Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής: Τι ακριβώς είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια τοπική διάταση της κοιλιακής αορτής, αποτέλεσμα εξασθένησης του αορτικού τοιχώματος.

Η αορτή είναι το κύριο και μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο-αρτηρία (~2εκ. διάμετρος) που κατευθύνει την κυκλοφορία του αίματος από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

Ξεκινώντας από την καρδιά, διατρέχει από το στήθος (θωρακική αορτή) προς την κοιλιά (κοιλιακή αορτή) και τελικά διχάζεται στη δεξιά και αριστερή λαγόνια αρτηρία που τροφοδοτούν την κυκλοφορία προς τα πόδια.



Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε κατά μήκος της κοιλιακής αορτής, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται κάτω από τις νεφρικές αρτηρίες (υπονεφρικό ανεύρυσμα) οι οποίες συνδέουν την αορτή με τα νεφρά.

Μπορεί να ποικίλει σε μέγεθος και όσο μεγαλώνει υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να ραγεί.

Η ρήξη ανευρύσματος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δύναται να προκαλέσει αιμορραγία σε βαθμό απειλητικό για τη ζωή του ασθενή.

Για το λόγο αυτό συνιστάται η αντιμετώπισή του προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ρήξης.
Αίτια ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Το ανευρύσμα κοιλιακής αορτής είναι μια πολυπαραγοντική νόσος όπου σημαντικό ρόλο παίζει ηκληρονομικότητα.

Η αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών) αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και δημιουργίας ανευρύσματος κοιλιακής αορτής καθώς αποδυναμώνει το αορτικό τοίχωμα.

Η αθηροσκλήρωση είναι συνήθως απόρροια του καπνίσματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), της υψηλής χοληστερόλης (υπερχοληστερολαιμία) και της ηλικίας (>60 ετών).

Τα αορτικά ανευρύσματα είναι συχνότερα στους άντρες και μπορούν να εμφανιστουν χωρίς υπόστρωμα αθηροσκλήρωσης στις παρακάτω περιπτώσεις:

• Κληρονομικότητα (συγγενείς πρώτου βαθμού με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής)
• Συγγενείς ανωμαλίες όπως κληρονομική αδυναμία του τοιχώματος των αγγείων (διαταραχές συνδετικού ιστού): σύνδρομο Marfan, σύνδρομο Ehlers Danlos, σύνδρομο Turner και πολυκυστική νόσος των νεφρών.
• Άλλες συγγενείς ανωμαλίες: διγλώχινα αορτική βαλβίδα, στένωση του ισθμού της αορτής
• Λοίμωξη (αορτίτιδα)
• Τραύμα


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.