Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

«Έφυγε» ο Μισέλ Τουρνιέ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Μισέλ Τουρνιέ, ένας από τους πιο σημαντικούς Γάλλους συγγραφείς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, πέθανε χθες σε ηλικία 91 ετών στο σπίτι του κοντά στο Παρίσι, είπε η οικογένειά του και ο δήμαρχος του χωριού που ζούσε, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έφυγε» ο Μισέλ Τουρνιέ

"Απεβίωσε χθες στις 7:00 μ.μ., περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, είπε ο βαφτισιμιός του Λορόν Φελικουλί, τον οποίο ο συγγραφέας θεωρούσε θετό του γιό.
Ο θάνατος του Τουρνιέ επιβεβαιώθηκε και από τον δήμαρχο του Σουαζέλ, ενός χωριού 550 περίπου κατοίκων νοτιοδυτικά του Παρισίου, όπου ο Τουρνιέ, πιστός καθολικός, είχε ζήσει τα τελευταία 50 χρόνια.

Το 1970 ο Τουρνιέ κέρδισε το μεγάλο λογοτεχνικό Βραβείο Γκονκούρ για το βιβλίο του "Ο Δράκος", ένα μυθιστόρημα για έναν άνθρωπο που στρατολογεί παιδιά στο ναζισμό.

Δεκαετίες αργότερα, ο Τουρνιέ μαζί με άλλους συγγραφείς όπως ο Άρθουρ Μίλερ, ο Γκύντερ Γκρας, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς, συνέβαλλε σε μια ανθολογία διηγημάτων που εκδόθηκε το 2004 με τίτλο "Λέγοντας Ιστορίες". Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου διατέθηκαν στη μάχη ενάντια στο AIDS στη Νότια Αφρική.Ο Τουρνιέ έγραψε επίσης και παιδικά βιβλία, και του άρεσε να μιλάει σε σχολεία για τα βιβλία του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε δήλωση για τον θάνατό του τον αποκάλεσε "μεγάλο συγγραφέα τεράστιου ταλέντου".Σύμφωνα με τον Φελικουλί, η υγεία του νονού του είχε επιδεινωθεί τελευταία και "δεν ήθελε πια να συνεχίσει τη μάχη".

Ο Αλέν Σινιέρ, δήμαρχος του Σουαζέλ, είπε ότι ο συγγραφέας ήθελε να ταφεί στο χωριό όπου ζούσε από το 1957. "Ήταν λίγο ερωτευμένος με το χωριό. Είχε διαλέξει τον τόπο ταφής του, κοντά σε ένα δέντρο".


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.