Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Διχάζει η μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αιτούντες άσυλο που πάσχουν από καρκίνο.

Στην Αυστραλία οι αιτούντες άσυλο φτάνουν τους 267 και κάποιοι εξ αυτών πάσχουν από σοβαρές και ανίατες ασθένειες, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας αποφάσισε υπέρ του δικαιώματος της κυβέρνησης ν' απελαύνει όσους έχουν αιτηθεί άσυλο και κρατούνται στο μικρό νησί Ναούρου, στα νότια του Ειρηνικού ωκεανού και σε απόσταση 3.000 χλμ από τη βορειοανατολική Αυστραλία. Η απόφαση προκάλεσε την άσκηση κριτικής από τον ΟΗΕ, αλλά και διαμάχες με θρησκευτικούς ηγέτες, οι οποίοι προσφέρουν καταφύγιο στους αιτούντες πολιτικό άσυλο.

Το κέντρο έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής για τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για υποθέσεις κακοποίησης παιδιών, αλλά και σεξουαλικών επιθέσεων.

Οι απελάσεις ενδέχεται ν' αρχίσουν εντός των ημερών, ενώ κάποιες περιπτώσεις χρίζουν ειδικής αντιμετώπισης, εξαιτίας ασθενειών, δήλωσε ο Μάικλ Πεζούλο, γραμματέας στη Διεύθυνση Μετανάστευσης και Συνοριακής Προστασίας.

«Σε μερικές περιπτώσεις μιλάμε για καρκίνο, αλλά και για άλλες μακροχρόνιες ασθένειες. Σε κάποιες περιπτώσεις, για λόγους που σχετίζονται με μακροχρόνιες και ανίατες ασθένειες, μερικοί από αυτούς υποθέτω ότι θα μείνουν εδώ για αρκετό χρόνο» δήλωσε ο Πεζούλο στη διάρκεια ακρόασης στο κοινοβούλιο.

Μεταξύ των προσφύγων συμπεριλαμβάνονται 37 μωρά, που μεταφέρθηκαν στην Αυστραλία από το Ναούρου και χρίζουν ιατρικής αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με την αμφιλεγόμενη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει η Αυστραλία, οι αιτούντες άσυλο, που προσπαθούν να φτάσουν δια θαλάσσης στη χώρα και η προσπάθειά τους ανακόπτεται, στέλνονται σε κέντρα στο Ναούρου ή στο νησί Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα, χάνοντας το δικαίωμα επανεγκατάστασης στην Αυστραλία.

Τόσο το κυβερνών συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα του πρωθυπουργού Μάλκολμ Τέρνμπουλ, αλλά και το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, υποστηρίζουν την εφαρμογή της πολιτικής αυτής, που εισήγαγε ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Κέβιν Ραντ. Τα δύο κόμματα υποστηρίζουν ότι η πολιτική της αποτροπής είναι αναγκαία για να σταματήσουν οι αιτούντες άσυλο να χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, καθώς τη διασχίζουν με σάπιες βάρκες, έχοντας πέσει θύματα εκμετάλλευσης από λαθροδιακινητές.

Οι αριθμοί των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Αυστραλία είναι σχετικά μικροί, σε σύγκριση με τους αριθμούς αυτών, που αιτούνται άσυλο στην Ευρώπη, ωστόσο το ζήτημα αποκτά σοβαρή πολιτική διάσταση στην Αυστραλία, αλλά και στο εξωτερικό. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Αυστραλία ανακοίνωσε την τοποθέτηση του βετεράνου πολιτικού Φίλιπ Ράντοκ στη θέση του πρώτου ειδικού της απεσταλμένου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η Αυστραλία έχει σοβαρή παράδοση στην προώθηση και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ. Ράντοκ αντανακλά τη δέσμευση της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεισφοράς της Αυστραλίας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε η υπουργός των Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.