Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Αυτά είναι τα σίγουρα «ψαλίδια» στο ασφαλιστικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποδαρικό με αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώσεις συντάξεων θα κάνει το 2016, ανεξάρτητα από την επερχόμενη, μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα κατατεθεί στη Bουλή εντός του Ιανουαρίου.

Η πρόταση της κυβέρνησης, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν περιλαμβάνει μείωση των κύριων συντάξεων και αναμένεται να αποσταλεί στους δανειστές προκειμένου να υπάρξει το πρώτο κρίσιμο ραντεβού του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, έχει ήδη «κλειδώσει» και όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, θα υπάρξει τελικά μείωση των επικουρικών συντάξεων, της τάξης του 15% με 20%.

Ανεξάρτητα βέβαια από τις επερχόμενες αλλαγές, υπάρχουν πέντε ήδη ψηφισμένες παρεμβάσεις, η μία μάλιστα από το 1997, που φέρνουν για το 2016 αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τρεις μήνες έως και έξι χρόνια και εννιά μήνες, αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μειώσεις στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ αλλά και περικοπή των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

Αναλυτικά οι ήδη ψηφισμένες ρυθμίσεις είναι οι εξής:

1. Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τρεις μήνες έως και έξι χρόνια για έξοδο με 35ετία. Οι πόρτες εξόδου πριν από τη συμπλήρωση των 62 κλείνουν, καθώς στόχος είναι σταδιακά και σίγουρα από το 2019, η σύνταξη να καταβάλλεται με 40 έτη ασφάλισης στα 62.

2. Αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας, ώστε σταδιακά πλήρης σύνταξη να δίνεται στα 67 (με εξαίρεση όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης). Οι ασφαλισμένοι θα δουλέψουν «εξτρά» από τρεις μήνες έως έξι χρόνια και εννιά μήνες για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου.

Στα «θύματα» της πρώτης ασφαλιστικής παρέμβασης της κυβέρνησης, παράλληλα με την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, συγκαταλέγονται μητέρες ανηλίκων που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 αλλά και άντρες με ανήλικα που είχαν 25ετία στο δημόσιο τη διετία 2011-2012.

3. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Η διάταξη προβλέπεται από το Ν. 2458/97, που ορίζει ότι όσοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2016 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2015. Ωστόσο η βασική σύνταξη αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση στο τελικό ποσό.

4. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για συντάξεις δημοσίου και ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ - Τραπεζών. Με βάση το νόμο 3029/02 για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κατά 1% για κάθε χρόνο.

Μάλιστα, με βάση τις αλλαγές που επέφερε ο ν. 4336/2015, το εν λόγω ποσοστό θα χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της τριετίας από την 1η Ιανουαρίου 2008 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Για το τμήμα της ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2011 κι έπειτα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης οι συντελεστές των ν. 3863 και 3865/2010. Ετσι η μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο εργαζόμενος από το 2008 έως το 2010 και όχι τα προηγούμενα χρόνια ασφάλισης που έχει συμπληρώσει μέχρι το τέλος του 2007.

Εδώ να σημειωθεί πως το θέμα νέων αλλαγών στους συντελεστές θα αντιμετωπιστεί στο πακέτο αλλαγών που έρχεται στο ασφαλιστικό.

5. Περιορισμός του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ μέσα από την καθιέρωση αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Το σχετικό κονδύλι θα μειωθεί κατά 20%, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2019 να έχει αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.