Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Νέο ασφαλιστικό: Τι αλλαγές και ανατροπές φέρνει

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαβάστε τα σχετικά άρθρα με το θέμα.


--------------

Κατρούγκαλος: Εισφορές από όλους ανάλογα με το εισόδημα


«Στο μέλλον όλοι οι Έλληνες θα δίνουν εισφορές ανάλογες με το εισόδημά τους. Και θα παίρνουν σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές που έχουν δώσει» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «δύο βασικές καινοτομίες της μεταρρύθμισής μας» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρώτον, θα έχουμε πια ενιαίους κανόνες για όλους, ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη, και δεύτερον καθιερώνουμε τον νέο τύπο σύνταξης, που δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές αλλά αποκλειστικά από τη φορολογία».

«Οι κύριες συντάξεις, όπως καταβάλλονται σήμερα, θα είναι απολύτως κατοχυρωμένες. Αν με τον νέο τρόπο υπολογισμού, η νέα σύνταξη θα υπολείπεται της παλιάς, θα διατηρήσουμε το επιπλέον ποσό σαν προσωπική διαφορά» σημείωσε ο υπουργός.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «η πρότασή μας είναι να τις διατηρήσουμε στο ύψος που είναι σήμερα». Ερωτηθείς αν δεν καταφέρει να κατοχυρώσει το σύνολο των επικουρικών, ο υπουργός τόνισε ότι «για να καλύψουμε την αναγκαία χρηματοδότηση των επικουρικών, η πρότασή μας είναι να υπάρχει μία μικρή αύξηση των εισφορών στις επικουρικές συντάξεις ώστε να τις σώσουμε».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ



--------------

Ο Κατρούγκαλος για τους δανειστές: Καμία από τις προτάσεις δεν έχει απορριφθεί


«Είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Καμία από τις προτάσεις μας δεν έχει απορριφθεί, καμία δεν έχει εγκριθεί. Όλα είναι στο τραπέζι» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ για το ασφαλιστικό.

Αναφορικά με τις κύριες συντάξεις ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα μειωθούν και τόνισε ότι «είναι έξω από το τραπέζι αυτή η κουβέντα».

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «ξεκινάμε τη διαπραγμάτευση με στόχο να μην χαθούν ούτε οι επικουρικές».

«Δεν θεωρώ την μάχη για τις επικουρικές συντάξεις χαμένη, εικονική. Δεν το λέω αυτό για τα μάτια του κόσμου» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν υπάρξει αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση θα ζητήσει ξανά τη γνώμη των πολιτικών αρχηγών «ώστε να έχουμε μία εθνική γραμμή απέναντι σε αυτό το ζήτημα».

«Αν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν συμφωνήσουν έχουμε και την κοινωνία που θα πρέπει να δούμε προς τα πού θα κατευθυνθεί» συμπλήρωσε ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν εννοεί ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα.

«Δεν είναι το δημοψήφισμα μοναδικός τρόπος για να ξέρουμε τι λέει η κοινωνία. Εισπράττουμε όλοι μία αγωνία του μέσου ανθρώπου. Η κοινωνία μας φωνάζει ‘όχι άλλες μειώσεις’ και πιστεύω ότι αυτή τη φωνή θα την ακούσουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ



--------------

Αποστάσεις Αθήνας - Βρυξελλών στο ασφαλιστικό


Μεγάλη απόσταση χωρίζει Αθήνα και Βρυξέλλες στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού και της επίτευξης της δημοσιονομικής εξοικονόμησης στην οποία έχει δεσμευθεί η χώρα, με τους δανειστές να ζητούν μονιμότερες, βαθύτερες και πιο φιλόδοξες τομές σε βασικά σημεία του σημερινού συστήματος.

Όπως είχε αποκαλύψει η Realnews πριν από δύο εβδομάδες ο βασικός κορμός των ιδεών που διακινούνται στις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και τη Φρανκφούρτη έχουν ως εξής:

-ενοποίηση των 16 ταμείων σε 1 εξομοίωση των όρων και των αποδοχών,

-κατάργηση του εφάπαξ,

-εξίσωση των υψηλών συντάξεων τον ευγενών ταμείων στα επίπεδα του ΙΚΑ

-κατάργηση όλων των εξαιρέσεων ακόμα και όσες αφορούν τους αιρετούς,

-γρηγορότερη αύξηση των ορίων ηλικίας,

-κίνητρα για παραμονή στην εργασία μέχρι τα 71,

-κίνητρα για πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση,

-ανώτατο όριο τα 1800 ευρώ καθαρά στον ιδιωτικό τομέα και

-1200 με 1300 στο δημόσιο, περιλαμβανομένων ΔΕΚΟ, οργανισμών και άλλων,

-“ταρίφα” ανάλογα με τα χρόνια εργασίας με πρώτο σκαλοπάτι τα 700 ευρώ,

Την ίδια ώρα, η συζήτηση περί του λεγόμενου ποσοστού αναπλήρωσης δεν αφορά τους δανειστές καθώς από την πλευρά τους είναι “το τι μπορεί να δίνει το νέο σύστημα με βάση τις εισφορές και τον εργασιακό βίο” και όχι τι ποσοστό του μισθού θα λαμβάνει κανείς ως σύνταξη. Ειδικά δε για τους συνταξιούχους του δημοσίου, η πεποίθηση στις Βρυξέλλες είναι πως “δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κρατήσεις, τη στιγμή που τα χρήματα προέρχονται από την ίδια τσέπη του προϋπολογισμού”.

Συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι οι δανειστές ζητάνε μειώσεις και στις κύριες συντάξεις, αλλά σε αντίθεση με την κοινή ελληνική πρακτική και αντίληψη, όχι οριζόντιες, παρά μόνο στο δημόσιο και στα ευγενή ταμεία - όπου ουδείς μιλάει για 20 και 30%, αλλά για περιπτώσεις όπου τα 4.500, τα 3.500 και τα 3.000 ευρώ θα πέσουν στα 1.000, 800 και 700 ευρώ.

Από το ρεπορτάζ δε, προκύπτει ότι στο Συμβούλιο των κρατών μελών δεν υπάρχουν συμμαχίες για να αποφευχθούν οι μειώσεις, όπως έχει ακουστεί πως θα επιδιώξει η Αθήνα. Μάλιστα πολλές χώρες, όχι μόνο της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και του λεγόμενου Νότου, βλέπουν με έντονο εκνευρισμό τις συζητήσεις στην Αθήνα.

Πηγή του Συμβουλίου που εκ της θέσεως ξέρει καλά τις διαθέσεις στο Εurogroup έλεγε στο real.gr ότι “αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να γίνει σε επίπεδο υπουργών, διότι αν γίνει τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με την πρώτη χώρα που θα συγκρίνει τα μέσα επίπεδα των συντάξεων στην Ελλάδα με τα δικά της”, υπονοώντας τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία, τις χώρες της Βαλτικής, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Λουξεμβούργο δεν θα τοποθετηθεί, η Ιταλία, επίσης, η Γαλλία θα αρκεστεί σε διάφορες φραστικές παρεμβάσεις γενικής στήριξης της ελληνικής υπόθεσης και η Γερμανία δεν θα χρειαστεί να πείσει κανέναν για τίποτα.

Οι εταίροι σε αυτό το θέμα έχουν την ίδια άποψη με το ΔΝΤ, σε αντίθεση με τα κυβερνητικά υπονοούμενα, ενώ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το ΔΝΤ δεν θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα και θα παγώσουν οι εκταμιεύσεις.

Μόλις χθες, καθόλου τυχαία, ο Πιέρ Μοσκοβισί σε τηλεοπτική του συνέντευξη, μίλησε για την ανάγκη για διατήρηση του λεγόμενου “ενάρετου κύκλου” με την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθούν νέες επιπλοκές.

--------------

Όλοι σε ένα Ταμείο - Ποιοι πληρώνουν το "μάρμαρο" του νέου ασφαλιστικού


Σε ένα Ταμείο θα υπάγονται με το νέο ασφαλιστικό σύστημα όλοι οι εργαζόμενοι καθώς καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, ενώ σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης οι εισφορές θα είναι ίδιες για όλους.

Αυτό σημαίνει πως οι εισφορές για τους αγρότες θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ αντίστοιχα θα μειωθούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εάν περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης από τους δανειστές, οι οποίοι το έλαβαν το βράδυ της Δευτέρας και μετά τη συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις για τους παλαιούς συνταξιούχους τουλάχιστον έως τη λήξη του προγράμματος.

Με βάση τον νέο υπολογισμό των συντάξεων εάν παρατηρηθεί μείωση αυτή θα καλύπτεται από την προσωπική διαφορά, η οποία όμως θα καταργηθεί το 2018. Όπως φαίνεται όμως το "μάρμαρο" θα πληρώσουν οι νέοι συνταξιούχοι καθώς για εκείνους αναμένεται να υπάρξει μεσοσταθμική μείωση συντάξεων 15% εξαιτίας της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης κάτι που αφορά σε συντάξεις από 700 – 750 ευρώ και πάνω.

Το ποσοστό αναπλήρωσης για 40 χρόνια ασφάλισης ανέρχεται στο 60%, ενώ προβλέπεται ότι οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου. Παράδοξη θεωρείται η διάταξη σύμφωνα με την οποία όσο μεγαλύτερο μισθό παίρνει ένας ασφαλισμένος, τόσο μικρότερη θα είναι η σύνταξη που θα πάρει καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης είναι αντιστρόφως ανάλογο με το ύψος του μισθού.

Ενδεικτικά, εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ και 15 χρόνια ασφάλισης θα λάβει με το νέο σύστημα 500 ευρώ σύνταξη και εργαζόμενος με 2.000 ευρώ μισθό και 15 χρόνια ασφάλισης θα λάβει 700 ευρώ σύνταξη (αντί για 900 με το παλιό σύστημα).

Στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει για το 2016 το ΕΚΑΣ ωστόσο οι δικαιούχοι θα μειωθούν σημαντικά αφού αυστηροποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το εν λόγω επίδομα καταργείται από το 2020. Αναφορικά με τις επικουρικές, το σχέδιο της κυβέρνησης δεν προβλέπει άμεση μείωσή τους, ωστόσο αυτή προκύπτει εμμέσως μέσα από την αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές, τόσο για τους εργοδότες (1%) όσο και για τους εργαζόμενους (0,5%).

Επιπρόσθετα, με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος να "μετονομάζεται" σε ρήτρα βιωσιμότητας που προβλέπει αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και αποθεματικών για την καταβολή τους, μένει να απαντηθεί τι θα συμβεί όταν αυτά... στερέψουν. Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο της κυβέρνησης, προκύπτει:

Μείωση του εφάπαξ 8%-10%
Μείωση στα μερίσματα 25%-30%
Πλαφόν στις 2.200 -2.300 ευρώ για ατομική σύνταξη και
Πλαφόν στις 3.000 ευρώ για πολλαπλές συντάξεις.

--------------

Μειωμένες έως και 30% οι μελλοντικές συντάξεις


Μεσοσταθμικές μειώσεις 15% στις κύριες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα άνω των 750 ευρώ φέρνει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, ειδικοί αναφέρουν στο «Enikonomia» ότι οι μειώσεις στους υψηλόμισθους μπορεί να αγγίξουν και το 30% με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, απεστάλη χθες, επίσημα, στους εκπροσώπους των θεσμών.

Την ίδια στιγμή, στoν αέρα βρίσκονται και οι νυν συνταξιούχοι, καθώς με βάση το σχέδιο νόμου η προσωπική διαφορά που θα βρεθεί από τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα πρέπει να εξαλειφθεί σταδιακά αμέσως μετά τη λήξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Με αυτόν τρόπο η κυβέρνηση θα καταφέρει να αποφύγει την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων εφόσον το ποσό που καταβάλλεται είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύψει, μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ήτοι τον Ιούλιο του 2018, θα ξεκινήσουν οι μειώσεις, μέχρι την τελική αντιστοίχιση με τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

Παράλληλα, περιλαμβάνονται σαρωτικές αλλαγές στη δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως η αύξηση των εισφορών κατά 1 μονάδα για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους, καθώς και η δημιουργία ενός υπερ-ταμείου μαμούθ, του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με τρεις αυτοτελείς κλάδους (κύριας ασφάλισης, εφάπαξ και λοιπών παροχών).

Μειώσεις προβλέπονται για τα εφάπαξ κατά περίπου 10%, ενώ και για τις νέες επικουρικές συντάξεις το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει, για 40 έτη ασφάλισης στο 18%, όταν σήμερα κάποιος μπορούσε να λάβει επικουρική σύνταξη ακόμη και 40% - 50% της κύριας σύνταξής του, για 35 έτη ασφάλισης.

Ακόμη, για τη λήψη εθνικής σύνταξης καθιερώνεται πέναλτι, αφού θα μειώνεται αναλογικά με την ηλικία συνταξιοδότησης σε περιπτώσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας.

Η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη γήρατος, ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης (62 με 40 ή 67 με 15).

Στον αντίποδα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για την εξεύρεση νέων πόρων για την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς στο άρθρο 63 αναφέρεται ότι θα καθοριστούν μελλοντικά από τη διυπουργική επιτροπή.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, οι επικεφαλής των θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή κοντά στις 20 του μήνα, προκειμένου να έχει ψηφιστεί το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου.

Νέος τρόπος υπολογισμού

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων βασίζεται στις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου, ενώ προβλέπονται χαμηλότεροι συντελεστές υπολογισμού της τελικής παροχής.

Σύμφωνα με ειδικούς, μεγάλοι χαμένοι θα αποδειχθούν οι εργαζόμενοι για πολλά έτη, με υψηλές αποδοχές, πάνω από 2.000 ευρώ, καθώς θα δουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30% σε σχέση με αυτή που θα έπαιρναν αν εφαρμοζόταν το διπλό σύστημα υπολογισμού που προβλέπει ο νόμος Λοβέρου - Κουτρουμάνη (3863/2010).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με το παλαιό σύστημα και 35 έτη ασφάλισης, εργαζόμενος που το μέσο μηνιαίο εισόδημά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ασφαλιστικής του διαδρομής ανέρχεται σε 800 ευρώ, θα έπαιρνε σύνταξη 781,5 ευρώ, ενώ με το προτεινόμενο η σύνταξη θα πέσει στα 699,3 ευρώ. Αν ο ασφαλισμένος του παραδείγματος είχε μέσο μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.381 ευρώ, ενώ με το νέο 1.168 ευρώ.
Με 20ετία και 1.000 ευρώ μέσο εισόδημα, με τον παλαιό τρόπο η σύνταξη ανέρχεται σε 769,5 ευρώ, ενώ με το νέο πέφτει στα 679 ευρώ. Αν το εισόδημα στην 25ετία φθάνει τα 1.500 ευρώ, με τον παλαιό τρόπο η σύνταξη υπολογίζεται στα 836,6 ευρώ, ενώ με το νέο στα 762,5 ευρώ.

Αντίστοιχα, στην 30ετία, με μέσο εισόδημα 1400 ευρώ, η “παλαιά” σύνταξη θα ήταν 924,7 ευρώ, ενώ η “νέα” 796,8 ευρώ. Στα 2.000 ευρώ με 30ετία, από 1.157,5 ευρώ η σύνταξη πέφτει στα 973,8 ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, επανυπολογισμό των συντάξεων και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικών μειώσεων, στο πλαίσιο της “προσωπικής διαφοράς”.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων εφόσον το ποσό που καταβάλλεται είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύψει, μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ήτοι τον Ιούλιο του 2018, θα ξεκινήσουν οι μειώσεις, μέχρι την τελική αντιστοίχιση με τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

Παράλληλα, προβλέπονται αυστηρότερα κριτήρια για χορήγηση ΕΚΑΣ το οποίο καταργείται σταδιακά τον Δεκέμβριο του 2019.

Σαρωτική ενοποίηση ταμείων

Ένα υπερ-ταμείο με την καθιέρωση κοινών εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Ο νέος φορέας θα ονομάζεται Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και θα ενταχθούν σε αυτό, σταδιακά από την 1/1/2016 όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ –ΜΜΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ).

Εξαιρούνται μόνο οι διευθύνσεις του ΝΑΤ και του ΟΓΑ για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα πλέον θα οδηγούνται στον κουμπαρά του νέου φορέα. Για το λόγο αυτό θεσπίζονται μία Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών και μία Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών. Στον ΕΦΚΑ θα λειτουργεί ειδική διεύθυνση συγκέντρωσης των οφειλών και προώθησης της διαδικασίας είσπραξης ή κατάσχεσης.

Στο νέο υπερ - ταμείο κύριας ασφάλισης, που θα εμπεριέχει ως ξεχωριστές διευθύνσεις και τους τομείς παροχής εφάπαξ, θα ισχύουν κοινοί κανόνες υπολογισμού των συντάξεων, εφεξής.

Αύξηση εισφορών

Υπέρογκη αύξηση των εισφορών τους θα δουν αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενοι. Το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις κύριες συντάξεις.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών, ορίζεται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, ήτοι 5.860 ευρώ.

Για τις περιπτώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά ασφάλισης, προβλέπεται σταδιακή αναπροσαρμογή από 1/1/2017 και εφεξής.

Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται οι αγρότες, για τους οποίους προβλέπεται ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, από 1/1/2017 η καταβολή εισφοράς στον κλάδο κύριας σύνταξης επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Σταδιακά, έως το 2019 το συνολικό ποσοστό αυξάνεται από 7% σήμερα, σε 20%.

Αναλυτικά, έως 31.12.2016 το ύψος του ποσοστού υπολογισμού ασφαλίστρου κλάδου σύνταξης αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε ποσοστό 10%.

Κατά το έτος 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1/1/2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%. Κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα για τους αγρότες, ορίζονται τα 468 ευρώ το μήνα.

Στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ, από 1/1/2017 προβλέπεται μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Το εισόδημα θα καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά δεν είναι χαμηλότερη από το 20% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, ήτοι 117 ευρώ.

Διατάξεις νόμου που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από το ΕΤΑΑ, κατά την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση, καταργούνται από 1/1/2017.

Αύξηση εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αύξηση των εισφορών στην επικούριση κατά 1,5 μονάδα. Συγκεκριμένα, από 1/1/2016 και μέχρι την 31/12/2018, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των μισθωτών, ασφαλισμένων πριν και μετά την 1/1/1993, υπολογίζεται σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 4% για τον εργοδότη.

Μετά το πέρας της τριετίας, η μηνιαία εισφορά επανέρχεται στο ύψος που ίσχυε κατά την 31/12/2015. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι τα έσοδα από την αύξηση των εισφορών θα ανέλθουν σε 530 εκατ. ευρώ.

Δείτε εδώ τις 170 σελίδες του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
--------------

Τα νέα πλαφόν για όλες τις συντάξεις


Νέα πλαφόν έρχονται για τους υψηλοσυνταξιούχους και όσους εισπράττουν συντάξεις από πολλαπλές πηγές.

Η τελική ελληνική πρόταση για το νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία αποστέλλεται σήμερα στους εκπροσώπους των θεσμών, προβλέπει -σύμφωνα με πληροφορίες- νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη στα 2.300 ευρώ, ενώ ανώτατο όριο 3.000 ευρώ προβλέπεται για το άθροισμα των συντάξεων που εισπράττει ο δικαιούχος από πολλαπλές πηγές (κύρια, επικουρική, μέρισμα κ.λπ.).

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης συνδέει τα νέα πλαφόν με τον θεσμό της εθνικής σύνταξης, η οποία θα υπολογίζεται στο 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος και με τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται στα 384 ευρώ. Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το καινούργιο πλαφόν για την κύρια σύνταξη τοποθετείται στο 6πλάσιο της εθνικής σύνταξης (2.304 ευρώ), ενώ για το άθροισμα των συντάξεων στο 8πλάσιο αυτής (3.072 ευρώ). Τα νέα όρια που καθορίζουν το «ταβάνι» σε κύρια σύνταξη και εισόδημα συνταξιούχων αφορούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθαρά - καταβαλλόμενα ποσά. Κυβερνητικοί κύκλοι διευκρινίζουν πως το μέτρο δεν έχει μεγάλη οικονομική απόδοση, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σήμερα το πλαφόν για μια σύνταξη ανέρχεται στα 2.773 ευρώ (μαζί με τα οικογενειακά επιδόματα), αλλά πρόκειται για μεικτό ποσό, πριν από τις μνημονιακές περικοπές. Για το άθροισμα των συντάξεων το ισχύον όριο βρίσκεται στα 3.680 ευρώ καθαρό - καταβαλλόμενο ποσό. Κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ εισπράττουν 3.850 συνταξιούχοι, ενώ συνολικό εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μέρισμα κ.λπ.) άνω των 3.000 ευρώ έχουν 2.500 συνταξιούχοι.

Από 4 έως 10 συντάξεις
Σημειώνεται πως 81.000 συνταξιούχοι εισπράττουν από τέσσερις μέχρι και δέκα συντάξεις, ενώ η μεγάλη πλειονότητα -δηλαδή 2,24 εκατομμύρια- παίρνουν μία ή δύο συντάξεις. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως τα νέα πλαφόν αφορούν κυρίως πολυσυνταξιούχους (εισπράττουν σύνταξη από ίδιο δικαίωμα, σύνταξη χηρείας κ.ά.), δικαστικούς λειτουργούς, γιατρούς ή μηχανικούς του Δημοσίου κ.ά.

Το νομοσχέδιο που αποστέλλεται στο κουαρτέτο ακουμπά, όπως αποκάλυψε χθες το «Εθνος της Κυριακής», όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης και εισάγει ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Ειδικότερα προβλέπει:

• Νέο τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης για όλους με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και με «κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης» που συνδέονται με τα έτη ασφάλισης και τις συντάξιμες αποδοχές. Οσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης. Ρόλο-κλειδί θα παίζει η εθνική σύνταξη, που θα λειτουργεί και με τρόπο αναδιανεμητικό για τα χαμηλά εισοδήματα.

• «Προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης» για να μη μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης όπως θα υπολογιστεί εκ νέου και αυτής που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος. Στο σχέδιο υπάρχει ρητή κατοχύρωση ότι δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις, κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

• Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια σήμερα στα 384 ευρώ που θα καταβάλλεται με 15ετία στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με συνολικά 40 έτη δουλειάς. Θα ανέρχεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος με υπουργική απόφαση.

• Τελικό ποσό σύνταξης μετά το άθροισμα της εθνικής και της κύριας σύνταξης. Η κύρια σύνταξη εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργασιακού βίου, τα χρόνια δουλειάς και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Αύξηση εισφορών

• Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζομένους, ώστε να μη χρειαστεί μείωση συντάξεων. Σε περίπτωση που τελικά η διαπραγμάτευση «δείξει» μικρότερη αύξηση, τότε πιθανότατα η αναπροσαρμογή θα είναι 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζομένους και σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτηθούν μειώσεις στις επικουρικές, με την κυβέρνηση να έχει ως «κόκκινη γραμμή» να μην επηρεαστούν καθόλου ποσά κάτω των 170 ευρώ.

• Νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, θα τρέξουν από το 2017 και θα υλοποιηθούν σε δόσεις. Θα καθορίζονται ως ποσοστό επί του μισθού (ίδιο για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ή του εισοδήματος (για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες). Ερχεται «μοντέλο» ΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς και για όσους υπάρχουν παρεκκλίσεις προβλέπεται μεταβατική περίοδος μέχρι 31/12/2018. Για ελευθεροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους η εισφορά θα υπολογίζεται επί του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος αρχής γενομένης από το 2017. Για τους αγρότες προβλέπεται μεταβατική περίοδος μέχρι το 2019, ώστε οι εισφορές τους να εξισωθούν με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

• Εθνικός Φορέας Ασφάλισης για όλους, με συγχώνευση όλων των Ταμείων κύριας σύνταξης και Πρόνοιας (εφάπαξ). Ενιαίοι κανόνες υπολογισμού των εισφορών και της παροχής σύνταξης. ΟΓΑ και ΝΑΤ παραμένουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα μόνο για τις προνοιακές παροχές.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
«Ορισμένοι δανειστές έχουν εμμονή με τις μειώσεις»

«Η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή. Ορισμένοι από τους δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος με συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής» λίγο πριν κορυφωθεί η «μητέρα των μαχών» για τις συντάξεις.

Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης θα ψηφίσουν το προωθούμενο νομοσχέδιο, ενώ δεν έκρυψε την ελπίδα του και βουλευτές από άλλα κόμματα να «αρθούν υπεράνω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων» -όπως είπε- «και να υποστηρίξουν τομές που εδώ και χρόνια, αν όχι δεκαετίες, θα έπρεπε να έχουν γίνει».

Ο υπ. Εργασίας αποκάλυψε πως οι αποκλίσεις στα προτεινόμενα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών είναι σημαντικές ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους θεσμούς. Το νομοσχέδιο, εξήγησε, έρχεται στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση της πρώτης αξιολόγησης, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους. «Επιδίωξή μας είναι η προστασία και των επικουρικών συντάξεων στο μέγιστο βαθμό», διεμήνυσε, ενώ υποστήριξε πως είναι «ιδιαίτερα αβέβαιο» αν μια μικρή αύξηση των εισφορών θα επιδράσει αρνητικά στην αγορά εργασίας. Αντίθετα, είπε, η συρρίκνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων θα επέφερε ένα νέο υφεσιακό σοκ στην οικονομία.

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τα σχεδόν ανύπαρκτα, σήμερα, αποθεματικά των Ταμείων.

--------------

Όλες οι ανατροπές σε συντάξεις και εισφορές με το νέο ασφαλιστικό

Αναλυτικά παραδείγματα - τι προβλέπει το νομοσχέδιο.

Στα χέρια των δανειστών βρίσκεται το ελληνικό σχέδιο για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος απέστειλε το κείμενο των 170 σελίδων, με e-mail στους εκπροσώπους των θεσμών αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους.

Το ασφαλιστικό της κυβέρνησης προβλέπει μεγάλες μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, περικοπές στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ από την 1η/1/2016, αυξήσεις εισφορών κατά 1,5% στην επικουρική ασφάλιση, ψαλίδι ως 15% στα νέα εφάπαξ, ελάχιστο ποσό μηνιαίας εισφοράς 117,20 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μαζικές ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης με ένταξή τους στο ΙΚΑ από φέτος και θέσπιση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ που θα χορηγείται πλήρης όταν οι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν το 67ο έτος (ή 40 έτη ασφάλισης στο 62ο έτος).

Από το νέο ψαλίδι δεν θα εξαιρεθούν οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς θα επανυπολογιστούν με νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Επίσης έρχονται μεγάλες ανατροπές έρχονται για τις εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών, ανεξάρτητα απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό φέρνει την ενοποίηση όλων των ταμείων, εκτός των υπαλλήλων της Βουλής, ενώ ανατρέπει πλήρως τις εισφορές που πληρώνουν συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια ορίζεται κατώτατο πλαφόν ασφαλιστικής εισφοράς στα 117 ευρώ το μήνα, ενώ η μηνιαία εισφορά ορίζεται το 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Τις βασικές αρχές του σχεδίου για το ασφαλιστικό παρουσίασε ο κ. Κατρούγκαλος στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και είπε ότι θεσπίζονται ενιαίοι κανόνες για όλους και καθιερώνεται εθνική σύνταξη που δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά από τη φορολογία.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και επιδιώκεται η αποφυγή μειώσεων στις επικουρικές. Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι το ασφαλιστικό είναι εθνικό ζήτημα και απαιτείται συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, όχι μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και από άλλους βουλευτές.

Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος χθες ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε συνολικά στο σχέδιο της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό μιλώντας για την Εθνική Σύνταξη, η οποία θα είναι 384 ευρώ, τονίζοντας ότι θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

«Εξασφαλίζουμε τη σύνταξη όσων παίρνουν σήμερα σύνταξη μέσω του μηχανισμού προσωπικής διαφοράς. Θέλουμε ένα σύστημα δίκαιων κανόνων και ενιαίων. Επειδή οι παλίοι συνταξιούχοι έχουν εισπράξει 12 μειώσεις, δεν θέλουμε να έχουν κι άλλες. Γι'αυτό λέμε, οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα είναι απολύτως κατοχυρωμένες. Αν με το νέο τρόπο υπολογισμού η νέα σύνταξη θα υπολείπεται της παλιάς, θα διατηρήσουν το επιπλέον ποσό σαν προσωπική διαφορά» είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος είναι, ανέφερε ο υπουργός, να μην υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Όσον αφορά τις επικουρικές, η πρόταση είναι, τόνισε, πάλι με τον ίδιο τρόπο της προσωπικής διαφοράς να διατηρηθούν στο ύψος που είναι σήμερα. Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά «πάμε να κερδίσουμε, και είμαι αισιόδοξος», δήλωσε.

Για την κάλυψη της χρηματοδότησης των επικουρικών συντάξεων ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισφορών 1% για τους εργοδότες και 0,50% γαι τους εργαζομένους.

Όσον αφορά την ενοποίηση των ταμείων και τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα προκύψουν, δήλωσε ότι για εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ τα ποσοστά θα αναπλήρωσης θα είναι 80%, όπως προτείνει η κυβέρνηση, και σημείωσε ότι για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα μπορεί να υπάρξει μια μείωση αλλά και για αυτά υπάρχει πρόβλεψη για την προσωπική διαφορά. Δίνοντας ένα παράδειγμα είπε: «Ας υποθέσουμε ότι κάποιος με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από 1.000 ευρώ σύνταξη θα έπαιρνε 900 ευρώ - θα συνεχίσει να παίρνει 1.000 ευρώ γιατί τα 100 θα τα δίνει το κράτος ως προσωπική διαφορά. Θα υπάρξει ισορρόπηση του παλιού με το νέο ασφαλισμένο».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη σημασία των ενιαίων κανόνων ασφάλισης και υπογράμμισε ότι «όλοι πρέπει να είναι ίσοι και να δίνουν εισφορές όπως οι μισθωτοί, 20% από το εισόδημα» και τόνισε ότι από 1-1-2017 η είσπραξη εισφορών θα γίνεται ταυτόχρονα με την είσπραξη φόρων. Για τους αγρότες θα ισχύσει κλιμακωτά μέχρι το 2020.

Παραδείγματα των νέων συντάξεων

-Με το παλαιό σύστημα και 35 έτη ασφάλισης, εργαζόμενος που το μέσο μηνιαίο εισόδημά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ασφαλιστικής του διαδρομής ανέρχεται σε 800 ευρώ, θα έπαιρνε σύνταξη 781 ευρώ, ενώ με το προτεινόμενο η σύνταξη θα πέσει στα 699 ευρώ.

-Ασφαλισμένος με 35 χρόνια ασφάλισης που είχε μέσο μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.381 ευρώ, ενώ με το νέο 1.168 ευρώ.

-Ασφαλισμένος με 35 χρόνια ασφάλισης που είχε μέσο μηνιαίο εισόδημα 1.400 ευρώ, με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.020ευρώ, ενώ με το νέο 932 ευρώ.

-Με 20ετία και 1.000 ευρώ μέσο εισόδημα, με τον παλαιό τρόπο η σύνταξη ανέρχεται σε 769 ευρώ, ενώ με το νέο πέφτει στα 679 ευρώ.

-Ασφαλισμένος με 25ετία και συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, με τον παλαιό τρόπο η σύνταξη υπολογίζεται στα 836 ευρώ, ενώ με το νέο στα 762 ευρώ.

-Ασφαλισμένος με 30ετία και με μέσο εισόδημα 1.400 ευρώ, θα έπαιρνε» σύνταξη 924 ευρώ, ενώ η «νέα» σύνταξη ανέρχεται στα 796,8 ευρώ.

-Ασφαλισμένος με συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ με 30ετία, από 1.157 ευρώ η σύνταξη πέφτει στα 973,8 ευρώ.

--------------

Οι νέες μειωμένες συντάξεις με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου

Τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ.

Σαρωτικές αλλαγές και μικρότερες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους που θα πάρουν σύνταξη από το 2016 και μετά προβλέπει το νέο ασφαλιστικό που παρουσίασε η κυβέρνηση στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Το σχέδιο προβλέπει κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τις περιόδους ασφάλισης.

Ειδικότερα, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 χρόνια είναι 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια, 1,16%, από 24 έως 27, 1,29%, από 27 έως 30, 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.

Οι περικοπές είναι άμεσες για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2016 και μετά, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η μείωση στις συντάξεις των νέων φτάνει έως και κατά 30%, με μεγάλους χαμένους τους υψηλόμισθους, που έχουν καταβάλει περισσότερες εισφορές στο σύστημα. Μεσοσταθμικά, για τα μικρά εισοδήματα πάνω από 750 ευρώ, η μείωση των συντάξεων εκτιμάται ότι θα φθάσει το 15%.

Μειώσεις προβλέπονται για τα εφάπαξ κατά περίπου 10%, ενώ και για τις νέες επικουρικές συντάξεις το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει, για 40 έτη ασφάλισης στο 18%, όταν σήμερα κάποιος μπορούσε να λάβει επικουρική ακόμη και 40% - 50% της κύριας σύνταξής του, για 35 έτη ασφάλισης.

Για παράδειγμα κάποιος που θα βγει στη σύνταξη μέσα στο 2016 με συντάξιμες αποδοχές 1.400 ευρώ με 35ετία υπολόγιζε σύνταξη 1020 ευρώ. Με το νέο ασφαλιστικό η σύνταξη μειώνεται στα 932 ευρώ.

Αντίστοιχα νέος συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 900 ευρώ και 35 έτη από 831 ευρώ θα πέσει στα 736 ευρώ σύνταξης.

Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται ότι από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 καταβάλλεται στους ήδη συνταξιούχους και στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 15 του παρόντος με προϋπόθεση:

α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.

β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ (δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα).

γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884)ευρώ.

δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000)ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.

ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια εξήντα τέσσερα (664) ευρώ.

Ποσά Επιδόματος:

α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι επτά χιλιάδες διακόσια δέκα έξι (7.216,00) ευρώ καταβάλλεται επίδομα διακόσια τριάντα (230) ευρώ μηνιαίως.

β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 7.972,00) καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:

Από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.518,00 δίνεται ποσό 172,50.

Από 7.518,01 και μέχρι 7.720 ευρώ, ποσό 115,00 ευρώ.

Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972,00 ποσό 57,50.

γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

δ. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους λόγω γήρατος δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνου ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών. Για τους τελευταίους η διαφορά του 1/3 ποσού Ε.Κ.Α.Σ. που τυχόν δεν είχε καταβληθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσης διάταξης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν χορηγείται.

--------------

Ολική ανατροπή για τις εισφορές στον ΟΑΕΕ και για τους αγρότες

Όλες οι αλλαγές στο μέτωπο των εισφορών.

Μεγάλες ανατροπές έρχονται για τις εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών, ανεξάρτητα απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό φέρνει την ενοποίηση όλων των ταμείων, εκτός των υπαλλήλων της Βουλής, ενώ ανατρέπει πλήρως τις εισφορές που πληρώνουν συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια ορίζεται κατώτατο πλαφόν ασφαλιστικής εισφοράς στα 117 ευρώ το μήνα, ενώ η μηνιαία εισφορά ορίζεται το 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Στο νέο ΙΚΑ που ονομάζεται ΕΦΚΑ θα μπουν όλοι οι ασφαλισμένοι με τις εξής εισφορές:

Για μισθωτούς:

Από τη δημοσίευση του νόμου, το συνολικό ποσοστό εισφοράς κλάδου σύνταξης στον ΕΦΚΑ ασφαλισμένου μισθωτού και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας και κατανέμεται κατά 6,67% σε βάρος των ασφαλισμένων και κατά 13,33% σε βάρος των εργοδοτών, συμπεριλαμβανομένου από 1.1.2017 και του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, με την επιφύλαξη των διατάξεων των παραγράφων 4 και 5.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών, συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Το ανώτατο όριο του εδαφίου α εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά στην εισφορά ασφαλισμένου.

Εισφορές αυτοπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών

Από 1.1.2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι σύμφωνα με τις γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, όπως ίσχυαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υπάγονταν στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε και του Ε.Τ.Α.Α. αντίστοιχα, καταβάλλουν, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτουςγια το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξειδικεύονται τα ειδικότερα θέματα όσον αφορά στους κανόνες προσδιορισμού της βάσης υπολογισμού εισφορών ανά επαγγελματική δραστηριότητα.

Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Ως προς το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος εφαρμόζεται η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 52.

Εφαρμόζονται και για τους υγειονομικούς που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση, καθώς και για τους δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Δικηγόρων, όπως και για τους μηχανικούς που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας. Οι δικηγόροι και οι μηχανικοί αυτοί καταβάλλουν την εισφορά του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2.

Διατάξεις νόμου που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από το ΕΤΑΑ, κατά την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση, καταργούνται από 1.1.2017.

Το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς καθώς και οι ασφαλιστικές κατηγορίες ή κλάσεις ή αποδοχές, βάσει των οποίων υπολογίζεται η μηνιαία εισφορά των ασφαλισμένων για τους οποίους, βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στον ΟΑΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλισμένων που υπάγονταν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος στον Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι 31.12.2015 παραμένουν αμετάβλητες μέχρι 31.12.2016.

Η σταθερή μηνιαία εισφορά, το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς καθώς και οι ασφαλιστικές κατηγορίες ή αποδοχές, βάσει των οποίων υπολογίζεται η μηνιαία εισφορά των ασφαλισμένων για τους οποίους, βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών, Τομέας Ασφάλισης Νομικών), όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι 31/12/2015 παραμένουν αμετάβλητες μέχρι 31/12/2016

Εισφορές αγροτών

Οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι βάσει των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων του ΟΓΑ ασφαλίζονταν ως αυτοπασχολούμενοι στην ασφάλιση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, από 1-1-2017 καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο κύριας σύνταξης επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Στην περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης στην οποία απασχολείται η σύζυγος και τα ενήλικα τέκνα ως φορολογητέο εισόδημα καθενός από αυτούς λαμβάνεται το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα όπως αυτό ορίζεται στο εδάφιο β της παραγράφου 2.

Το ποσοστό υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους της παραγράφου 1 και τους μελλοντικούς ασφαλισμένους της ίδιας κατηγορίας κατ’ επάγγελμα αγρότες, ορίζεται, σταδιακά αυξανόμενο από την 1.7.2015 έως την 31.12.2019, σε ποσοστό 20%, ως εξής:

α. από 1.7.2015 έως 31.12.2016 το ύψος του ποσοστού υπολογισμού ασφαλίστρου κλάδου σύνταξης αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε ποσοστό 10%, επί των υφισταμένων κατά την δημοσίευση του νόμου ασφαλιστικών κατηγοριών.

β. Από 1.1.2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1. Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτελεί το ποσό της παραγράφου 2 του άρθρου 52.

γ. Κατά το έτος 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.

Ασφαλισμένοι οι οποίοι έως την έναρξη ισχύος του παρόντος υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΓΑ ως μισθωτοί - ανειδίκευτοι εργάτες, μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, από 1.1.2017 καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ως μισθωτοί, εφαρμοζομένων των σχετικών διατάξεων για τους ασφαλισμένους μισθωτούς που προέρχονται από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων αυξάνεται ισόποσα και σταδιακά από 1.1.2017 και έως 31.12.2019 ώστε από την 1.1.2020 να έχει διαμορφωθεί στο ύψος του άρθρου52 παρ. 1 του παρόντος.

Εισφορές επικουρικής ασφάλισης

Από 1.1.2016 και μέχρι την 31.12.2018, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των μισθωτών, ασφαλισμένων πριν και μετά την 1.1.1993, υπολογίζεται σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 4% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών του εργαζόμενου, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 2084/1992, όπως ισχύει. Μετά το πέρας της τριετίας, η μηνιαία εισφορά επανέρχεται στο ύψος που ίσχυε κατά την 31.12.2015.

Από 1.1.2016 και για διάστημα τριών ετών, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς όλων των αυταπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών, ασφαλισμένων πριν και μετά την 1.1.1993στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), υπολογίζεται σε ποσοστό 7,5% επί του εισοδήματος όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στα άρθρα 53 και 54 του παρόντος. Μετά το πέρας της τριετίας, η μηνιαία εισφορά διαμορφώνεται στο ύψος που ίσχυε κατά την 31.12.2015.

Με απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύναται, εντός του διαστήματος των τριών αυτών ετών, να μειώνεται αναλόγως το ύψος των εισφορών των ασφαλισμένων μισθωτών και αυταπασχολούμενων, ανάλογα με την αύξηση της εισπραξιμότητας αυτών.

--------------

Το λογιστικό τρικ στο ασφαλιστικό για το ψαλίδι στους ήδη συνταξιούχους

Θα επανυπολογιστούν με νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Μεγάλες μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, περικοπές στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ από την 1η/1/2016, αυξήσεις εισφορών κατά 1,5% στην επικουρική ασφάλιση, ψαλίδι ως 15% στα νέα εφάπαξ, ελάχιστο ποσό μηνιαίας εισφοράς 117,20 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μαζικές ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης με ένταξή τους στο ΙΚΑ από φέτος και θέσπιση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ που θα χορηγείται πλήρης όταν οι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν το 67ο έτος (ή 40 έτη ασφάλισης στο 62ο έτος) προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Από το νέο ψαλίδι δεν θα εξαιρεθούν οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς θα επανυπολογιστούν με νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Με αυτό το λογιστικό τρικ η κυβέρνηση θα εγγράψει μεν τις περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά δεν θα τις περάσει στην τσέπη των συνταξιούχων, μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα του νέου Μνημονίου, δηλαδή μέχρι το 2018. Μετά το 2018 που λήγει κανονικά το τρίτο Μνημόνιο όσες συντάξεις είναι μικρότερες από τα καταβαλλόμενα με το νέο ασφαλιστικό ποσά θα μειωθούν στα ποσά που αντιστοιχούν στους νέους συνταξιούχους, ενώ στις περιπτώσεις που μέσω του επανυπολογισμού προκύψουν αυξήσεις, θα δοθεί το ποσό της διαφοράς.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που βγήκε στη σύνταξη με αποδοχές 1.500 ευρώ και 35 έτη ασφάλισης παίρνει σήμερα σύνταξη 1.130 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό, βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, η σύνταξη από τα 1.130ευρώ επανακαθορίζεται στα 972 ευρώ που είναι το νέο ποσό για τα 36 έτη με μισθό 1.500 ευρώ. Ο συνταξιούχος όμως, όπως αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης, θα συνεχίσει να παίρνει σύνταξη 1.130 ευρώ και μετά το 2018 θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στα 972 ευρώ. Δηλαδή η διαφορά των 160 περίπου ευρώ θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά και θα εξεταστεί αργότερα τι θα γίνει με αυτή.

Αν οι δανειστές απορρίψουν αυτό το «λογιστικό τρικ», τότε δεν αποκλείεται οι μειώσεις να γίνουν από φέτος.

Η διαφορά λοιπόν που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με το νέο συνταξιούχο. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900. Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά ώστε όταν οι συντάξεις «ξεπαγώσουν» μετά το 2018 που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η διαφορά θα συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις που θα προκύψουν λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.

Το πλαφόν για τις κύριες συντάξεις μειώνεται. Συγκεκριμένα εφαρμόζεται μείωση του πλαφόν στα 2.304 ευρώ το μήνα καθαρά και για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.072 ευρώ το μήνα.

--------------

Πώς εκτινάσσονται οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν άμεσα το «μάρμαρο» του νέου ασφαλιστικού.

Σαρωτικές αλλαγές στο ύψος και στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Το σχέδιο προβλέπει σημαντικές επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους.

Αιχμή της κυβερνητικής πρότασης εξακολουθεί να είναι η αύξηση των εισφορών, παρότι οι δανειστές έχουν εκφράσει τις έντονες διαφωνίες τους για το θέμα.

Για τους μισθωτούς στο σχέδιο δεν περιλαμβάνεται αύξηση των εισφορών για την κύρια ασφάλιση. Αυτές παραμένουν στο 20%επί των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων και κατανέμεται κατά 6,67% σε βάρος των ασφαλισμένων και κατά 13,33% σε βάρος των εργοδοτών.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών ορίζεται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, ήτοι 5.860 ευρώ.

Για τις περιπτώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά ασφάλισης, προβλέπεται σταδιακή αναπροσαρμογή από 1/1/2017 και εφεξής.

Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται οι αγρότες, για τους οποίους προβλέπεται ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, από 1/1/2017 η καταβολή εισφοράς στον κλάδο κύριας σύνταξης επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Σταδιακά, έως το 2019, το συνολικό ποσοστό αυξάνεται από 7% σήμερα, σε 20%. Αναλυτικά, έως 31.12.2016 το ύψος του ποσοστού υπολογισμού ασφαλίστρου κλάδου σύνταξης αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε ποσοστό 10%. Κατά το έτος 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1/1/2018 αυξάνεται σε 17% και από 1/1/2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%. Κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα για τους αγρότες ορίζονται τα 468 ευρώ τον μήνα.

Στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ η κεραμίδα αποτελεί σοκ.

Από 1/1/2017 προβλέπεται μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά δεν είναι χαμηλότερη από το 20% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, ήτοι 117 ευρώ.

Έτσι με την πρόβλεψη νέου ανώτατου ορίου (5.860 ευρώ) και εισφορά για σύνταξη 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος, επαγγελματίας ή επιστήμονας με ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει τον χρόνο 14.064 ευρώ, αν έχει εισόδημα 40.000 ευρώ θα πληρώνει 8.000 ευρώ, αν έχει 20.000 ευρώ θα πληρώνει 4.000 ευρώ και αν έχει 15.000 ευρώ η ετήσια εισφορά του θα είναι 3.000 ευρώ.

Εκτός από το 20% για την κύρια σύνταξη τονίζεται ότι από 1.1.2016 και για διάστημα τριών ετών, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς όλων των αυταπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών, ασφαλισμένων πριν και μετά την 1.1.1993 στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), υπολογίζεται σε ποσοστό 7,5% επί του εισοδήματος όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στα άρθρα 53 και 54 του παρόντος. Μετά το πέρας της τριετίας, η μηνιαία εισφορά διαμορφώνεται στο ύψος που ίσχυε κατά την 31.12.2015.

Εκτός από το 20% για την κύρια σύνταξη και το 7,5% για την επικουρική η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών, των ανεξάρτητα απασχολούμενων, των κατ’επάγγελμα αγροτών καθώς και των λοιπών κατηγοριών των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης υπολογίζονται κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 53 και 54, αντιστοίχως του παρόντος νόμου, ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους, και βαρύνει εξολοκλήρου τους ασφαλισμένους και κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος και ποσοστό 0,50 % για παροχές σε χρήμα.

Διατάξεις νόμου που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από το ΕΤΑΑ, κατά την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση, καταργούνται από 1/1/2017.

Σημειώνεται ότι εκτός από όλα αυτά οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν φόρο 29% και ταυτόχρονα αυξημένη προκαταβολή φόρου...




Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.