητα και την πραγματική αριστεία.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται θέματα τα οποία:

- Αφορούν τη διακυβέρνηση των Ερευνητικών Φορέων, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ο έλεγχος από τυχόν αυθαιρεσίες.

- Αναμορφώνουν τη δομή και αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία.

- Βελτιώνουν τις εργασιακές συνθήκες για το ερευνητικό προσωπικό, δημιουργώντας ευκαιρίες, ιδιαίτερα για τους νέους επιστήμονες.

- Απλοποιούν τους κανόνες του ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) ώστε να διευκολύνεται η υλοποίηση και διαχείριση των σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε μια εμβληματική -όπως την χαρακτήρισε- θεσμική παρέμβαση που αφορά τη δημιουργία του Ιδρύματος Στήριξης Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΣΕΚ), το οποίο, όπως είπε, θα διέπεται από απλούς κανόνες, θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και η διακυβέρνησή του θα είναι ανεξάρτητη από την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

Το ΙΣΕΚ, όπως διευκρίνισε ο κ. Φωτάκης, θα διαχειρίζεται τους πόρους ενός Ταμείου αποκλειστικά επιφορτισμένου με τη στήριξη της Έρευνας και της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας. Το Ταμείο αυτό θα έχει δημόσιους πόρους από το ΠΔΕ, αλλά και ιδιωτικούς οι οποίοι σε πρώτη φάση θα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με ευνοϊκούς όρους δανεισμού.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, την τριετία 2016-2018 θα διατεθούν πόροι της τάξης των 240 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη νέων ερευνητών και τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

Τέλος ο κ. Φωτάκης ανακοίνωσε ότι για το 2016 θα καλυφθεί πλήρως η μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού των ερευνητικών φορέων, ενώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των ΑΕΙ της χώρας θα διατεθούν σύντομα πόροι ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.