Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Κολομβία: Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας για σκάνδαλο πορνείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολομβίας, ο στρατηγός Ροδόλφο Παλομίνο, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, την επομένη της ανακοίνωσης περί της έναρξης πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του για την πιθανή εμπλοκή του σε ένα δίκτυο ανδρικής πορνείας.

Κολομβία: Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας για σκάνδαλο πορνείας

Η παραίτηση αυτή ακολούθησε εκείνη του υφυπουργού Εσωτερικών Κάρλος Φέρο, μετά την μετάδοση ενός βίντεο το οποίο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποδεικνύει την εμπλοκή του σε ένα δίκτυο πορνείας που αποκαλείται «η αδελφότητα του δαχτυλιδιού» από κολομβιάνικα ΜΜΕ και φέρεται να εξυπηρετούσε κυρίως πολιτικούς.

Ο 58χρονος στρατηγός δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρούσης της συζύγου του, των παιδιών του και ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας, ότι «υπό το φως των γεγονότων», «πήρα την απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο να με απαλλάξει από το καθήκον του γενικού διευθυντή της αστυνομίας», υποστηρίζοντας ότι έχει «απόλυτη επίγνωση» της «αθωότητάς του».

Ο Ροδόλφο Παλομίνο, που βρισκόταν στο αξίωμα από το 2013, είχε απορρίψει ήδη χθες τις «ψευδείς κατηγορίες», καταγγέλλοντας μια «εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης» σε βάρος του.

Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Λουίς Κάρλος Βιγιέγας έκανε γνωστό αργότερα ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την παραίτηση του Παλομίνο «παρά τη θέλησή της» και χαιρέτισε τις «εξαίρετες υπηρεσίες» του στρατηγού καθώς και τις «επιτυχίες του» στον αγώνα εναντίον των ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, του οργανωμένου εγκλήματος και των αριστερών ανταρτών.

«Ο στρατηγός Παλομίνο αφήνει την αστυνομία πιο αποτελεσματική και πιο ισχυρή από ποτέ στην ιστορία της Κολομβίας», πρόσθεσε ο Βιγιέγας.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε τον διορισμό του στρατού Χόρχε Ερνάντο Νιέτο στον θώκο του γενικού διευθυντή της αστυνομίας και ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα ανώτατο αξιωματικό για τις «υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα και στην αστυνομία (...) και για την πίστη του».

Η υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημοσίων λειτουργών — την οποία διευθύνει ο συντηρητικός Αλεχάνδρο Ορδόνιες, σφοδρός πολέμιος της κυβέρνησης — ανακοίνωσε χθες την έναρξη μιας «πειθαρχικής έρευνας» σε βάρος του Παλομίνο γα την «δημιουργία και την έναρξη της λειτουργίας ενός δικτύου πορνείας που αποκαλείται "η αδελφότητα του δαχτυλιδιού"». Τα γεγονότα που αφορά η έρευνα εκτυλίχθηκαν την περίοδο 2004-2008.

Σε βάρος του στρατηγού Παλομίνο υπάρχουν επίσης υποψίες περί «παράνομου πλουτισμού», «παρακολουθήσεις και παράνομες υποκλοπές» σε βάρος δημοσιογράφων.

Η ανακοίνωση της έναρξης έρευνας έγινε αμέσως μετά την παραίτηση του υφυπουργού Εσωτερικών, μετά την μετάδοση ενός βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί το 2008 και στο οποίο ο Φέρο, γερουσιαστής τότε, συζητούσε με έναν αξιωματικό της αστυνομίας σχετικά με το δίκτυο ανδρικής πορνείας.

Την 3η Δεκεμβρίου άρχισε μια χωριστή έρευνα από την εισαγγελία σε βάρος του Παλομίνο για παράνομες υποκλοπές των επικοινωνιών της διευθύντριας του ραδιοφωνικού σταθμού La Fm, Βίκι Δάβιλα, η οποία είχε αποκαλύψει πως ο στρατηγός φέρεται να παρενοχλούσε σεξουαλικά έναν άλλον στρατιωτικό.

Ο συγκεκριμένος ραδιοφωνικός σταθμός ήταν αυτός που έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που οδήγησε στην παραίτηση τον Φέρο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.