Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Το AlphaGo της Google νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του go

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η τεχνητή νοημοσύνη επικράτησε έναντι του ανθρώπινου μυαλού στο τουρνουά.

Νικητής με διαφορά αναδείχθηκε σήμερα ο υπέρ υπολογιστής της Google AlphaGo, στο τουρνουά που διεξήχθη έναντι του Λι Σε-Ντολ, παγκόσμιου πρωταθλητή του αρχαίου κινέζικου παιχνιδιού στρατηγικής Go. Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της Deep Mind εξασφάλισε την τέταρτη νίκη του από τα συνολικά 5 ματς.

Ο Σε-Ντολ, ένας από τους κορυφαίους παίκτες του Go στον κόσμο, κατάφερε να κερδίσει μόνο έναν από τους γύρους, χάνοντας το βραβείο του 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Αντιπρόσωποι της Google είχαν δηλώσει ότι η ήττα του προγράμματος ήταν «πολύτιμη», καθώς εντοπίστηκε ένα πρόβλημα το οποίο και διόρθωσαν.

Το AlphaGo της Google νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του go

Το κινέζικο παιχνίδι θεωρείται ως μια πολύ πιο περίπλοκη πρόκληση για έναν υπολογιστή από ότι το σκάκι και οι νίκες του AlphaGo εκλαμβάνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Το τουρνουά ξεκίνησε στη Σεούλ στις 9 Μαρτίου, όπου το AlphaGo σημείωσε και την πρώτη του νίκη. Μετά τη δεύτερη ήττα του, ο Σε-Ντολ είχε δηλώσει «άφωνος», προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα είχε παίξει ένα «σχεδόν τέλειο παιχνίδι». Μετά το τέταρτο ματς, στο οποίο επικράτησε ο Νοτιοκορεάτης πρωταθλητής, είχε δηλώσει στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι «ποτέ άλλη φορά δεν με έχουν συγχαρεί τόσο πολύ που κέρδισα ένα παιχνίδι».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Go είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής με ιστορία τουλάχιστον 3.000 ετών. Κάθε παρτίδα περιλαμβάνει δύο παίκτες κατά την οποία ο ένας χρησιμοποιεί τα άσπρα τετραγωνάκια που βρίσκονται πάνω στο ταμπλό και ο άλλος τα μαύρα. Κάθε παίκτης τοποθετεί εναλλάξ πέτρες, προσπαθώντας να περικυκλώσει μια περιοχή, να φυλακίσει τις πέτρες του αντιπάλου του και να προστατεύσει τις δικές του. Το Go τελειώνει όταν οι παίκτες συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν άλλες πιθανές κινήσεις, ενώ η νίκη εξαρτάται από το μέγεθος περιοχή που ελέγχει ο κάθε παίκτης και τον αριθμό πετρών που έχει καταφέρει να φυλακίσει.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.