Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Πώς βγήκε η φράση «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη γνωστή έκφραση συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη.

Όταν κάποιος έχει εξαφανιστεί, λέμε πως δεν ακούσαμε από αυτόν «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση».

Τη γνωστή έκφραση συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη και συγκεκριμένα στο απόσπασμα που περιγράφει την προσπάθεια του προφήτη Ηλία να πείσει τους Εβραίους να λατρεύουν τον έναν κι αληθινό Θεό κι όχι τον Βάαλ .

Όπως περιγράφεται στο «Βασιλέων, Γ’ 18:21-27» ο προφήτης Ηλίας κάλεσε το λαό και 400 προφήτες του Βάαλ στο όρος Καρμήλιον, όπου έκανε ένα θαύμα και γελοιοποίησε τους προφήτες του Βάαλ: (απόδοση στη Νεοελληνική)

«Ο προφήτης Ηλίας επλησίασεν όλους τους συγκεντρωθέντας εκεί και είπε προς αυτούς· “έως πότε εσείς θα χωλαίνετε και από τα δύο πόδια και θα κλίνετε πότε εδώ και πότε εκεί; Εάν ο Κυριος και Θεός των πατέρων μας είναι αληθινός, ακολουθήσατε αυτόν. Εάν όμως ο Βααλ είναι ο πραγματικός θεός, λατρεύσατε αυτόν”. Ο λαός δεν απήντησε τίποτε εις αυτά.

Ο δε Ηλιού είπε τότε προς τον λαόν· “εγώ έχω απομείνει εδώ εντελώς μόνος προφήτης του Κυρίου. Ενώ οι μεν προφήται του Βααλ είναι τετρακόσιοι και πεντήκοντα, οι δε προφήται του άλσους της Αστάρτης είναι τετρακόσιοι.

Ας μας δώσουν δύο βόϊδια και ας εκλέξουν αυτοί ένα βόϊδι, ας το κόψουν εις τεμάχια και ας το επιθέσουν επάνω εις τα ξύλα. Φωτιά όμως να μη ανάψουν. Το ίδιο θα κάμω και εγώ στο βόϊδι το άλλο και δεν θα ανάψω φωτιά επί του θυσιαστηρίου.

Σεις, οι ιερείς των ειδώλων, θα φωνάζετε και θα παρακαλήτε τον θεόν σας και εγώ επίσης θα επικαλεσθώ το όνομα Κυρίου του Θεού μου. Εκείνος ο Θεός θα είναι αληθινός και πραγματικός, ο οποίος θα ακούση την προσευχήν και θα στείλη πυρ επάνω στο θυσιαστήριον”. Ολοι οι παριστάμενοι αντιπρόσωποι του λαού, απεκρίθησαν και είπαν· “καλός είναι αυτός ο λόγος, τον οποίον μας είπες ας γίνη έτσι”.

Τοτε ο Ηλίας είπεν στους προφήτας της αισχύνης· “διαλέξετε σεις δια τον εαυτόν σας τον ένα μόσχον και ετοιμάσατό τον σεις πρώτοι, διότι είσθε πολλοί και επικαλεσθήτε το όνομα του θεού σας. Φωτιά όμως να μη θέσετε επάνω στο θυσιαστήριον”.

Εκείνοι επήραν τον μόσχον, ητοίμασαν αυτόν και επεκαλούντο το όνομα του Βααλ από την πρωίαν έως την μεσημβρίαν και έλεγαν· “ω Βααλ, επάκουσέ μας. Ακουσε την προσευχήν μας, Βααλ” ! Αλλά ο θεός των ούτε τους ήκουσεν ούτε και τους απήντησεν (στο πρωτότυπο: καὶ οὐκ ἦν φωνὴ καὶ οὐκ ἦν ἀκρόασις). Εκείνοι δε έτρεχαν γύρω από το θυσιαστήριον, το οποίον κατεσκεύασαν, παρακαλούντες συνεχώς τον Βααλ.

Εφθασεν η μεσημβρία, ο δε προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης, ειρωνευόμενος αυτούς, τους είπε· “παρακαλέσατε αυτόν με ακόμη μεγαλυτέραν φωνήν, διότι είναι θεός ! Ισως φλυαρεί κάπου, πιθανόν να ευρίσκεται προς σωματικήν του ανάγκην, δεν αποκλείεται και να κοιμάται. Φωνάξτε, δια να εξυπνήση”!»

Όταν στη συνέχεια ο προφήτης Ηλίας ζήτησε τη βοήθεια του Θεού, την ίδια στιγμή άναψε ο σωρός των ξύλων, που είχε θέσει το μοσχάρι που του είχαν δώσει οι προφήτες του Βάαλ. Έτσι αποδείχτηκε ποιος ήταν ο αληθινός Θεός.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.