Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντός του 2016 τον προωθεί η κυβέρνηση προς ψήφιση.

Σταδιακά ξεδιπλώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, μεταβάλλοντας άρδην τα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές προκηρυχθούν.

Το θέμα «άνοιξε» και επίσημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ουσιαστικά, το Μέγαρο Μαξίμου εντάσσει ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς στους εκλογικούς του σχεδιασμούς σε μια περίοδο που λόγω κρίσης και μνημονίων ο πολιτικός χρόνος έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό. Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή απαιτούνται 200 βουλευτές, με το κυβερνητικό επιτελείο να στοχεύει στη συναίνεση από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων και του ΚΚΕ, προκειμένου να μην χρειαστούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής αλλά και της ΝΔ που εκτιμάται ότι θα ασκήσει σφοδρές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από το κυβερνητικό επιτελείο, ο νέος εκλογικός νόμος θα προβλέπει μείωση του μπόνους των πενήντα εδρών για το πρώτο κόμμα και σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Επί τάπητος έχει πέσει και το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου του 3% σε 2,5% ή και 2% για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή, με την πρόταση του κ. Κουρουμπλή να προσκρούει μέχρι στιγμής πάνω στην άρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Αναφορικά με τη μείωση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, το επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών εξετάζει ποιος θα είναι ο ακριβής αριθμός του μπόνους για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ακυβερνησίας σε περίπτωση που υιοθετηθεί ένα σύστημα πλήρους αναλογικής αντιπροσώπευσης.

Όσον αφορά στο σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, τις οποίες χαρακτήρισε «εκκολαπτήρια διαφθοράς», ο κ. Κουρουμπλής τόνισε στην ΕΡΤ πως «δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιφέρειες με πάνω από 6 βουλευτές». Βάσει των όσων είπε ο αρμόδιος υπουργός, στο μικροσκόπιο για «σπάσιμο» μπαίνουν οι εξής εκλογικές περιφέρειες: Β' Αθηνών (44 έδρες), Α' Αθηνών (14 έδρες), Α' Θεσσαλονίκης (16 έδρες), Αττικής (15 έδρες), Β' Θεσσαλονίκης (9 έδρες), Β' Πειραιά (8 έδρες), Αχαΐας (8 έδρες), Ηρακλείου (8 έδρες), Λαρίσης (8 έδρες) και Αιτωλοακαρνανίας (7 έδρες).

Τις βασικές πτυχές της σχεδιαζόμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος σε συνέντευξή του τόνισε τη Δευτέρα πως «ο νέος εκλογικός νόμος θα φέρει νέα ήθη». «Το θέμα είναι το εάν η πρωτοβουλία θα έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά και εάν θα επιχειρήσει να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ζήτημα που έχει να κάνει με την αποχή του 40% της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αποστρέφει το πρόσωπό της -και κυρίως νέοι και ικανοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικό ρόλο-, στα δημόσια πράγματα» πρόσθεσε ο κ. Κουρουμπλής, κάνοντας λόγο για «ποιοτική παρέμβαση ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις και πονηριές» και προαναγγέλοντας σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

«Όλοι αυτοί οι μεταρρυθμιστές, που τους ακούω μέχρι σήμερα, επανειλημμένα έφερναν τη διάταξη στη Βουλή και υπήρχε ένας από μηχανής θεός και έπαιρνε πίσω τη διάταξη, γιατί έπρεπε η Β' Αθηνών να παραμείνει, για να εξυπηρετεί συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στη ΝΔ. Περί αυτού πρόκειται...».

Μέσα στο 2016, είπε, «πρέπει με ανοιχτές και απροκατάληπτες διαδικασίες να θέσουμε τα θέματα ... το μπόνους, τις περιφέρειες, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών».

«Όλα αυτά είναι αιτήματα της κοινωνίας. Δεν μπορεί να τα αντιπαρέλθει κανείς, εάν θέλει να μιλάει με την κοινωνία και να επαναφέρει στο δημόσιο χώρο όλον αυτό τον κόσμο που αποστρέφεται την πολιτική. ... Θα προηγηθεί διάλογος και με τα κόμματα και με τους φορείς και με την κοινωνία. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα έχει μέσα το στοιχείο του αιφνιδιασμού» τόνισε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.