Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Το χωριό της Βουλγαρίας που πουλάει βρέφη στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πουλάνε τα παιδιά τους για λίγα ευρώ - όταν τελειώσουν τα χρήματα πουλάνε άλλο βρέφος.

«Εγώ τουλάχιστον κατάφερα να αγοράσω αυτό το μικρό σπίτι με τα καταραμένα χρήματα, ώστε να έχουμε στέγη για τα παιδιά μας. Δεν σπατάλησα ούτε ένα λεβ. Πολλοί άνθρωποι εδώ, όμως, δίνουν τα μωρά τους για το εύκολο χρήμα - τρώνε, πίνουν, κάνουν πάρτι. Οταν τα χρήματα τελειώσουν, απλώς πουλάνε το επόμενο μωρό».

Αυτή είναι η Στάνκα, μια γυναίκα γύρω στα 30, από την περιθωριοποιημένη μειονότητα Ρομά της Βουλγαρίας, που όπως γράφει σε ρεπορτάζ του το Έθνος παραδέχεται ότι πούλησε ένα νεογέννητο αγόρι στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια για 3.500 ευρώ, ένα έγκλημα για το οποίο δικάζεται τώρα.

«Το μετανιώνω διαρκώς και δεν μπορώ να πάψω να σκέφτομαι το αγόρι, αλλά ήμουν νέα και ανόητη. Δεν μπορούσα να σκεφτώ άλλον τρόπο για να κερδίσω χρήματα και να ταΐσω τα άλλα δύο παιδιά μου, ήμουν απελπισμένη», λέει με τρεμάμενη φωνή. Κλαίει όταν θυμάται πως ήρθαν στο σπίτι της άνθρωποι από τη γειτονική πόλη και προσφέρθηκαν να πουλήσουν το τρίτο της παιδί, το οποίο ήταν ακόμη στην κοιλιά. Ολοι οι άλλοι αυτό έκαναν. Κατέληξε ότι αυτή ήταν η απάντηση στα προβλήματά της. Τώρα ζει με τον άντρα και τα δύο αγόρια της σε ένα σπίτι στην πόλη Εκζάρ Αντίμοβο, περίπου 40 χλμ. από το λιμάνι του Μπουργκάς. Το σπίτι είναι ερειπωμένο, αλλά για εκείνη ήταν τεράστια πρόοδος.

Στο φτωχό χωριό Καμένο υπάρχουν μερικά καινούργια σπίτια. Η Αστυνομία λέει ότι τα μισά από αυτά χτίστηκαν από τα έσοδα της εμπορίας βρεφών.

Η Στάνκα είναι μία από τις δεκάδες γυναίκες από τη Βουλγαρία που κάθε χρόνο πουλάνε τα βρέφη τους σε ζευγάρια από την Ελλάδα, που πασχίζουν να αποκτήσουν παιδί, όπως λένε οι αξιωματούχοι. Υποψιάζονται ότι ο πραγματικός αριθμός αγγίζει τις εκατοντάδες. Οι μητέρες κερδίζουν έως 5.000 ευρώ, αλλά κάποιες φορές λιγότερα από 1.000, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που τέθηκαν υπόψη του Βαλκανικού Δικτύου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (BIRN). Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που πληρώνουν όσοι υιοθετούν καταλήγει στα χέρια των μεσαζόντων.

Η Αστυνομία κατά της διακίνησης και οι εισαγγελείς τονίζουν ότι οι μητέρες σπάνια μετανιώνουν για τις πράξεις τους ή επενδύουν τα χρήματα σε ένα σπίτι. Συνήθως οι γυναίκες, ηλικίας μόνο 18-19 ετών και σπανίως άνω των 25, αποφασίζουν να πουλήσουν παιδιά που προκύπτουν από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Πρόσφατα η Αστυνομία διαπίστωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις σύλληψης με μοναδικό στόχο την πώληση.

EΗ Βέλικα, μητέρα τριών παιδιών από το γκέτο των Ρομά στην ανατολική πόλη Σλίβεν, είναι πιο χαρακτηριστική περίπτωση από τη Στάνκα. Δεν έχει δικό της σπίτι και δεν της έχει περισσέψει τίποτα από τα 1.500 ευρώ που πήρε για το παιδί της - τα μισά από όσα της είχαν υποσχεθεί. Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή επειδή πούλησε το μωρό της στη Θεσσαλονίκη το 2009. Η Βέλικα, που έχει εργαστεί μόνο ως ιερόδουλος, κατηγορεί τον πατέρα της ότι την πίεσε να πουλήσει το μωρό και ξόδεψε τα χρήματα σε χρυσά κοσμήματα και μια τηλεόραση. Στην Ελλάδα πούλησε πρώτα ένα νεφρό και έτσι, σύμφωνα με την Αστυνομία, έκανε τις επαφές που οδήγησαν στην πώληση του βρέφους.

Οι διακινητές είναι κυρίως άνδρες και γυναίκες Ρομά, που ζούσαν για πολλά χρόνια με συμπατριώτες τους στην Ελλάδα και διατηρούν καλές επαφές. Επικεντρώνονται στα γκέτο των Ρομά γύρω από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, Μπουργκάς και Βάμα, και στη σχετικά φτωχή ανατολή, και τις πόλεις Σλίβεν, Γιάμπολ και Στάρα Ζαγκόρα. Μια έτοιμη αγορά τούς περιμένει στον Νότο, στην Ελλάδα, όπου συχνά τα άτεκνα ζευγάρια είναι πρόθυμα να πληρώσουν για να παρακάμψουν το κρατικό σύστημα υιοθεσιών, το οποίο τους αφήνει σε αναμονή για επτά ή οκτώ χρόνια. Το βρεφικό ίδρυμα «Μητέρα» στην Αθήνα λέει ότι μόνο μία στις πέντε από τις 500 υιοθεσίες ετησίως σχετίζεται με το κράτος.

Οι βουλγαρικές Αρχές αναφέρουν ότι οι Ελληνες πληρώνουν έως και 30.000 ευρώ για ένα κορίτσι και 40.000 για ένα αγόρι. Η Ελληνική Αστυνομία τοποθετεί το τίμημα ανάμεσα στα 3.000 και 30.000 ευρώ, με τις τιμές να έχουν μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Τέσσερα από τα πέντε μωρά που πωλούνται είναι αγόρια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.