Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Θα συμμορφωθεί η Ελλάδα στο θέμα των ωραρίων των γιατρών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γιατρών υποσχέθηκε ο Ξανθός.

Έτοιμο να συζητήσει με τους γιατρούς του ΕΣΥ μια εύλογη μεταβατική περίοδο έμπρακτης και βιώσιμης εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, δηλώνει το υπουργείο Υγείας.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η οποία πλέον θέτει αναμφίβολα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μπροστά στην ευθύνη για τήρηση των ευρωπαϊκών οδηγιών αναφορικά με τη μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας των γιατρών, το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση του τονίζει ότι θα σεβαστεί την απόφαση, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, και κυρίως το σεβασμό των αναγκών, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ασθενών.

«Η απόφαση αυτή αναδεικνύει μια εκκρεμότητα χρόνων, που επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο την ασφαλή και αξιόπιστη εκτέλεση του ιατρικού έργου στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες», αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και συμπληρώνει:

«Με δεδομένη την ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας να στηριχθεί και να αναβαθμιστεί η δημόσια περίθαλψη στη χώρα ως κρίσιμη προϋπόθεση υπέρβασης της ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενισχύει νομικά, ηθικά και πολιτικά αυτό το πολιτικό σχέδιο. Η μεγάλη πρόκληση της επομένης περιόδου είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας (ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό) και η αντιστροφή του ρεύματος επιστημονικής μετανάστευσης στο εξωτερικό, ιδιαίτερα των νέων γιατρών. Στην κατεύθυνση αυτή, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γιατρών (ειδικευόμενων και ειδικευμένων) και η αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης στη χώρα, μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά αυτή την προσπάθεια».

Το στοίχημα, όπως επισημαίνει ο Α. Ξανθός είναι, με δεδομένο το σημερινό δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά και την υποχρέωση υγειονομικής φροντίδας των ανασφάλιστων ανθρώπων, να προχωρήσει με σταθερά βήματα στη σταδιακή κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ με γιατρούς, να ανασυγκροτήσει την ΠΦΥ, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, αναβαθμίζοντας τις δημόσιες δομές, και να αναδιοργανώσει τη λειτουργία των νοσοκομείων (αυτόνομα ΤΕΠ) στην προοπτική της συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή οδηγία για το ωράριο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.