Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Πάνω από 3.000 οι νεκροί από νάρκες παγκοσμίως

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δέκα άνθρωποι νεκροί κάθε μέρα.

Ανησυχητική αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των θυμάτων από νάρκες πέρσι, με τους αντάρτες να τις χρησιμοποιούν σε 10 χώρες, στο μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από το 2006, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Μη κυβερνητικές ομάδες εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν εκρηκτικούς μηχανισμούς τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο του 2015 στην Κολομβία, στη Λιβύη, στη Μιανμάρ, στο Πακιστάν, στη Συρία, στην Υεμένη, ενώ στο Αφγανιστάν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη αύξηση στα θύματα αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Νάρκες χρησιμοποιήθηκαν επίσης από αντάρτες σε ακόμη τρεις χώρες –στο Ιράκ, στην Τυνησία και στην Ουκρανία– όπου δεν είχαν χρησιμοποιηθεί πέρυσι, και από τρία κράτη: τη Μιανμάρ, τη Συρία και τη Βόρειο Κορέα.

«Την ώρα που ο κόσμος σημείωνε μεγάλη πρόοδο, το προηγούμενο έτος σημειώθηκαν ανησυχητικά βήματα προς τα πίσω σε ό,τι αφορά τη νέα χρήση και τα θύματα από νάρκες», δήλωσε ο Τζεφ Άμπραμσον, συντάκτης της έρευνας, η οποία διεξήχθη από τη Διεθνή Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών.

Συνολικά 3.678 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από νάρκες τον προηγούμενο χρόνο, δηλαδή περίπου 10 την ημέρα. Πρόκειται για αύξηση σε σχέση με το 2013, οπότε είχαν καταγραφεί 3.308 περιστατικά, αν και τα θύματα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το 1999, τη χρονιά που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Οτάβας για την απαγόρευση των ναρκών και οπότε καταγράφονταν περίπου 25 θύματα ημερησίως.

Παρόλα αυτά ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων, η πλειονότητα των οποίων (80%) ήταν πολίτες, ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί, σημειώνεται στην έκθεση.

«Η χρήση ναρκών κατά προσωπικού από μη κυβερνητικές ένοπλες ομάδες στην Ουκρανία και την Υεμένη και η συνεχιζόμενη ευρεία χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», τόνισε ο Μαρκ Χίζναϊ, ερευνητής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Νέες νάρκες τοποθετήθηκαν μόνο σε πολύ λίγες χώρες, όμως παλαιότερες εξακολουθούν να υπάρχουν σε 57 κράτη. Η Μοζαμβίκη κηρύχθηκε ελεύθερη από νάρκες τον Σεπτέμβριο, η 28η χώρα που το κάνει από το 1999.

Τουλάχιστον 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών όπου είχαν τοποθετηθεί νάρκες καθαρίστηκαν πέρυσι, τα περισσότερα από τα οποία στο Αφγανιστάν, στην Καμπότζη και στην Κροατία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.