Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ανεβαίνει ο υδράργυρος και στα εργασιακά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξεκινάει ο διάλογος για την επανεξέταση της εργασιακής νομοθεσίας στη χώρα με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, του συνδικαλιστικού νόμου και κυρίως ο τρόπος κήρυξης των απεργιών να έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο.

Σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να συναντήσει τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ και στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση του επικεφαλής του ILO με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ήδη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους επικεφαλής των δανειστών, συμφωνήθηκε η σύσταση 9μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με βασικό έργο την επανεξέταση της εργασιακής νομοθεσίας που ισχύει στην Ελλάδα, με βάση τις βέλτιστες πρακτικές, όπως αποκάλυψε η «Realnews».

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει την εμπλοκή στη διαδικασία, του ILO, καθώς και της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ οι θεσμοί ζητούν οι εργασιακές σχέσεις στη χώρα να συμβαδίζουν με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Την επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα απαρτίζουν τέσσερα μέλη από την ελληνική πλευρά και τέσσερα από την πλευρά των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν προτείνει να οριστεί πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, χωρίς ακόμη να υπάρχει αποδοχή από την ελληνική πλευρά.

Εντός Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στη σύνταξη του νομοσχέδιου για την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό έλαβε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Το σχέδιο σύμφωνα με τους κεντρικούς άξονες περιλαμβάνει την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών σε κύρια και επικουρική ασφάλιση, μειώσεις κυρίως επικουρικών συντάξεων και εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους με την ένταξη τους σε ένα φορέα.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμμένει, παρά την αντίρρηση των δανειστών, στην καταβολή εθνικής σύνταξης που θα προκύπτει από φορολογικά έσοδα χωρίς την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα για τους εργοδότες για την κύρια ασφάλιση και κατά 0,5 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους για την επικουρική ασφάλιση.

Η αποδοχή της αύξησης των εισφορών από τους δανειστές θα κρίνει το ύψος των περικοπών στις κύριες συντάξεις μέσω του επανυπολογισμού τους, αλλά και το τελικό ποσοστό αναπλήρωσής τους σε σχέση με τον τελευταίο μισθό που λαμβάνει ο ασφαλισμένος, το οποίο θα εξαρτάται από τα έτη απασχόλησής.

Πηγές προερχόμενες από το υπουργείο Εργασίας επισήμαιναν χθες, ότι ακόμη κι αν απορριφθεί η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά τουλάχιστον 1 μονάδα για τις κύριες συντάξεις, το βάρος των περικοπών μπορεί να επιμεριστεί μόνο στους υψηλοσυνταξιούχους, κυρίως των πρώην “ευγενών ταμείων” (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών και δημοσιογράφων) και στους περίπου 180.000 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, που λαμβάνουν πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση της τάξης των 220 ευρώ το μήνα.

Σημαντικές μειώσεις αναμένονται και στους πρώην δημοσίους υπαλλήλους, ενώ πολύ μικρότερες εκτιμάται ότι θα είναι οι περικοπές στους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Στον αντίποδα μεγάλες θα είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που εμφανίζει το ΕΤΕΑ, το οποίο αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα θίξουν την πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ, μετά την ανακοίνωση των βασικών αξόνων της προωθούμενης μεταρρύθμισης, καθώς προχώρησε στην προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για τις 3 Δεκεμβρίου, αντιδρώντας στις επερχόμενες περικοπές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.